Now Reading
«Παγώστε» το βιολογικό σας ρολόι – αλλά όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο

«Παγώστε» το βιολογικό σας ρολόι – αλλά όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο

Όταν αποφασίσετε την κρυοσυντήρηση ή την κατάψυξη ωαρίων πριν τα 30 αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site της βρετανικής εφημερίδας The Guardian: Για τις γυναίκες που σκοπεύουν να υποβληθούν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα αυγά, όσο νεότερες είναι όταν κάνουν τη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι περισσότεροι κύκλοι θεραπείας IVF χρησιμοποιούν φρέσκα ωάρια, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός χρησιμοποιεί ωάρια που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους καρκινοπαθείς που αποφασίζουν να παγώσουν τα ωάριά τους πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.

Η έκθεση της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (Human Fertilisation and Embryology Authority – HFEA) εξέτασε τα στοιχεία από τις βρετανικές κλινικές γονιμότητας από το 2010 έως το 2016 και διαπίστωσε ότι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας της εγκυμοσύνης είναι η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες παγώνουν τα ωάριά τους.

Εάν οι γυναίκες παγώσουν τα ωάριά τους όταν είναι σε ηλικία κάτω των 35 ετών, οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση γίνονται υψηλότερες από το φυσικό ποσοστό σύλληψης εφόσον εκείνες συνεχίζουν να μεγαλώνουν – αλλά αυτή τη στιγμή η μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες συνήθως παγώνουν τα ωάριά είναι η ηλικία των 38 ετών. Η ηλικία των γυναικών όταν τα ωάρια αποψύχονται έχει μικρή επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα.

Στην έκθεση, το HFEA προειδοποιεί για την κατάψυξη των αυγών ηλικίας άνω των 40 ετών, καθώς «η πιθανότητα να μείνετε έγκυος από αυτά τα ωάρια θα είναι πολύ μικρή».

Από το 1999, όταν γεννήθηκε το πρώτο μωρό από την βιοτεχνολογία, ο αριθμός κύκλων κατάψυξης ωαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται κάθε χρόνο και υπερδιπλασιάστηκε από το 2013. Το 2016, γεννήθηκαν 156 μωρά από κατεψυγμένα ωάρια.

Αλλά ενώ η κατάψυξη ωαρίων αυξάνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί να είναι μια σπάνια διαδικασία. Μόλις 178 γυναίκες είχαν τη θεραπεία το 2016.

Δείτε Επίσης

«Η έκθεση υποδεικνύει μια αναδυόμενη τεχνολογία που είναι ένα όφελος για όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία», δήλωσε ο Alastair Sutcliffe, καθηγητής γενικής παιδιατρικής στο University College του Λονδίνου. «Αλλά είναι μια επεμβατική διαδικασία και δεν είναι μηδενικός κίνδυνος για τον ασθενή».

“Η γονιμότητα δεν αφορά μόνο τα ωάρια, αλλά την κατάσταση του ατόμου στο σύνολό του … οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι ακόμη χαμηλές, ιδιαίτερα όταν τα ωάρια της γυναίκας είναι παγωμένα”.

Το 2016, η κατάψυξη ωαρίων ήταν επιτυχής σε 18% των περιπτώσεων, σημαντικά κάτω από το συνολικό ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 26%. Οι πιθανότητες επιτυχούς γέννησης αυξήθηκαν στο 30% όταν τα κατεψυγμένα ωάρια προήλθαν από δότρια. «Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα ωάρια δωρητών προέρχονται από νεότερες γυναίκες», δήλωσε ο Sutcliffe. «Επειδή μόνο το 10-30% των ωαρίων υπολογίζεται είναι σε θέση να κάνουν ένα μωρό, ίσως χρειαστεί να αποθηκευτούν στην τράπεζα περίπου 20 ωάρια, αν είναι δυνατόν».

«Η τεχνολογία κατάψυξης των ωαρίων στα σωστά χέρια θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει ποσοστά επιτυχίας σχεδόν τόσο καλή όσο η συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση», δήλωσε ο Simon Fishel, ιδρυτής του Care Fertility Group που ασχολείται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top