Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: 10 τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη - Childit
Now Reading
Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: 10 τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: 10 τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Όταν κάποιος ρωτήσει έναν γονιό ποια είναι η ευχή του για το παιδί τους συνήθως θα απαντήσει, να είναι ευτυχισμένο.

Η ερώτηση όμως είναι πως μπορεί κάποιος να μεγαλώσει ένα χαρούμενο παιδί; Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε επιτυχημένους, καταξιωμένους ενήλικες.… Κατά μέσο όρο, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι από τους δυστυχισμένους τόσο στη δουλειά όσο και στην αγάπη. Λαμβάνουν καλύτερες κριτικές απόδοσης, έχουν πιο αξιόλογες θέσεις εργασίας και κερδίζουν υψηλότερους μισθούς. Είναι πιο πιθανό να παντρευτούν, και μόλις παντρευτούν, είναι πιο ικανοποιημένοι με το γάμο τους.

Βλέποντας λοιπόν την επιστήμη, τι λειτουργεί πραγματικά όταν πρόκειται για την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών;

 

Να είστε ευτυχισμένοι

Το πρώτο βήμα για πιο ευτυχισμένα παιδιά είναι, ειρωνικά, λίγο εγωιστικό.  Το πόσο ευτυχισμένοι είστε επηρεάζει το πόσο χαρούμενα και επιτυχημένα είναι τα παιδιά σας — δραματικά.

Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο βήμα για να είσαι πιο ευτυχισμένος; Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για να διασκεδάσετε μόνος παίζοντας NetBet Casino ή διασκεδάστε με φίλους. Επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, κάντε παρέα με φίλους ή μέλη της οικογένειας που είναι γενικότερα χαμογελαστοί και θετικοί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το να ακούς ένα άλλο άτομο να γελάει ενεργοποιεί νευρώνες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που κάνει τους ακροατές να αισθάνονται σαν να γελούν οι ίδιοι.

Διδάξτε τους να χτίζουν σχέσεις

Πόσοι γονείς αφιερώνουν πραγματικά χρόνο για να μάθουν στα παιδιά πώς να φέρονται στους άλλους; Μπορείτε να ξεκινήσετε με την ενθάρρυνση των παιδιών να κάνουν μικρές πράξεις καλοσύνης στους γύρω τους για να χτίσουν ενσυναίσθηση. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί βασικές δεξιότητες και κάνει τα παιδιά σας καλύτερους ανθρώπους, αλλά τα κάνει και πιο ευτυχισμένα.

Να επιβραβεύετε την προσπάθεια, όχι την τελειότητα

Οι γονείς που δίνουν υπερβολική έμφαση στα επιτεύγματα των παιδιών τους είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και κατάχρησης ουσιών σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Επαινέστε την προσπάθεια.  Η πλειοψηφία των παιδιών που τα επαίνεσαν για την ευφυΐα τους ήθελαν το πιο εύκολο παζλ γιατί δεν θα κινδύνευαν να κάνουν λάθος και να χάσουν την ιδιότητά τους ως «έξυπνοι».

Διδάξτε την αισιοδοξία

Θέλετε να αποφύγετε να ασχοληθείτε με έναν δύσκολο έφηβο; Διδάξτε τα παιδιά να βλέπουν τη θετική πλευρά. Τα δεκάχρονα παιδιά που διδάσκονται πώς να σκέφτονται και να ερμηνεύουν τον κόσμο αισιόδοξα είναι κατά το ήμισυ επιρρεπή στην κατάθλιψη όταν περάσουν αργότερα στην εφηβεία.

Διδάξτε τη συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα, όχι ένα εγγενές χαρακτηριστικό. Το να πιστεύουν ότι τα παιδιά θα καταλάβουν «φυσικά» τα δικά τους συναισθήματα (πόσο μάλλον αυτά των άλλων) δεν τα προετοιμάζει για επιτυχία.

Δημιουργήστε συνήθειες ευτυχίας

Πως δημιουργούμε συνήθειες ευτυχίας; Αφαίρεση ερεθισμάτων: Απομακρύνετε τους περισπασμούς και τους πειρασμούς. Θέστε στόχους για να αυξήσετε την κοινωνική υποστήριξη. Ένας στόχος τη φορά: Στερεώστε μια συνήθεια πριν προσθέσετε μια άλλη. Μην περιμένετε την τελειότητα αμέσως καθώς θα πάρει χρόνο.

Διδάξτε την αυτοπειθαρχία

Η ικανότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας να καθυστερούν την ικανοποίηση –να περιμένουν το να φάνε μια καραμέλα που βρίσκεται μπροστά τους μέχρι να τους το δώσει ο γονιός– προβλέπει τη νοημοσύνη, τη σχολική επιτυχία και τις κοινωνικές δεξιότητες στην εφηβεία. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον εν μέρει επειδή η αυτοπειθαρχία διευκολύνει τη μάθηση και την επεξεργασία πληροφοριών. Επιπλέον, τα πειθαρχημένα παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα την απογοήτευση και το άγχος και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Με άλλα λόγια, η αυτοπειθαρχία δεν οδηγεί μόνο στη σχολική επιτυχία, αλλά σε μεγαλύτερη ευτυχία, περισσότερους φίλους και αυξημένη συμμετοχή στην κοινότητα.

Ποιος είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη διδασκαλία της αυτοπειθαρχίας; Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να αποσπούν την προσοχή τους από τον πειρασμό.

Δείτε Επίσης
Άλλη μια ανάρτηση του schoolmarious που μας ενθουσίασε!

Περισσότερος χρόνος παιχνιδιού.

Τα περισσότερα παιδιά εξασκούν ήδη την ενσυνειδητότητα – απολαμβάνοντας πλήρως την παρούσα στιγμή – όταν παίζουν. Αλλά τα παιδιά σήμερα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο παίζοντας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Συνολικά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα παιδιά έχουν χάσει οκτώ ώρες την εβδομάδα ελεύθερου, μη δομημένου και αυθόρμητου παιχνιδιού. Ο χρόνος παιχνιδιού  είναι απαραίτητος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η δραματική πτώση του μη δομημένου χρόνου παιχνιδιού είναι εν μέρει υπεύθυνη για την επιβράδυνση της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών. Το μη δομημένο παιχνίδι (με ή χωρίς ενήλικες) βοηθάει τα παιδιά πνευματικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Το μη δομημένο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να εργάζονται σε ομάδες, να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να επιλύουν συγκρούσεις, να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και να μιλούν για τον εαυτό τους.

Διαμορφώστε το περιβάλλον τους

Δεν μας αρέσει να το παραδεχόμαστε, αλλά όλοι επηρεαζόμαστε πολύ από το περιβάλλον μας – συχνά περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της μη παρακολούθησης τηλεόρασης. Οι κοινωνιολόγοι δείχνουν ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να παρακολουθούν πολύ λιγότερη τηλεόραση από τους δυστυχισμένους. Δεν ξέρουμε αν η τηλεόραση κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους ή αν οι ήδη δυστυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν περισσότερη τηλεόραση. Αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε χαρούμενα, καλά προσαρμοσμένα άτομα. Αν τα παιδιά μας βλέπουν τηλεόραση, δεν κάνουν εκείνα τα πράγματα που θα μπορούσαν να τα κάνουν πιο ευτυχισμένα μακροπρόθεσμα.

Φάτε δείπνο μαζί

Μερικές φορές το μόνο που κάνει η επιστήμη είναι να επικυρώνει εκείνα τα πράγματα που οι παππούδες μας ήξεραν από παλιά. Το οικογενειακό δείπνο έχει σημασία. Αυτή η απλή παράδοση κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε δείπνο με τις οικογένειές τους σε τακτική βάση είναι πιο σταθερά συναισθηματικά και λιγότερο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Παίρνουν καλύτερους βαθμούς και έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα μεταξύ των έφηβων κοριτσιών. Και είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ή να έχουν διατροφική διαταραχή.

 

Πηγή: https://time.com/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top