Now Reading
Νέα μελέτη υπενθυμίζει τους κινδύνους χρήσης πλαστικών παιχνιδιών στην υγεία των παιδιών

Νέα μελέτη υπενθυμίζει τους κινδύνους χρήσης πλαστικών παιχνιδιών στην υγεία των παιδιών

Όσο λιγότερο εκθέτουμε τα παιδιά σε χημικές ουσίες τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια τους προσφέρουμε

Νέα έρευνα δείχνει ότι περισσότερες από 100 χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πλαστικά υλικά παιχνιδιών μπορεί να θέσουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Η μελέτη παρέχει ευρήματα που μπορεί (ελπίζουμε) να οδηγήσουν σε αυστηρότερους διεθνείς κανονισμούς.
Είναι από καιρό γνωστό ότι πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά παιχνίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τους γονείς να καταλάβουν πώς να αποφεύγουν τα πλαστικά παιχνίδια που περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.
Οι κανονισμοί και τα σχήματα επισήμανσης διαφέρουν μεταξύ των περιφερειών και των χωρών, και δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία σχετικά με το ποιες ουσίες πρέπει να απαγορεύονται στη χρήση ως υλικά παιχνιδιών. Ως επί το πλείστον, οι κανονισμοί και οι διεθνείς κατάλογοι «χημικών που προκαλούν ανησυχία» στα παιχνίδια επικεντρώνονται σε ορισμένες ομάδες ουσιών με γνωστές επιβλαβείς ιδιότητες, όπως οι φθαλικές ενώσεις, αλλά δεν καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα χημικών ουσιών που βρίσκονται στα πλαστικά παιχνίδια.
Ερευνητές από το DTU και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μαζί με ομάδες του ΟΗΕ εξέτασαν αυτό το σημαντικό ζήτημα, ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τις χημικές λειτουργίες και τις ποσότητες που βρέθηκαν στα πλαστικά παιχνίδια, και ποσοτικοποίησαν την έκθεση των παιδιών και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους. Ταξινόμησαν τις χημικές ουσίες ανάλογα με τον κίνδυνο για την υγεία τους και συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με υπάρχουσες λίστες ουσιών από όλο τον κόσμο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε με ανοιχτή πρόσβαση στο περιοδικό Environment International.

«Από τις 419 χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε σκληρά, μαλακά και αφρώδη πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε παιδικά παιχνίδια, εντοπίσαμε 126 ουσίες που μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία των παιδιών είτε μέσω καρκινικών ή μη καρκινικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων 31 πλαστικοποιητών, 18 επιβραδυντικών φλόγας και 8 αρωμάτων. Όντας επιβλαβές στη μελέτη μας, σημαίνει ότι για αυτές τις χημικές ουσίες, οι εκτιμώμενες δόσεις έκθεσης υπερβαίνουν τις ρυθμιστικές δόσεις αναφοράς (RfD) ή οι κίνδυνοι καρκίνου υπερβαίνουν τα όρια ρυθμιστικού κινδύνου. Αυτές οι ουσίες πρέπει να έχουν προτεραιότητα για σταδιακή κατάργηση σε υλικά παιχνιδιών και να αντικαθίστανται με ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», υποστηρίζει ο Peter Fantke, καθηγητής στο DTU Management και ο βασικός ερευνητής της μελέτης.

Οι κατασκευαστές παιχνιδιών συνήθως δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το χημικό περιεχόμενο στα παιχνίδια και λείπουν βάσεις δεδομένων σύνθεσης παιχνιδιών. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές έπρεπε να συλλέξουν και να εξετάσουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο χημικών σε υλικά παιχνιδιών με βάση δεδομένα χημικών δοκιμών για συγκεκριμένα παιχνίδια που αναφέρονται σε 25 διαφορετικές μελέτες από ομοτίμους.

Οι ερευνητές δηλώνουν περαιτέρω: «Συνδυάσαμε το αναφερόμενο χημικό περιεχόμενο σε υλικά παιχνιδιών με χαρακτηριστικά υλικών και μοτίβα χρήσης παιχνιδιών, όπως πόσο καιρό ένα παιδί παίζει συνήθως με ένα παιχνίδι, αν το βάζει στο στόμα του και πόσα παιχνίδια βρίσκονται σε ένα νοικοκυριό ανά παιδί. Χρησιμοποιήσαμε αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσουμε την έκθεση χρησιμοποιώντας μοντέλα μαζικής ισορροπίας υψηλής απόδοσης και συγκρίναμε τις δόσεις έκθεσης με δόσεις στις οποίες δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα παιδιά».

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα παιδιά στις Δυτικές χώρες έχουν κατά μέσο όρο περίπου 18 κιλά πλαστικών παιχνιδιών, κάτι που υπογραμμίζει τις μεγάλες ποσότητες πλαστικών που περιβάλλουν τα παιδιά καθημερινά.

Οι χημικές ουσίες που οι ερευνητές εντόπισαν ότι ενδέχεται να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ευρέως γνωστές φθαλικές ενώσεις και επιβραδυντικά φλόγας, αλλά και τους δύο πλαστικοποιητές βουτυρικό TXIB και κιτρικό ATBC, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις σε ορισμένους ρυθμισμένους φθαλικούς εστέρες.

«Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις έδειξαν ενδείξεις για υψηλές πιθανότητες μη καρκινικού κινδύνου σε εκτεθειμένα παιδιά και θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω για να αποφευχθούν οι” λυπηρές υποκαταστάσεις “, όπου μια επιβλαβής χημική ουσία αντικαθίσταται με μια παρόμοια επιβλαβής εναλλακτική λύση. Συνολικά, τα μαλακά πλαστικά προκαλούν υψηλότερη έκθεση σε ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες , και η έκθεση στην εισπνοή κυριαρχεί στη συνολική έκθεση των παιδιών, επειδή τα παιδιά εισπνέουν δυνητικά χημικές ουσίες που διαχέονται από όλα τα παιχνίδια στο δωμάτιο, ενώ συνήθως αγγίζουν μόνο ένα παιχνίδι εκείνη τη στιγμή», εξηγεί ο Peter Fantke.

Ένας τρόπος ασφαλούς χρήσης χημικών σε πλαστικά παιχνίδια

Υπάρχουν πολλές λίστες που ενημερώνουν για «χημικά που προκαλούν ανησυχία» σε εφαρμογές προϊόντων και υλικών. Ωστόσο, αυτό που λείπει σήμερα είναι οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα στα οποία η χρήση χημικών στις διάφορες εφαρμογές θα ήταν ασφαλής και βιώσιμη. Εδώ, οι ερευνητές εισάγουν μια νέα μέτρηση για τη συγκριτική αξιολόγηση χημικών περιεχομένων σε υλικά παιχνιδιών με βάση την έκθεση και τον κίνδυνο.

Ο Peter Fantke εξηγεί: «Δεδομένου ότι οι ίδιες χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε υλικά παιχνιδιών, έχουμε εκτιμήσει το “μέγιστο αποδεκτό χημικό περιεχόμενο (MACC)” για όλες τις ουσίες που αναφέρθηκαν να βρίσκονται σε πλαστικά παιχνίδια. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν τη λήψη αποφάσεων, ώστε οι κατασκευαστές να αναπτύξουν σημεία αναφοράς για διάφορες χημικές ουσίες σε διαφορετικές εφαρμογές, αλλά θα βοηθήσουν επίσης τις εταιρείες παιχνιδιών να αξιολογήσουν την ποσότητα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για μια συγκεκριμένη λειτουργία έναντι τέτοιων σημείων αναφοράς».

Δείτε Επίσης
Ποιες δραστηριότητες σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με νευροεπιστήμονες ερευνητέ

Για τους γονείς, μια καλή συμβουλή από τους ερευνητές είναι συνεπώς να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικών υλικών γενικά, να αποφευχθεί η χρήση μαλακών πλαστικών παιχνιδιών και να θυμάστε να αερίζετε τα δωμάτια των παιδιών σας καλά κάθε μέρα.

Ειδοποιήσεις σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα

Κάθε εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει κατάλογο επικίνδυνων μη εδώδιμων προϊόντων που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ και τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα. Μεταξύ των εν λόγω προϊόντων, συχνά συγκαταλέγονται πλαστικά παιχνίδια που περιέχουν τιους φθαλικούς ενδοκρινικούς διαταράκτες DEHP, BBP, DBP και DIBP.

 

Πηγές του άρθρου: Potentially harmful chemicals found in plastic toys — ScienceDaily και Χημικές ουσίες σε πλαστικά προϊόντα – ECHA (europa.eu)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top