Now Reading
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά στην εφηβεία να έχουν υγιή σχέση με τις «οθόνες» τους

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά στην εφηβεία να έχουν υγιή σχέση με τις «οθόνες» τους

Ειδικά σε μια εποχή πανδημίας που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο

«Γιατί ο γιος μου χάνει τη ζωή του παίζοντας Fortnite; Αν δεν τον παρακολουθώ, θα παίξει για 12 ώρες συνεχόμενα!» «Πώς μπορώ να κάνω την κόρη μου να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από τη ροή ενημερώσεων στο Instagram;» Αυτά είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που ακούει από μαμάδες και μπαμπάδες ένας παιδοψυχολόγος. Η ζωή ήταν πάντα γεμάτη από περισπασμούς, αλλά οι σημερινοί περισπασμοί έχουν δύο σημαντικές διαφορές: μεγαλύτερη προσβασιμότητα και λιγότερη λογοδοσία.

Θέλει ένα παιδί να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι; Σε έναν κόσμο όπου η μέση ηλικία που ένα παιδί παίρνει το πρώτο smartphone είναι 10,3 χρόνια, οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν απλώς το τηλέφωνό τους. Το Fortnite έχει δωρεάν λήψη. Και άλλα επιτυχημένα παιχνίδια όπως το Apex Legends θα είναι σύντομα επίσης.

Θέλουν να συνομιλήσουν με κάποιον στα κοινωνικά μέσα; Δεν είναι όπως πριν από μια δεκαετία που έπρεπε να βρίσκονται σε έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Τώρα οι αγαπημένες εφαρμογές κοινωνικών μέσων των νέων (Snapchat, Instagram, YouTube, Tik Tok) πηγαίνουν παντού μαζί τους. Ονομάστε οποιαδήποτε εφαρμογή κοινωνικών μέσων – και είναι στην τσέπη τους και διατίθεται όλο το 24ωρο. Απεριόριστη προσβασιμότητα. Και επειδή αυτές οι συσκευές ακολουθούν τα παιδιά στο απόρρητο του σχολείου, του υπνοδωματίου τους, του μπάνιου και παντού αλλού, οι περισσότεροι νέοι έχουν μηδενική ευθύνη.

Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο να αφαιρέσουμε τα μάτια των παιδιών μας από τις οθόνες τους. Τα αγαπημένα τους χόμπι απέχουν μόλις ένα κλικ, και για τους περισσότερους νέους, αυτές οι διασκεδαστικές ψηφιακές δραστηριότητες τις αποσυνδέουν όλο και περισσότερο από εμάς – και από άλλους. Πώς μπορούμε να συνδεθούμε με τα παιδιά μας, ενώ τους διδάσκουμε τη διάκριση και ίσως ακόμη και λίγο αυτοέλεγχο;

 

Καθυστέρηση ως προς την κατοχή της οθόνης

Ναι, αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο όταν οι εφηβοί μας επιστρέφουν στο σπίτι και μας διαβεβαιώνουν ότι όλοι οι φίλοι τους διαθέτουν smartphone. Και έχουν δίκιο: Σύμφωνα με μια μελέτη του Nielsen, το 45% των παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών έχουν το δικό τους smartphone. Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε έως ότου τα παιδιά σας πάνε στο γυμνάσιο για να τους δώσετε ένα τηλέφωνο.

Αυτό σημαίνει ότι τα tablets είναι ασφαλή; Η απάντηση δεν είναι όχι. Ένα tablet είναι απλώς ένα smartphone χωρίς υπηρεσία τηλεφωνικού νούμερου. Όλα αυτά τα ίδια βιντεοπαιχνίδια και οι περισπασμοί των κοινωνικών μέσων είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές.

Να περιορίζετε την ώρα μπροστά σε μια οθόνη

Εάν τα παιδιά σας έχουν ήδη οθόνες, περιορίστε το χρόνο που ξοδεύουν σε αυτά. Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν τη διατήρηση των συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο συσκευών από τα υπνοδωμάτια. Ο 12χρονος δεν χρειάζεται πρόσβαση σε παιχνίδια, κοινωνικά μέσα ή πορνό – στις 11:30 μ.μ. Εάν ο γιος σας έχει το σύστημα παιχνιδιού του στην κρεβατοκάμαρά του, μετακινήστε το σε άλλο δωμάτιο. Εάν η κόρη σας φορτίζει το τηλέφωνό της στην κρεβατοκάμαρά της τη νύχτα, παρακαλώ ενημερώστε της ότι τώρα η μαμά και ο μπαμπάς θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσία φόρτισης τηλεφώνου κάθε βράδυ και θα της παρέχουν μια πλήρως φορτισμένη συσκευή το πρωί.

Ο περιορισμός του χρόνου οθόνης είναι πολύ πιο εύκολος σήμερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο, καθώς τώρα η Apple και το Android κυκλοφόρησαν νέους τρόπους να βοηθήσουν τους γονείς να προγραμματίσουν αυτά τα όρια. Η Apple καλεί ακόμη και αυτή τη λειτουργία “Screen Time”, η οποία έχει πρόσβαση μέσω των ρυθμίσεων στο τηλέφωνο. Με τη λειτουργία Screen Time της Apple, μπορείτε να προγραμματίσετε αυτό που ονομάζουν “downtime” όταν οι εφαρμογές δεν θα είναι προσβάσιμες.

Εάν οι εέφηβοί σας αντιστέκονται στα όρια της οθόνης τους, έχετε την ευκαιρία να τους δώσετε μια ματιά στο μέλλον, όταν θα έχουν περισσότερη ελευθερία να κάνουν αυτές τις επιλογές μόνες τους. Αφήστε τους να γνωρίζουν συγκεκριμένα ότι η επιθυμία σας είναι να τους διδάξετε να «αυτοπεριορίζονται» και ότι θα κερδίσουν μεγαλύτερες ελευθερίες καθώς γερνούν. Αυτό γίνεται καλύτερα όταν μοντελοποιείται. Δείξτε στα παιδιά σας πώς μοιάζουν τα όρια της ζωής σας. Είναι δύσκολο να συνδεθείτε με τα παιδιά σας – ή να τα συνδέσετε μαζί σας – όταν δεν περιορίζετε το δικό σας χρόνο στην οθόνη.

Αναζητήστε προσωπικές αλληλεπιδράσεις

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότεροι από τους σημερινούς νέους είναι απογοητευμένοι με το πόσο αποσπώνται οι οθόνες, ειδικά σε κοινωνικές ομάδες, όταν όλοι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους αντί να αλληλοεπιδρούν πρόσωπο με πρόσωπο. Δώστε λοιπόν στα παιδιά σας ευκαιρίες να ζήσουν αυτές τις στιγμές. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποφύγουν την απόσπαση της προσοχής των οθονών είναι να αξιοποιήσουν την προσφορά άλλων δραστηριοτήτων.

Δείτε Επίσης

Ανακαλύψτε πότε τα παιδιά σας γελούν και χαμογελούν χωρίς τις οθόνες τους. Το απολαμβάνουν όταν η οικογένεια βγαίνει για πίτσα; Ξεκινήστε να φτιάχνετε διασκεδαστικά γεύματα σαν μια εβδομαδιαία οικογενειακή παράδοση. Εφαρμόστε απλά όρια όπως «χωρίς τεχνολογία στο τραπέζι». Μήπως τα παιδιά σας ανοίγουν σε σας με βόλτα με το αυτοκίνητο ή ίσως ακόμη και όταν τα βάζετε στο κρεβάτι και το τηλέφωνό τους έχει ήδη τοποθετηθεί στο φορτιστή; Μεγιστοποιήστε αυτούς τους χρόνους. Αναζητήστε αυτές τις ρυθμίσεις όπου ανοίγουν φυσικά.

 

«Συνδεθείτε» μαζί τους

Τα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά μέσα δεν είναι κακό. Μόνο η εμμονή ή η κατάχρηση αυτών των ψηφιακών χόμπι γίνεται επικίνδυνη. Είναι πιθανό να απολαύσετε ακόμη και το ένα ή το άλλο. Γίνετε λοιπόν συμμέτοχοι στα παιδιά σας καθώς απολαμβάνουν αυτές τις δραστηριότητες. Αντί να ελέγχετε πάντα το χρονόμετρο όταν ο γιος σας κολλάει στο βιντεοπαιχνίδι του, ρωτήστε τον: «Μπορώ να παίξω μαζί σου;» Τα περισσότερα από τα παιδιά θα ανταποκριθούν καλά στην επιθυμία σας να μπείτε στον κόσμο τους απλά για να απολαύσουν τη συντροφιά τους.

Με τον ίδιο τρόπο, εάν η κόρη σας μετακινείται ατελείωτα σε μια ροή κοινωνικών μέσων και γελάει, απλώς ρωτήστε την, «Δείξε μου», επειδή θέλετε να μάθετε τι την κάνει να γελάει και ίσως για να γελάσετε μαζί της.

Και μετά από ένα δεδομένο χρονικό διάστημα μαζί τους, σηκωθείτε και προτείνετε κάτι άλλο διασκεδαστικό που μπορείτε να κάνετε μαζί. Οι πιθανότητες είναι εάν παίξατε μια ώρα βιντεοπαιχνιδιών με τον γιο σας, να μπορείτε μετά να πάτε μαζί για άσκηση ή για να αγοράσετε τα υλικά για το δείπνο. Συμμετέχοντας στην ώρα της οθόνης τους και μετά μεταβαίνοντας σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, δείχνετε πώς μοιάζουν τα όρια του εαυτού σας. Είναι εντάξει να παίξεις, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει επίσης το δείπνο.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top