TOP

17 Νοέμβρη – Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τη Δικτατορία

Διαβάζουμε, βλέπουμε, θυμόμαστε - τιμάμε την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας» του Πολυτεχνείου γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο τις ημέρες των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Η 15 Νοέμβρη θα βρει τον Ρίτσο στις πρώτες γραμμές της μεγάλης διαδήλωσης που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και έφτασε ως την πλατεία Κλαυθμώνος. Η διαδήλωση θα διαλυθεί από την αστυνομία με βία με τον Ποιητή να μπλοκάρεται ανάμεσα στους φράχτες που έχει στήσει η αστυνομία αλλά δεν θα χτυπηθεί. Ίσως τον αναγνώρισαν και τον σεβάστηκαν. Διαφεύγει και βρίσκει καταφύγιο στα τότε γραφεία του εκδοτικού οίκου Κέδρος σε μια στοά (Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη). Το ίδιο βράδυ κλείνει η Πατησίων από διαδηλωτές.

Στις 16 Νοεμβρίου επισκέπτεται το σπίτι της Νανάς Καλιανέση όπου ακούν τον παράνομο ερασιτεχνικό σταθμό που έχει στηθεί στον ΕΜΠ των «Ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.» Με ρίγη συγκίνησης συνεχίζει την ακρόαση στο σπίτι του, έχει ξεκινήσει η επίθεση στους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα και έπειτα με σφαίρες.. κατεβαίνουν τα τανκς.. ένα από αυτά γκρεμίζει την πύλη.. παντού νεκροί και τραυματίες..

Ο Ποιητής με δάκρυα στα μάτια φεύγει για τον Κάλαμο.. εν θερμώ έχει ήδη ξεκινήσει το «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας»..

ΑΘΗΝΑ 16 Νοεμβρίου 1973

Ωραία παιδιά με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια
ωραία παιδιά δικά μας με τη μεγάλη θλίψη των ανδρείων
αψήφιστοι, όρθιοι στα Προπύλαια στον πέτρινο αέρα, έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι
πως μεγαλώνει το μπόι, το βήμα κι η παλάμη του ανθρώπου
17 Νοεμβρίου
Βαριά σιωπή διάτρητη απ’ πυροβολισμούς, πικρή πολιτεία,
αίμα, φωτιά, η πεσμένη πόρτα, ο καπνός, το ξύδι,
ποιός θα πει περιμένω μέσα απ το μέσα μαύρο.
Μικροί σχοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια μέναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο,
κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί και το μοναχικό σκυλί στ αποκλεισμένα προάστια
ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα πίσω απ’ τα καπνισμένα αγάλματα
κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή διαλυμένη στις λεωφόρους
πάνω απτα τανκς  μέσα στους σκόρπιους  πυροβολισμούς..
Πως μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε; πως μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;

Ρίτσος - Ημερολόγιο μιας εβδομάδας του Πολυτεχνείου

Ένα βιβλίο με καθαρό λόγο, με φωνή που θα γίνει κατανοητή και από τα παιδιά είναι το “2651 ημέρες δικτατορίας” της Μαρίζας Ντεκάστρο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα αναλυτικό ημερολόγιο, ένα πολύτιμο ντοκουμέντο ιστορίας για όλους.

Οι ημέρες της δικτατορίας των συνταγματαρχών όπως τις έζησε η Μαρίζα Ντεκάστρο. Γεγονότα, περιστατικά και αναμνήσεις για όλα εκείνα που σημάδεψαν και άλλαξαν μια γενιά. Μαρίζα Ντεκάστρο 2651 ημέρες δικτατορίας 21 Απριλίου 1967-24 Ιουλίου 1974

Οι 2651 ημέρες δικτατορίας των συνταγματαρχών όπως τις έζησε η Μαρίζα Ντεκάστρο.

Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του ’73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες. Παραγωγή:Ελληνική Σκηνοθέτης: Ιορδάνης Ανανιάδης Σενάριο:Ιορδάνης Ανανιάδης Μουσική:Θόδωρος Βαμβουρέλης Παραγωγή:ΕΡΤ Α.Ε.,Cels Unlimited,Ιορδάνης Ανανιάδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

12410 Και 1 Τριαντάφυλλα - 12410 And 1 Roses (ΕΡΤ - ERT)

Οι περιπέτειες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με χαριτωμένα και απλά στιχάκια , από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:

Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φύλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία

 

Μια χιουμοριστική και πολύχρωμη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια
…και τις απαραίτητες πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για την κατανόηση των γεγονότων που ιστορούνται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΟΥΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΡΦΗ
Σελ: 48
Ηλικία: 3+

Αυτό το βιβλίο με έναν πολύ έξυπνο τρόπο και με ευφυέστατη εικονογράφιση δίνει στο παιδί να καταλάβει πόση δύναμη κρύβει ο νους.
Και οι μεγάλοι; Πότε θα καταλάβουν πως ο νους δεν φυλακίζεται.

Όταν ο νους μας είναι ελεύθερος χαμογελάει ! Το νου σας ! ..Χρωματίστε όλοι τα φτερά σας πετάξτε ψηλά και φτάστε τα όνειρα σας !
Μια πρόταση για την ημέρα του Πολυτεχνείου Προσεγγίζει πολύ όμορφα την αξία της ελευθερίας ! Και σου δίνει το ερέθισμα να παίξεις με σχήματα και χρώματα .Το νου σας στην ελευθερία λοιπόν !

Καταχώρησε Σχόλιο