Now Reading
Πώς να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού

Πώς να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού

Σημαντικές πληροφορίες για τη βρεφική στοματική υγιεινή

Παρόλο που όλα τα πρωτογενή δόντια πέφτουν τελικά, είναι σημαντικό να τα φροντίζετε. Η απώλεια ή η φθορά αυτών των δοντιών μπορεί να παραμορφώσει το στόμα, προκαλώντας προβλήματα κατά τη θέση των μόνιμων δοντιών. Επιπλέον, το μωρό σας θα εξαρτάται από τα κύρια δόντια του για σωστή μάσηση και διατροφή, καθώς και για την ομιλία και την εμφάνιση, για πολλά χρόνια. Ξεκινώντας τακτικά τις συνήθειες βουρτσίσματος από νωρίς είναι πιο πιθανό να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει την καλή οδοντική υγιεινή και στο μέλλον. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε σωστά τα δόντια του μωρού.
Μάθετε τα στάδια των δοντιών του μωρού
Το πρώτο σετ δοντιών εμφανίζεται όταν το μωρό σας είναι περίπου 6 μηνών. Είναι συνήθως τα μεσαία δύο στην κάτω γνάθο. Περίπου 8 μήνες, εμφανίζονται τα μεσαία δόντια στην άνω γνάθο. Δύο δόντια σε κάθε πλευρά τους εμφανίζονται περίπου στους 9 έως 10 μήνες. Στη συνέχεια, τέσσερα δόντια ξεμυτίζουν κάθε τέσσερις μήνες, οπότε 20 να είναι παρόντα στην ηλικία των 3 ετών. Καθώς τα παιδιά διαφέρουν, το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται. Μην ανησυχείτε εάν τα δόντια του μωρού σας δεν εμφανίζονται με αυτήν ακριβώς την σειρά.

Καθαρίστε το στόμα του μωρού σας πριν εμφανιστούν τα δόντια τους

Πριν βγουν τα δόντια του παιδιού σας, να σκουπίζετε τα ούλα μετά από κάθε σίτιση με ένα ζεστό, υγρό πανί ή ένα βρεγμένο κομμάτι γάζας τυλιγμένο γύρω από το δάχτυλό σας. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μαλακές ελαστικές συσκευές που μοιάζουν με δαχτυλήθρα (χωράνε πάνω από το δείκτη σας) για χρήση για την απομάκρυνση του υπερβολικού φαγητού.

Κατακτήστε τη διαδικασία καθαρισμού των δοντιών

Μόλις τα δόντια είναι ορατά, η Παιδιατρική Οδοντιατρική συνιστά να μπει μια σταγόνα οδοντόκρεμα φθορίου με το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού σε μια οδοντόβουρτσα με μαλακή τρίχα Χρησιμοποιήστε αυτό για να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού σας δύο φορές την ημέρα, βαθμιαία αυξάνοντας την ποσότητα της οδοντόπαστας σε μέγεθος μπιζελιού. Το νυχτερινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό για την αποφυγή κοιλοτήτων. Για να αποτρέψετε το παιδί σας από την κατάποση υπερβολικού φθορίου, το οποίο οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται φθορίωση, σκουπίστε τυχόν κατάλοιπα ενώ βουρτσίζετε. Όταν τα δόντια του μωρού σας αγγίζουν το ένα το άλλο, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να κάνετε χρήση οδοντικού νήματος.

Προγραμματίστε την πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη

Η Παιδιατρική Οδοντιατρική συνιστά να προγραμματίσετε ραντεβού όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι ή όχι αργότερα από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας. Οι παιδιατρικοί οδοντίατροι μπορούν να ανιχνεύσουν πρόωρη φθορά των δοντιών και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη σωστή ανάπτυξη του στόματος και του προσώπου. Προγραμματίστε ραντεβού κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το παιδί σας είναι σε εγρήγορση.

Δείτε Επίσης

Παρατηρήστε πότε υπάρχει πρόβλημα

Η φθορά των δοντιών μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης σε φυσική ζάχαρη, στο μητρικό γάλα ή στο γάλα. Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως λευκές κηλίδες στη γραμμή των ούλων των άνω μπροστινών δοντιών. Τελικά, θα σχηματιστεί μια κοιλότητα, που θα χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμό και δευτερεύουσα κοιλότητα. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρο του παιδιού σας για να καταρτίσετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Αποφύγετε τη φθορά των δοντιών του μωρού

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της καλής οδοντικής υγιεινής είναι η πρόληψη μιας ασθένειας που συνήθως ονομάζεται το σύνδρομο του μπιμπερό, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια πρωτογενών δοντιών. Συνήθως αναπτύσσεται σε μωρά που κοιμούνται συνήθως με το μπιμπερό του γάλατος (ή χειρότερα, χυμό) και είναι διαβόητο ότι προκαλούν κοιλότητες. Ποτέ μην αφήνετε το βρέφος σας με ένα μπιμπερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι δεν τρέφονται πλέον και απλά χρησιμοποιούν το μπουκάλι ως πιπίλα. Εάν πρέπει να έχουν ένα μπουκάλι για ύπνο για να χαλαρώσουν, γεμίστε το με καθαρό νερό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top