Now Reading
Πώς να μάθουν τα παιδιά καλούς τρόπους χωρίς να καταβάλλετε καν προσπάθεια

Πώς να μάθουν τα παιδιά καλούς τρόπους χωρίς να καταβάλλετε καν προσπάθεια

Όσο πιο νωρίς δώσετε το καλό παράδειγμα τόσο πιο εύκολο θα γίνει

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν καλή ανατροφή και τρόπους που να ξεχωρίζουν από ευγένεια και διακριτικότητα, αλλά πώς τους διδάσκεις ώστε να τους υιοθετήσουν χωρίς να καταπιέζονται; Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές από ειδικούς που θα βοηθήσουν να γίνουν οι τρόποι μέρος της καθημερινής τους ζωής και της φυσικής συμπεριφοράς τους.
Ξεκινήστε με απλά βήματα και ξεκινήστε νωρίς
Το να προσπαθήσεις να μάθεις σε ένα μωρό να λέει «παρακαλώ» είναι προφανώς κάτι αδιανόητο, αλλά δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να είστε εσείς ευγενικοί μπροστά στα μωρά και τα μικρά παιδιά. Καθώς τα παιδιά αρχίζουν να μιλάνε, οι ευγενικές λέξεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος του καθημερινού λεξιλογίου τους. Η αυθόρμητη χρήση των λέξεων «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όταν μιλάτε σε αυτά μπορεί να έχει πολύ ενισχυτικό ρόλο.

Να είστε συνεπείς

Όπως τα περισσότερα πράγματα που προσπαθείτε να διδάξετε σε ένα παιδί η συνέπεια είναι σημαντική. Μπορεί να μην είναι εφικτό να είστε μελιστάλαχτοι 24ώρες το 24ωρο αλλά η ευγένεια και οι τρόποι είναι συνυφασμένοι με την υπομονή και την υπομονή και τη σταθερότητα – αλλιώς μοιάζουν με προσποίηση ή με κάτι ξένο.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Εάν προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας να συμπεριφέρεται με ευγενικούς τρόπους, δεν θα βοηθήσει την κατάσταση εάν δεν αποτελείτε παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς καθημερινά. Τα παιδιά παρακολουθούν και απορροφούν πολύ περισσότερα από ό, τι γνωρίζουμε. Οι ειδικοί λένε ότι παραμένουν προσεκτικοί σχετικά με το πώς αλληλεπιδράτε με όλους, είτε είναι ο σύντροφός σας, οι υπάλληλοι στα καταστήματα ή άτομα που συναντάτε στο δρόμο. Το να ανοίξετε την πόρτα σε έναν ηλικιωμένο, το να δώσετε τη θέση στο μετρό σε μια έγκυο, το να λέτε «ευχαριστώ» όταν παίρνετε τα ρέστα σας και «καλημέρα» όταν μπαίνετε σε έναν χώρο αποτελούν ενέργειες που περνάνε στο παιδί με ωραίο τρόπο.

Κάντε το παιχνίδι

Το παιχνίδι ρόλων είναι μια άλλη εξαιρετική μέθοδος όσον αφορά τη διδασκαλία τρόπων. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά αν είναι πιο ευαίσθητα ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μυηθούν σε καταστάσεις, μπορούν να επωφεληθούν από ένα μικρό παιχνίδι. Χρησιμοποιήστε τις κούκλες του ή τα παιχνίδια του για μικρές «παραστάσεις» που δείχνουν στα παιδιά πώς να αντιδράσουν με ευγενικό τρόπο όταν λάβουν ένα δώρο που δεν τους αρέσει ή όταν πρέπει να απαντήσουν σε κάποιον ενώ κάνουν κάτι που τους αρέσει. Φτιάξτε φανταστικούς διαλόγους με ειδικές περιπτώσεις που δοκιμάζουν τις συμπεριφορές των παιδιών και βάλτε τους ήρωες των διαλόγων να απαντούν κάνοντας χρήση των τρόπων και της ευγένειας.

Η πίεση δεν ωφελεί

Οτιδήποτε γίνεται με το ζόρι ή ως κάτι που επιβάλλεται συναντά αντίσταση. Η ευγένεια δεν διδάσκεται με πίεση, πρέπει να βγαίνει φυσικά – για αυτό και το παράδειγμά σας μετράει. Επίσης βοηθάει να εξηγήσετε γιατί είναι καλό οι άνθρωποι να προσπαθούμε να είμαστε ευγενικοί και ακόμα πιο πολύ θα τα ωφελήσει αν μαζί με την ευγένεια καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση από μικρή ηλικία.

Δώστε επιλογές

Πολλές φορές ένα παιδί ξεχνάει τους τρόπους του επιδιώκοντας την προσοχή σας. Εκείνη την ώρα δεν ωφελεί να του πείτε ότι φέρεται με αγένεια, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να δείξετε ότι κατανοείτε το λόγο που συμπεριφέρεται έτσι. Αντί να πείτε «δεν είναι ωραίο να διακόπτεις όταν μιλάω στο τηλέφωνο» δοκιμάστε να πείτε «ξέρω ότι θέλεις να παίξουμε θα έρθω αμέσως μόλις τελειώσω».

Μια άλλη περίπτωση όταν οι επιλογές είναι χρήσιμες είναι εάν το παιδί σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να υποδεχθεί κάποιους ανθρώπους. Αντί να τους διατάξετε να αγκαλιάσουν τη θεία τους ή έναν φίλο σας, μπορείτε να πείτε, «Εάν δεν θέλεις να σε αγκαλιάσουν, θα ήθελες να τους σχεδιάσεις μια εικόνα ή να διαλέξεις ένα βιβλίο που μπορούν να σου διαβάσουν;» Η επιλογή τους δίνει αυτονομία και δεν τους αναγκάζετε να κάνουν κάτι που μπορεί να τους κάνει νιώθουν άβολα.

Δείτε Επίσης

Μην εξαναγκάζετε μια συγγνώμη

«Πες ότι λυπάσαι!» «Ζήτα συγνώμη»: Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ένοχοι που το λέμε στα παιδιά μας κάποια στιγμή, αλλά το να αναγκάζουμε ένα παιδί να πει κάτι που δεν το εννοεί ή που εκείνη την ώρα δεν είναι έτοιμο να το κάνε δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διδάξουμε το παιδί να είναι πραγματικά ευγενικό και καλότροπο.

Όταν επιβάλλουμε κάτι σε ένα παιδί μπορεί να νιώσει ντροπή, οργή, θυμό – συναισθήματα που δεν ταιριάζουν με την ευγένεια. Ενσταλάξτε την ενσυναίσθηση στο παιδί σας και βοηθήστε το να καταλάβει πώς επηρεάζεται κάποιος άλλος από τις πράξεις του. Με αυτόν τον τρόπο, το «συγνώμη» που (ελπίζουμε) τελικά έρχεται είναι γνήσιο και αληθινό.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν διδάσκουν τρόπους είναι να επιπλήττουν ή να διορθώνουν ένα παιδί δημόσια ή μπροστά σε άλλους. Αποφύγετε το να δημιουργείτε ντροπή καθώς είναι απλώς ένα τοξικό συναίσθημα και απομονώνει τους ανθρώπους, ειδικά τα παιδιά. Δεν τα παρακινεί, τα παραλύει.

Να είστε εσείς πρώτα απ’ όλα ευγενικοί στα παιδιά σας αλλά και στους δικούς σας γονείς

Έχω ήδη τονίσει την αξία του προσωπικού παραδείγματος αλλά πραγματικά είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Το πώς μιλάτε στα παιδιά σας, στον σύντροφό σας, στους γονείς σας, στους γονείς του συντρόφου σας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καλλιέργειας της ευγένειας. Το να λέτε «ευχαριστώ» στα παιδιά σας όταν κάνουν κάτι για εσάς ή το να ζητάτε συγνώμη όταν κάνετε κάτι λάθος ή όταν τα ενοχλείτε είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τους περάσετε φυσικά τους τρόπους στην καθημερινότητά τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top