Now Reading
Πώς να συστήσετε τον σκύλο σας στο νέο σας μωρό

Πώς να συστήσετε τον σκύλο σας στο νέο σας μωρό

Εάν είστε ιδιοκτήτης σκύλου και έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να παρουσιάσετε τον σκύλο σας στο νέο σας μωρό. Συγκεντρώσαμε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τον μελλοντικό προγραμματισμό.

Εάν είστε ιδιοκτήτης σκύλου και έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να παρουσιάσετε τον σκύλο σας στο νέο σας μωρό. Συγκεντρώσαμε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τον μελλοντικό προγραμματισμό.

Για πολλά ζευγάρια, ο σκύλος είναι το πρώτο τους «μωρό». Και οι πιθανότητες είναι ότι το κατοικίδιό σας το ξέρει ότι είναι! Ο σκύλος σας θα εξακολουθεί να είναι ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας όταν το νεογέννητό σας φτάσει στη σκηνή, αλλά η ρουτίνα σας θα αλλάξει και αυτό μπορεί να μπερδέψει τον γούνινο φίλο σας.

Όπως τα μωρά, τα σκυλιά ευδοκιμούν με την προβλεψιμότητα και ένα νεογέννητο αλλάζει δραματικά όχι μόνο τη ζωή σου αλλά και του σκύλου σου. Σύντομα το σκυλάκι σας θα πρέπει να μοιραστεί τη λατρεία σας με ένα απαιτητικό βρέφος και δεν θα καταλάβει γιατί οι μεγάλες βόλτες που του αρέσουν τόσο γίνονται πιο σύντομες.

Αλλά μην περιμένετε μέχρι το μωρό να έρθει σπίτι για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να προσαρμοστεί στη διευρυμένη οικογένεια. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι για να ξεκινήσετε την προετοιμασία για τη μετάβαση ενώ είστε έγκυος.

Πρώτο τρίμηνο: Σκεφτείτε την εκπαίδευση σκύλων και την έκθεση του σκύλου σας στα μωρά

Εάν ο σκύλος σας δεν έχει πάει σε ένα μάθημα βασικής υπακοής, ίσως είναι καιρός να τον εγγράψετε. Συμπεριφορά που φαίνεται αβλαβής τώρα –όπως το να πηδήξω πάνω σας για να σας χαιρετήσω στην πόρτα– μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν είστε οκτώ μηνών έγκυος ή κρατώντας ένα βρέφος στην αγκαλιά σας. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς.

Πολλά σκυλιά δεν έχουν ξαναβρεθεί γύρω από παιδιά. Οι μικροί άνθρωποι κάνουν απρόβλεπτα πράγματα που δεν κάνουν οι ενήλικες, όπως ξαφνικές κινήσεις, ουρλιάζουν και εμφανίζονται ξαφνικά. Για να δώσετε στο κατοικίδιο ζώο σας έκθεση σε νήπια, πάρτε το στο πάρκο για να δείτε πώς αντιδρά στα μωρά από απόσταση. Ρωτήστε τις μαμάδες φίλες σας αν μπορείτε να περπατήσετε κοντά τους όταν έχουν το παιδί τους σε καρότσι – ή, αν τα πράγματα πάνε καλά, ακόμα και δίπλα τους. Αυτές οι τακτικές θα εγκλιματίσουν σταδιακά τον σκύλο σας στην όραση και τον ήχο των παιδιών.

Δεύτερο τρίμηνο: Εξασκηθείτε στη ζωή στο σπίτι με έναν σκύλο και ένα μωρό

Προετοιμάστε ενεργά το κουτάβι σας για το μελλοντικό «αδερφάκι» του. Αν και μπορεί να σας φαίνεται ανόητο, πάρτε μια κούκλα και μεταχειριστείτε την σαν να ήταν το μωρό σας. Μεταφέρετέ την στο σπίτι, βάλτε την στο πορτ μπεμπέ. Τοποθετήστε την κούνια και το πάρκο του μωρού και βάλτε την κούκλα μέσα.

Θέλετε ο σκύλος να εξοικειωθεί με αυτά τα είδη βρεφικού εξοπλισμού τώρα, όχι όταν το μωρό σας είναι μέσα σε αυτά. Αφήστε τον να ερευνήσει τα πάντα με τον δικό του τρόπο—μυρίζοντας. Μπορείτε επίσης να του παρουσιάστε τις νέες μυρωδιές όπως λοσιόν για μωρά και σαμπουάν.

Εξασκηθείτε στο περπάτημα του σκύλου σας ενώ σπρώχνετε του καρότσι σας. Οι γείτονές σας μπορεί να μπερδεύονται, αλλά αυτό θα βοηθήσει τον σκύλο σας να συνηθίσει το καρότσι. Φροντίστε να μην κουμπώσετε το λουρί στη λαβή του καροτσιού. Εάν ο γούνινος φίλος σας τύχει να δει κάτι που θέλει να κυνηγήσει μπορεί να τραντάξει το λουρί – επικίνδυνο όταν υπάρχει ένα μωρό κουμπωμένο στο καρότσι!

Ξεχάστε το ρητό «δεν μπορείς να μάθεις σε έναν γέρο σκύλο νέα κόλπα». Δοκιμάστε την εντολή «πίσω», καθώς είναι μια σημαντική δεξιότητα για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να μάθει για τον προσωπικό χώρο. Για να το κάνετε, σταθείτε ακριβώς μπροστά στο σκυλάκι σας, πείτε «πίσω» και απλώστε το χέρι σας καθώς κατευθύνεστε προς το μέρος του. Φυσικά θα κάνει προς τα πίσω και μετά μπορείτε να τον ανταμείψετε με μια λιχουδιά, έπαινο, ένα χτύπημα στο κεφάλι ή ένα μικρό μπισκότο. Εξασκηθείτε σε αυτό το σύνθημα τους επόμενους μήνες, εξαλείφοντας σταδιακά την κίνησή σας προς τα εμπρός, οπότε δεν έχετε παρά να σηκώσετε το χέρι σας και να πείτε «πίσω».

Η συνέπεια είναι το κλειδί. Ο σκύλος σας τελικά θα κάνει πίσω μόνος του, αφήνοντας το μωρό να απολαύσει την αγκαλιά σας.

Τρίτο τρίμηνο: Ρυθμίστε το σχέδιο φροντίδας του σκύλου σας

Όταν πάτε στο νοσοκομείο για να γεννήσετε, θα λείψετε για μερικές μέρες. Έχετε κανονίσει ποιος θα ταΐσει τον σκύλο σας και θα τον βγάλει βόλτα;

Επιστρατεύστε κάποιον στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε αν χρειαστεί να τηλεφωνήσετε στις 3 τα ξημερώματα για να της ζητήσετε να βγάλει το σκύλο σας αργότερα. Και να έχετε και ένα βοηθητικό άτομο σε ετοιμότητα.

Αν δεν έχετε προγραμματίσει καισαρική τομή, η ημερομηνία τοκετού είναι ανοιχτή. Μοιράστε το φαγητό του σε μεμονωμένες μερίδες, σημειώστε τους σχετικούς αριθμούς τηλεφώνου (όπως του κτηνιάτρου) για τον φροντιστή και κρατήστε το λουρί σε εμφανές μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, εάν πρέπει να πάτε ξαφνικά στο νοσοκομείο, ο φροντιστής του σκύλου σας μπορεί να βρει τα πάντα αστραπιαία.

2 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού σας: Μην ξεχάσετε να περάσετε χρόνο με το σκύλο σας

Καθώς οι μέρες λιγοστεύουν, αναμφίβολα θα αντιμετωπίζετε χίλια συναισθήματα και το κατοικίδιό σας, καταλαβαίνοντας αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Κάντε μια χαλαρή βόλτα αν το θέλετε ή αγκαλιάστε τον στον καναπέ.

Στο Νοσοκομείο: Στείλτε στο σπίτι ένα αντικείμενο από το μωρό σας

Όταν έρθει το μωρό σας και αναρρώνετε από τον τοκετό, ο σύντροφός σας, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος θα πρέπει να καλέσει τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου σας για να τον ενημερώσει. Αργότερα, ζητήστε από κάποιον να πάρει στο σπίτι ένα από τα πρώτα φορμάκια ή κουβέρτες του μωρού σας, ώστε ο σκύλος σας να συνηθίσει τη μυρωδιά του. Μέχρι να επιστρέψει το μωρό στο σπίτι, το σκυλάκι σας θα αναγνωρίσει και θα αποδεχτεί το παράξενο νέο άρωμα.

Η Πρώτη Επιστροφή στο Σπίτι: Αφήστε την εισαγωγή να γίνει αργά

Το σκυλάκι σας θα είναι πολύ χαρούμενο που θα επανενωθεί μαζί σας.

Φροντίστε να έχετε κάποιον άλλο να κρατά το μωρό σας ενώ μπαίνετε στο σπίτι. Χαιρετήστε πρώτα το σκυλί, αφού του έχετε λείψει και πιθανότατα θα σας χαιρετήσει με ενθουσιασμό. Μετά, αφού ηρεμήσει, καθίστε με το μωρό σας και αφήστε τον σκύλο σας να το μυρίσει για να γνωριστούν. Τις πρώτες φορές που θηλάζετε ή δίνετε στο μωρό σας ένα μπιμπερό, ζητήστε από κάποιον άλλο να μοιράσει μια χούφτα μικρές, ειδικές λιχουδιές, στο κατοικίδιό σας.

Τα σκυλιά αισθάνονται ότι το θηλασμό ως κάτι οικείο. Αν μάθουν ότι ανταμείβονται επειδή είναι ήρεμοι, θα συσχετίσουν τα ταΐσματα με θετικές στιγμές.

Δείτε Επίσης

Μέσα σε όλες τις απαιτήσεις του νεογέννητου, μην ξεχνάτε ότι η άσκηση είναι το χαρούμενο χάπι του κουταβιού σας. Αν δεν ασκείται αρκετά, θα βρει έναν τρόπο να κάψει την ενέργειά του – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιδρομή στα σκουπίδια! Βάλτε τον σύντροφό σας (ή έναν φίλο) να πηγαίνει τον σκύλο σας για μια μεγάλη βόλτα κάθε μέρα. Θα σας επιτρέψει ήρεμος και χαρούμενος. Μπορεί και να κουλουριαστεί για έναν υπνάκο μόλις γυρίσει σπίτι!

Πώς να βοηθήσετε το μωρό και τον σκύλο σας να έρθουν μαζί

Ο σκύλος σας πιθανότατα δεν καταλαβαίνει εντελώς γιατί αλλάζει η ζωή στο σπίτι που ήξερε. Με όλη την πρόσθετη διέγερση, μπορεί να μπει σε περισσότερα προβλήματα από το συνηθισμένο. Αντί να τον επιπλήττετε και να του λέτε συνεχώς «όχι, όχι, όχι», διδάξτε του μια άλλη επιλογή. Ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά του προς κάτι που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Πηδάει στους επισκέπτες; Θυμίστε του ότι έχει ένα νέο παιχνίδι για μάσημα.

Συμπεριλάβετε τον σκύλο σας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το μωρό. Αφήστε το να κάθεται κοντά όταν αλλάζετε πάνα και μιλήστε και στα δύο «μωρά» σας όσο κάνετε αυτό. Θα δώσετε προσοχή στον τετράποδο φίλο σας και θα αναπτύξετε επίσης τις γλωσσικές δεξιότητες του μωρού. Τελικά, το βρέφος σας θα γίνει στον σκύλο σας από «ξένος στον αγαπημένο του συμπαίκτη και ισόβιο φίλο του.

Συμπέρασμα: Ναι, τα μωρά σας (γούνινα και όχι!) μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα για πάντα.

Zone Out: Εγκαταστήστε πύλες ασφαλείας για να ορίσετε ορισμένα δωμάτια ως εκτός ορίων για το σκυλάκι σας. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό μπορεί να κυλήσει τέλεια και να σέρνεται με ησυχία.

Απόθεμα σε Παιχνίδια: Εάν το κουτάβι σας έχει τα δικά του πράγματα, είναι λιγότερο πιθανό να μασήσει χαριτωμένα παιδικά παιχνίδια που λάβατε ως δώρα.

Προσοχή στα μπολ του σκύλου: Κρατήστε τα μπολ του σκύλου σας στον πάγκο όταν δεν είναι ώρα για φαγητό. Μόλις το παιδί σας αρχίσει να κινείται, μπορεί να δημιουργήσει ένα χάος με το μπολ του νερό (που ενέχει επίσης κίνδυνο πνιγμού) ή μπορεί να δοκιμάσει τη κροκέτα (επίσης κίνδυνος πνιγμού).

Διδάξτε στο μωρό σας να είναι ευγενικό: Καθώς το παιδί σας αρχίζει να εξερευνά με τα χέρια του, μπορεί να αρπάξει τη γούνα του σκύλου σας. Δείξτε του πώς να χαϊδεύει όμορφα το σκύλο.

Να επιβλέπετε πάντα: Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο με το κατοικίδιό σας. Η συμπεριφορά του βρέφους (κλάμα, ξαφνικές κινήσεις) θα μπορούσαν απροσδόκητα να εκνευρίσουν τον σκύλο σας. Και προσέξτε για βηματισμό ή ασυνήθιστη οπτική επαφή, που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο σκύλος σας δεν αισθάνεται άνετα με το μωρό.

Πώς να συστήσετε τον σκύλο σας στο νέο σας μωρό (tetrapodo.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top