Now Reading
Παίζουμε «Αθήνα»;

Παίζουμε «Αθήνα»;

H Ναταλί Σαμπά μάς «ξεναγεί» στην πόλη και μας μιλάει για το Athens for kids.

Τι είναι με λίγα λόγια το Athens For Kids;

Το Αthens for Kids είναι μια προσπάθεια να φέρουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα στα μουσεία και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους, με στόχο να γνωρίσουν την πόλη και τους θησαυρούς της – βλέποντάς την από άλλη οπτική γωνία.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να το ονειρευτείτε και στη συνέχεια να το υλοποιήσετε;

Ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη να γνωρίσω άλλες πόλεις του εξωτερικού με την οικογένειά μου και τον 5χρονο τότε γιο μας και να βρω μια ξενάγηση αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε κι άλλα για τον πολιτισμό της. Στη συνέχεια παρατήρησα πως στην Αθήνα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για τα Ελληνόπουλα και θέλησα να βρω έναν τρόπο οι οικογένειες να έρθουν κοντά αξιοποιώντας τα σαββατοκύριακά τους με πολιτιστικές εξορμήσεις στην πόλη μας.

Μαμά, παιδοψυχολόγος, παιγνιοθεραπεύτρια, με ποια ιδιότητά σας περισσότερο οραματιστήκατε το Athens for Kids;

To Αthens for kids το οραματίστηκα με όλες τις ιδιότητές μου μαζί συν αυτή του παιδιού που έχω μέσα μου.

Ποια ανάγκη των παιδιών και των γονιών έρχεται να καλύψει το Athens for kids;

Την ανάγκη της ποιοτικής σύνδεσης και του ποιοτικού χρόνου ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας. Μια αφορμή για συζήτηση, ένα διάλειμμα από την τεχνολογία και τις οθόνες, ένας ευχάριστος τρόπος να συζητήσεις και να βρεις νόημα στα βιβλία της ιστορίας, ένας τρόπος να έρθεις κοντά στον άλλον και στον ίδιο σου τον εαυτό…

Ποιους χώρους έχετε επισκεφθεί μέχρι τώρα και ποια άλλα μέρη προγραμματίζετε να εντάξετε στις δράσεις σας;

Οι σταθεροί μας χώροι είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, οι ιστορικοί λόφοι της Αθήνας και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Επίσης, έχουμε προγράμματα στην Αρχαία αγορά, το Βυζαντινό μουσείο και τη γειτονιά της Πλάκας με το Διαστημικό κυνήγι θησαυρού. Από το 2019 ξεκινάμε τη σειρά «Το Πρώτο μου μουσείο» για πολύ μικρά παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών μέσα από το οποίο στοχεύουμε στη δημιουργία μιας οικογενειακής εμπειρίας καθώς και την εξοικείωση των παιδιών με την έννοια και τη λειτουργία του μουσείου, γι’ αυτό και ακολουθούμε τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικίας.

Για τι ηλικίες είναι οι δράσεις που ετοιμάζετε; Ποιος τις σχεδιάζει;

Οι ηλικίες είναι από πολύ μικρά παιδιά 3 χρονών με τα ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα για μικρές ηλικίες μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Σε όλα όμως τα προγράμματα μας πάντα κάτι νέο θα ακούσεις και θα δεις είτε είσαι γονέας είτε είσαι παιδί. Όλες μας οι δράσεις είναι σχεδιασμένες από την μουσειοπαιδαγωγό και πιστοποιημένη ξεναγό μας κα Γεωργοπούλου και η ομάδα μας αποτελείται μόνο από πιστοποιημένους ξεναγούς που έχουν εμπειρία με παιδιά.

Τι είδους συναισθήματα θα νιώσει ένα παιδί που θα ακολουθήσει μία δράση σας;

Τα συναισθήματα είναι μοναδικά και διαφορετικά για το κάθε ένα παιδί που μας επισκέπτεται, μια και το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Το σημαντικό όμως είναι το μετά… όπως λέει και ο Φίλιπ Πούλμαν «Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή. Είναι εκεί όμως…»

Πολλά παιδιά θα «πεινάνε» πάντα για να τραφεί η ψυχή τους και αυτή η λαχτάρα πρέπει κάπως να αφυπνισθεί… εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε σαν Athens for Kids, την αφύπνιση.

Πώς μπορεί μια ξενάγηση να γίνει εμπειρία ζωής για ένα παιδί;

Κάθε τι που ζει ένα παιδί αποτελεί μια εμπειρία γιατί ένα παιδί συνεχώς ανακαλύπτει τον κόσμο και τον παρατηρεί. Πόσο μάλλον όταν έχει ακούσει τόσες ιστορίες μυθολογίας που τον συναρπάζουν και τις «βλέπει» πλέον συγκεντρωμένες σε έναν χώρο της ίδιας του της πόλης, όπου τόσοι άνθρωποι έρχονται να επισκεφθούν από όλα τα μέρη της Γης… Νομίζω πως όλα μετά αποκτούν νόημα και γίνονται σιγά σιγά γνώση. Μια εμπειρία γνώσης λοιπόν και περηφάνιας είναι οι ξεναγήσεις μας για τα παιδιά!

Συμβουλεύεστε τον γιο σας για τις δράσεις αυτές; Σας έχει κάνει κάποια σχετική παρατήρηση;

Ο γιος μου είναι πάντα ο βοηθός μου και ο καλύτερος κριτής μου. Έχει παρακολουθήσει όλες μας τις ξεναγήσεις πάνω από μια φορά την κάθε μια και έχει μείνει ευχαριστημένος. Όταν γυρνάμε σπίτι μετά την ξενάγηση θυμάται τους αρχαίους Έλληνες και την μυθολογία και αρχίζει να ζωγραφίζει οτιδήποτε σχετικό. Ο ενθουσιασμός αυτός κρατάει καιρό.

Δείτε Επίσης

Μια φορά κατεβαίνοντας τις κυλιόμενες σκάλες στο μετρό μου είπε «μαμά, ετσι θα ήταν και παλιά όταν κατέβαιναν οι αρχαίοι στον κάτω κόσμο»

Πώς σας βρίσκει κανείς;

Μας βρίσκει στη σελίδα μας στο fb εδώ

και στην ιστοσελίδα μας (ελληνικά) www.athensforkids.com

ή στο email: info@athensforkids.com

Θα αναλαμβάνατε μια ξενάγηση για ένα σχολείο ή για κάποια ομάδα αν σας το ζητούσε;

Ήδη συνεργαζόμαστε με κάποια ιδιωτικά σχολεία, συλλόγους γονέων δημόσιων σχολείων, νηπιαγωγεία και προγράμματα εράσμους όπου έρχονται δάσκαλοι και μαθητές από όλη την Ευρώπη για να δουν την πόλη μας. Μας έχει τύχει αρκετές φορές να μας τηλεφωνήσει μια μητέρα και να οργανώσει μια πριβέ ξενάγηση για μια ολόκληρη παρέα μαμάδων και των παιδιών τους. Επίσης μας ζητάνε και να διοργανώσουμε πάρτι με το πρόγραμμα Διαστημικό κυνήγι θησαυρού στην Πλάκα, κάτι που κάνουμε όταν ο καιρός είναι κατάλληλος.

Πείτε μας μια ευχή για το Athens for Kids για τη νέα χρονιά.

Οι ρίζες μας, η ιστορία μας και η παιδικότητά μας είναι όλα κομμάτια μας τα οποία μας κάνουν αυτό που είμαστε. Ας μην τα ξεχνάμε και ας τα κρατάμε ζωντανά πάντα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top