Now Reading
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον «ξηρό πνιγμό»

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον «ξηρό πνιγμό»

Πώς θα προστατέψετε το παιδί ακόμα και μακριά από το νερό

Το θέμα του «ξηρού πνιγμού» επανήλθε με δυσάρεστο τρόπο στην επικαιρότητα πρόσφατα, όταν ένα 4χρονο αγοράκι στο Τέξας έχασε τη ζωή του, 5 μέρες μετά από μία εκδρομή στην παραλία με τους γονείς του.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι ο μικρός Φράνκι Ντελγκάντο έφυγε λόγω του ξηρού πνιγμού, μίας κατάστασης κατά την οποία ο άνθρωπος χάνει τη ζωή του από υγρό που μένει παγιδευμένο στο αναπνευστικό του σύστημα, ακόμα και 24 ώρες μετά την επαφή του με το νερό.

Ο ξηρός και ο δευτερεύων πνιγμός συμβαίνουν αρκετή ώρα αφού βγει κανείς από το νερό, συνήθως αφού έχει σωθεί από πνιγμό στη θάλασσα, στην πισίνα, ή ακόμα και στην μπανιέρα.
Είναι μεν σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να δρουν άμεσα αν υπάρξει ανάγκη.

Αν το παιδί βρεθεί κάτω από το νερό, μπορεί να μπει νερό στο πίσω μέρος του λαιμού του, στην περιοχή των φωνητικών χορδών και να προκληθεί σπασμός, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει μετά από ώρες ένα παιδάκι που κινδύνεψε να πνιγεί είναι οι εμετοί, η έντονη νευρικότητα, η κούραση και ο πόνος στο στήθος. Πρόκειται για αλλαγές που δείχνουν ότι το παιδί δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.

Δείτε Επίσης

Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλεύεστε αμέσως γιατρό σε περίπτωση που το παιδί βουλιάξει στο νερό ή γλιτώσει από πνιγμό. Και μάλιστα, ακόμα και αν φανεί καλά στην πρώτη εξέταση, να είστε σε επιφυλακή για την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό ή νοσοκομείο, αφού ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την περίπτωση.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού, μην αφήνετε ποτέ το παιδί να κολυμπά μόνο του ή να παίζει χωρίς την επίβλεψή σας ακόμα και όταν δεν είναι μέσα στο νερό αλλά στην παραλία. Κάντε μαζί μαθήματα κολύμβησης από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, αφού όσο καλύτερα ξέρει να κολυμπάει το παιδί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εισπνεύσει νερό παίζοντας στη θάλασσα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top