Now Reading
Σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τα «ναι» και τα «όχι»

Σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τα «ναι» και τα «όχι»

Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το σεξ τους μήνες της κύησης

Πολλές γυναίκες περνούν τους μήνες της εγκυμοσύνης χωρίς να σκεφτούν το σεξ. Άλλες γυναίκες διαπιστώνουν ότι αυτή την περίοδο εμφανίζουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για αυτή τη δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε είτε δεν έχετε διάθεση για σεξ τους μήνες αυτούς είναι προσωπική σας θέμα. Εξάλλου, το σώμα σας αλλάζει και μαζί του η ψυχολογία, οι συνήθειες αλλά και η σχέση με το σύντροφό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σεξ δεν είναι απαραίτητα «απαγορευμένη ζώνη» στη διάρκεια της κύησης.

Ας δούμε τι ισχύει για το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την κλινική Mayo, με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Είναι ασφαλές το σεξ όταν είστε έγκυος;
Εφόσον η εγκυμοσύνη σας προχωρά ομαλά, μπορείτε να κάνετε σεξ όσο συχνά επιθυμείτε. Εντούτοις, οι διακυμάνσεις των ορμονών, η κούραση και οι ναυτίες τους πρώτους μήνες μπορεί να μειώσουν την επιθυμία σας, ενώ όσο προχωράει η εγκυμοσύνη η αύξηση του βάρους, οι πόνοι στην πλάτη και άλλα συμπτώματα ενδέχεται να ρίξουν τη λίμπιντο.

Μπορεί τα σεξ στην εγκυμοσύνη να προκαλέσει αποβολή;
Παρόλο που κάτι τέτοιο ανησυχεί πολλά ζευγάρια, το σεξ δεν είναι γενικά λόγος ανησυχίας για τους γιατρούς. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν γιατί το έμβρυο δεν αναπτύσσεται κανονικά.

Μπορεί το σεξ να βλάψει το έμβρυο;
Όχι, γιατί το βρέφος προστατεύεται από το αμνιακό σάκο στη μήτρα σας αλλά και από τους δυνατούς μύες της ίδιας της μήτρας.

Ποιες είναι οι σωστές στάσεις;
Εφόσον νιώθετε άνετα, οι περισσότερες στάσεις στο σεξ είναι εντάξει. Όσο προχωρούν οι μήνες μπορείτε να πειραματιστείτε για να βρείτε τι σας ταιριάζει. Ενδεχομένως, όσο μεγαλώνει η κοιλίτσα σας να σας βολεύει καλύτερα να είστε στο πλάι. Γίνετε δημιουργικοί, έχοντας πάντα στο μυαλό σας την ευχαρίστηση και την άνεση και των δύο.

Είναι απαραίτητο το προφυλακτικό;
Αν έχετε μονογαμική σχέση με το σύντροφό σας, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί ο σύντροφός σας να έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα καλό είναι να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, αφού τέτοιου είδους μολύνσεις μπορεί να επηρεάσουν και την υγεία του εμβρύου, εκτός από τη δική σας.

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;
Οι οργασμοί, όπως και ένα ένζυμο στο σπέρμα μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν βρει άμεση σχέση ανάμεσα στο σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, αν έχετε αυξημένες πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να αποφύγετε το σεξ.

Δείτε Επίσης

Πότε πρέπει να αποφεύγετε το σεξ;
Ο γιατρός σας θα σας συστήσει να αποφύγετε το σεξ τους μήνες της εγκυμοσύνης αν:
– έχετε ανεξήγητη κολπική αιμορραγία
– έχετε απώλεια αμνιακού υγρού
– εμφανίζετε ανεπάρκεια τραχήλου (όπου ο τράχηλος διαστέλλεται και λεπταίνει, αυξάνοντας την πιθανότητα να ξεκινήσει ο τοκετός στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου)
– ο πλακούντας καλύπτει τελείως ή μερικώς το τραχηλικό στόμιο (προδρομικός πλακούντας)
– έχετε ιστορικό αποβολών ή πρόωρου τοκετού
– έχετε πολύδυμη κύηση (δίδυμα ή περισσότερα έμβρυα)

Αν δεν θέλετε να κάνετε σεξ;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο όταν είναι πιο έντονες οι ναυτίες, η κόπωση και η ευαισθησία του στήθους. Μοιραστείτε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς σας με το σύντροφό σας. Μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να διατηρήσετε την σωματική επαφή, όπως π.χ. το μασάζ.

Μετά τη γέννηση του μωρού πότε μπορείτε να κάνετε σεξ;
Το σώμα σας, είτε γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό του. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρις ότου σας επιτρέψει ο γιατρός σας να κάνετε σεξ, συνήθως μετά από 4-6 εβδομάδες.

Να θυμάστε ότι κάθε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι μοναδική και πάντα θα πρέπει να συζητάτε τα θέματα που σας απασχολούν με τον γιατρό σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top