Πόσο νωρίς καταλαβαίνουν τα μωρά από χιούμορ; - Childit
Now Reading
Πόσο νωρίς καταλαβαίνουν τα μωρά από χιούμορ;

Πόσο νωρίς καταλαβαίνουν τα μωρά από χιούμορ;

Τα μωρά όχι μόνο γελάνε με αστείες γκριμάτσες αλλά στη συνέχεια προσπαθούν τα ίδια να κάνουν κάτι αστείο

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά αρχίζουν να καταλαβαίνουν το χιούμορ και τα αστεία γεγονότα ήδη από την ηλικία των τριών έως πέντε μηνών. Όταν οι ερευνητές τύλιξαν μπάλες από αφρό και τις τοποθέτησαν στη μύτη τους, τα βρέφη γέλασαν με αυτό το παράλογο (αστείο) γεγονός. Όταν οι ερευνητές έκαναν ανόητες γκριμάτσες τα βρέφη γελούσαν. Γελούσαν με παράλογα γεγονότα ακόμα και όταν οι άλλοι γύρω τους διατηρούσαν ουδέτερα πρόσωπα – δηλαδή δεν μιμούνταν τις εκφράσεις του προσώπου των άλλων. Σε μια άλλη μελέτη με βρέφη, 30 γονείς έλαβαν οδηγίες να προσπαθήσουν να κάνουν το μωρό τους να γελάσει χωρίς να τα αγγίξουν. Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούσαν τη σωματική κωμωδία σε κάποια μορφή: αστείες γκριμάτσες, παράλογη χρήση αντικειμένων, παίζοντας peek-a-boo και κάνοντας υπερβολικές χειρονομίες – όπως το περπάτημα σαν πιγκουίνος. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, το 60 τοις εκατό των μωρών γελούσαν με τα αστεία καμώματα των γονιών τους.

Το πιο σημαντικό, τα μωρά φαίνεται να καταλαβαίνουν το χιούμορ πολύ πριν αναπτύξουν οποιαδήποτε γλωσσική δεξιότητα. Ίσως υπάρχουν σημαντικές εξελικτικές προελεύσεις για το γέλιο ως μηχανισμό αντιμετώπισης στους ανθρώπους. Διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των πρώιμων αλληλεπιδράσεων γονέα-βρέφους, οι γονείς δοκιμάζουν διάφορους μη λεκτικούς τρόπους για να κάνουν το μωρό τους να γελάσει. Στις περισσότερες από αυτές τις πρώτες περιπτώσεις, οι γονείς χαμογελούν ή γελούν οι ίδιοι. Και αν το μωρό απαντούσε χαμογελώντας ή γελώντας, οι γονείς επαναλαμβάνουν την αφύσικη δραστηριότητα επειδή το μωρό γέλασε. Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως το μωρό που απλώς μιμείται το χαμόγελο του γονέα γρήγορα εξελίσσεται στο να γελάει αληθινά με τον παράλογο των πράξεων του γονέα. Το βρεφικό γέλιο μάς λέει ότι τα μωρά είναι οξυδερκείς παρατηρητές και κατανοούν καλά τι είναι φυσιολογικό και οικείο – έτσι όταν κάνουμε μια ​​υπερβολή σε ένα κανονικό γεγονός, τα μωρά μας κοιτάζουν επίμονα για περισσότερη ώρα και γελούν.

Το γέλιο σηματοδοτεί περισσότερο από τη χαρά. Γίνεται μια πρόσθετη πηγή για την ενίσχυση του κοινωνικού δεσμού μεταξύ των βρεφών και των γονιών τους. Οι επαναλαμβανόμενες αλληλεπιδράσεις στις οποίες ένας γονέας επιχειρεί αστείες γκριμάτσες ή μια παράλογη χρήση αντικειμένων σηματοδοτούν ένα ασφαλές, οικείο πλαίσιο με έναν κοινωνικό εταίρο. Αυτά επιτρέπουν στα νήπια να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν το χιούμορ με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Το απίστευτο είναι ότι στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζονται παιχνίδια ή ακριβά στηρίγματα για την ανάπτυξη του χιούμορ στα μωρά. Το γέλιο στα μωρά είναι φθηνό. Το γέλιο χτίζει πίστη και οικειότητα.

Τρία επιστημονικά βήματα για την προώθηση της ανάπτυξης του χιούμορ στα βρέφη

Απασχολήστε το μωρό για λίγα λεπτά κάθε μέρα χρησιμοποιώντας σωματικό χιούμορ (π.χ. ανόητες γκριμάτσες, ανόητη χρήση οικείων αντικειμένων)

Χαμογελάστε και γελάστε για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει το ίδιο

Συνεχίστε την παράλογη δραστηριότητα και προσθέστε περισσότερες παραλλαγές εάν το μωρό χαμογελάει ή γελάει

Δείτε Επίσης

Όταν τα μωρά αρχίζουν να είναι αστεία

Τα μωρά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κάποια γεγονότα είναι αστεία και πολύ σύντομα μετά, αρχίζουν να προσπαθούν να είναι αστεία. Μέχρι την ηλικία των 11 μηνών, τα μωρά έχουν αποδειχθεί ότι επιδεικνύουν συμπεριφορές «κλόουν» και πειραματίζονται κάνοντας τα δικά τους μη λεκτικά αστεία. Μερικά μωρά εκθέτουν την κοιλιά τους και κουνούν το σώμα τους σε μια προσπάθεια να κάνουν τους άλλους να γελάσουν. Άλλα πάλι φορούν μια κάλτσα στο αυτί τους και το βρίσκουν ξεκαρδιστικό. Τα μωρά δείχνουν δημιουργικότητα φτιάχνοντας νέα αστεία και τα επιχειρούν επανειλημμένα να κάνουν τους γονείς τους να γελάσουν.

Το χιούμορ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ψυχική μας ευεξία και βοηθά τα μικρά παιδιά να ευδοκιμήσουν στην κοινωνική τους ζωή και να δημιουργήσουν δεσμούς με τους άλλους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το χιούμορ τους γίνεται πιο εκλεπτυσμένο, περιλαμβάνει λεκτικά αστεία και εξελίσσεται σε διαφορετικές μορφές. Οι απλές αλληλεπιδράσεις με τους γονείς έθεσαν νωρίς το σκηνικό για να γελάσουν τα βρέφη. Αυτές οι πρώτες περιπτώσεις γέλιου είναι ισχυρές. Όχι μόνο σηματοδοτούν χαρά και ευτυχία, αλλά εμβαθύνουν τις κοινωνικές σχέσεις.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top