Now Reading
Συναγερμός: είπε τη λέξη από γαμ…

Συναγερμός: είπε τη λέξη από γαμ…

Τι κάνουμε όταν για πρώτη φορά τα μικρά παιδιά «βρίσουν κατά λάθος»!

Στο σπίτι απ’ όταν γεννήθηκε ακούτε κλασική μουσική κι έντεχνο. Στην τηλεόραση αποφεύγετε μπροστά του ειδήσεις και σειρές ενηλίκων και κυρίως reality. Όταν οδηγείτε προσπαθείτε να κρατάτε πάση θυσία την ψυχραιμία σας. Κι όταν σας νευριάζει ο σύντροφός σας κάνετε από μέσα σας ασκήσεις διαλογισμού. Το βάζετε τις νύχτες για ύπνο διαβάζοντάς του παραμύθια. Κι έρχεται ξαφνικά μια ωραία ημέρα που προσγειώνεστε απότομα από το ροζ συννεφάκι, το μικρό σας αγγελούδι μόλις είπε τη λέξη από «γαμ…» ή κάτι άλλο εξίσου σοκαριστικό για τα αυτιά σας!

Ψυχραιμία! Κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό. Και προς Θεού δεν είναι το τέλος του κόσμου ούτε είναι δικό σας το φταίξιμο. Το παιδί μεγαλώνει. Βγαίνει σιγά σιγά έξω από το σπίτι. Βλέπει ή διαβάζει και κυρίως ακούει πράγματα που δεν μπορούν –και δεν χρειάζεται κιόλας– να περνάνε από το κόσκινο της γονικής συναίνεσης. Πηγαίνει σε σπίτια συμμαθητών του, έρχεται σε επαφή με μεγαλύτερα παιδιά ή έφηβους αδέρφια φίλων του. Αργά ή γρήγορα θα άκουγε κάτι «παράξενο» και θελκτικό που χωρίς να ξέρει τι σημαίνει θα το παπαγαλίσει. Ειδικά στην ηλικία των τεσσάρων-πέντε χρόνων που πειραματίζονται με τη γλώσσα, με τις λέξεις και το λεξιλόγιο, συνήθως αυτά τα «ατυχήματα» συμβαίνουν κατά λάθος. Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε «ανώδυνα», στην περίπτωση που αντιδράσετε ώριμα και δεν κάνετε ότι δεν ακούσατε:

  • Ελάτε στη θέση του: Συζητήστε μαζί του για να μάθετε πού το άκουσε και πώς και γιατί ξεστόμισε μόλις αυτό που είπε.
  • Χαμογελάστε: Με το χιούμορ συνήθως είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε και τις πιο άβολες καταστάσεις.
  • Ρωτήστε τι είπε: Κι εν συνεχεία αν το επαναλάβει, εξηγήστε του τι σημαίνει και πώς και γιατί δεν το χρησιμοποιούμε στο λόγο μας.
  • Δώστε του συνώνυμα ή καλύτερες λέξεις: Ανάλογα με το ποια βρισιά ξεστόμισε, πείτε μερικά παραδείγματα για την ίδια έννοια ή για την αντίθετη, με λέξεις όμως που δεν θεωρούνται υβριστικές
  • Εξηγήστε τον κανόνα: οι λέξεις δεν είναι κακές αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε.
  • Η δύναμη των λέξεων: ίσως είναι ευκαιρία να μάθει πως οι λέξεις έχουν την ικανότητα καμιά φορά και να πληγώνουν και για αυτό τις χρησιμοποιούμε με προσοχή ειδικά όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι σημαίνουν.
  • Μην το μαλώσετε: Πέρα από το ότι η απαγόρευση κάνει κάτι συνήθως ακόμα πιο δελεαστικό, το να το μαλώσετε την πρώτη φορά, χωρίς να του εξηγήσετε, είναι εντελώς λάθος.
  • Πείτε του «Μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις»: Εξηγήστε του γιατί καμιά φορά οι μεγάλοι πάνω στο άγχος του μπορεί να μην προσέξουν τη γλώσσα τους και να τους ξεφύγει μια «άσχημη λέξη».
  • Διασκεδάστε το: Βρείτε λέξεις που μοιάζουν ηχητικά και πείτε τις για να γελάσετε. Εγώ όταν καμιά φορά ήθελα να βρίσω αλλά ήταν μπροστά ο γιος μου –κι αφού πλέον είχε ήδη ακούσει την τρομερή λέξη από «γαμ … το»– έλεγα με νόημα: «καρότο» ή «φαγκότο» και γελούσαμε συνθηματικά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top