Now Reading
Τα οφέλη της θετικής ανατροφής

Τα οφέλη της θετικής ανατροφής

Πώς θα γίνετε θετικοί γονείς για παιδιά με χαρά και αυτοπεποίθηση

Η θετική ανατροφή είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία για την ανατροφή των παιδιών που έχει ως βάση το σεβασμό, την αλληλοκατανόηση και την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με αγάπη και ενθάρρυνση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σαν να έχετε δημοκρατία στο σπίτι αλλά τον τελικό λόγο τον έχουν η μαμά και ο μπαμπάς

Οι γονείς που επιλέγουν τη θετική ανατροφή δίνουν μεγάλη βάση στο σεβασμό και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους. Παράλληλα, όμως, περιμένουν από τα παιδιά τους να τους σέβονται, να συζητούν μαζί τους τα προβλήματά τους αλλά και να τους ακούν και να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θέσει για την ομαλή λειτουργία της οικογένειάς τους.

Επίσης, είναι καλοί ακροατές και ενθαρρύνουν τη συνεργασία λαμβάνοντας υπόψη τι τους λέει το παιδί τους. Συζητώντας ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά, μπορεί να πουν «καταλαβαίνω τι λες, ας βρούμε μία λύση που να ικανοποιεί και τους δυο μας για να είμαστε χαρούμενοι».

Ακόμα, οι γονείς που επιλέγουν τη θετική ανατροφή προσπαθούν να είναι συνεπείς και δίκαιοι. Θέτουν κανόνες και όρια στα παιδιά τους και τα τηρούν, γιατί με τον τρόπο αυτό θέλουν να τα μάθουν να είναι υπεύθυνα και ανεξάρτητα.

Και φυσικά, οι θετικοί γονείς δεν χρησιμοποιούν σωματική βία για να τιμωρήσουν ή να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους. Αντίθετα, προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν μέσα από τα λάθη τους, να κατανοήσουν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες και επιπτώσεις.

Δείτε Επίσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που έχουν επιλέξει τη θετική ανατροφή μεγαλώνουν και γίνονται ευτυχισμένοι ενήλικες, με αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους, έχουν κίνητρα, θέλουν να επιτύχουν, είναι ισορροπημένοι και εμφανίζουν υψηλή συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη αλλά και τις ικανότητες να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top