Now Reading
Σχολείο: Πόσο πρέπει να βοηθάω το παιδί μου στο διάβασμα;

Σχολείο: Πόσο πρέπει να βοηθάω το παιδί μου στο διάβασμα;

Υπάρχει σωστός τρόπος;

Μπορεί τα περισσότερα θέματα που αφορούν το σχολείο του παιδιού σας να έχουν ήδη λυθεί και απαντηθεί. Δεν είναι λίγοι οι γονείς όμως που ακόμα και στη μέση της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίζουν θέμα με το μελέτη του μικρού τους παιδιού. Τελικά πόσο πρέπει να βοηθούν στο διάβασμα για την επόμενη μέρα;

Συνήθως η λύση είναι να βρείτε τη χρυσή τομή. Σίγουρα θέλετε να είναι ανεξάρτητο το παιδί σε ό,τι αφορά το διάβασμά του, ωστόσο αν δεν επιβλέπετε την κατάσταση μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

Εκτιμήστε πόσο πειθαρχημένο είναι στη μελέτη του και σε τι βαθμό χρειάζεται τη συμβολή και την επιτήρησή σας. Μόλις σιγουρευτείτε ότι έχει αποκτήσει ένα σταθερό σύστημα διαβάσματος μπορείτε να χαλαρώσετε την επίβλεψη.

Οργανωθείτε
Μπορεί να βοηθάτε το παιδί να κάνει τα μαθήματά του, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ευθύνη του παιδιού να διαβάσει. Φτιάξτε μαζί ένα πλάνο: θα διαβάζει αμέσως μετά το σχολείο ή όχι; Θα κάνει όλες τις εργασίες του μαζεμένες ή θα κάνει ένα διάλειμμα προτού τελειώσει το διάβασμά του; Προσπαθήστε να αφήσετε την επιλογή στο παιδί όταν θα συζητάτε το σχέδιο αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσετε να νιώσει ότι το ίδιο είναι υπεύθυνο για το διάβασμά του και όχι η μαμά ή ο μπαμπάς.

Ώρα για παιχνίδι και ώρα για «δουλειά»
Εξηγήστε στο παιδί σας ότι όταν τελειώνει τα μαθήματά του θα έχει χρόνο να παίξει και όσο πιο σύντομα το κάνει τόσο περισσότερη ώρα για χαλάρωση και παιχνίδι θα έχει. Κάντε το πράξη, ρυθμίζοντας και το δικό σας πρόγραμμα σε συνάρτηση και με το δικό του για να έχετε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Ελέγξτε τις εργασίες της ημέρας
Βάλτε κανόνες και τηρήστε τους, για παράδειγμα ότι θα ελέγχετε εσείς τι εργασίες πρέπει να κάνει πριν ξεκινήσει το διάβασμα. Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τι πρέπει να μελετήσει για να ξέρετε τι πρέπει να κάνει και για πότε.

Δείτε Επίσης

Καθίστε μαζί
Αν το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη μελέτη του, καθίστε δίπλα του ή έστω στο ίδιο δωμάτιο μαζί του. Η παρουσία σας μπορεί να του δώσει το κίνητρο που χρειάζεται για να επικεντρωθεί στο διάβασμά του.

Επαφή με το δάσκαλο
Διατηρήστε μία σταθερή επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού σας. Σιγουρευτείτε ότι κάνει τα μαθήματά του όπως πρέπει. Συζητήστε μαζί του για τυχόν δυσκολίες που έχει το παιδί στο σχολείο για να βρείτε μαζί τη λύση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top