Now Reading
Μπαμπάς: 4 τρόποι να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο

Μπαμπάς: 4 τρόποι να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο

Για να είναι πρωταγωνιστής και όχι θεατής στη ζωή του παιδιού

Είναι συνηθισμένο οι μπαμπάδες να αισθάνονται ότι μένουν στο περιθώριο όταν γεννιέται το μωρό τους. Το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας, λόγω και του θηλασμού, πέφτει στη μαμά. Για αυτό και αρκετοί μπαμπάδες περιμένουν με ανυπομονησία να μεγαλώσει λίγο το παιδί τους για να μπορούν να παίξουν μαζί και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή του.

Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικά και καθοριστικά για τη μετέπειτα κοινωνική, συναισθηματική, ψυχική αλλά και σωματική του ανάπτυξη.

Και σε αυτό το ταξίδι ο ρόλος του μπαμπά είναι εξίσου σημαντικός με της μαμάς. Για αυτό αναλάβετε δράση.

Ταΐστε το
Η συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα του παιδιού, είτε είναι νεογέννητο είτε πηγαίνει ήδη σχολείο, ενισχύει το δεσμό τους. Όταν είναι ακόμα μωρό μπορεί να αναλάβει το τάισμα με το μπιμπερό. Βολευτείτε, βρείτε την κατάλληλη θέση και μιλήστε του όσο το ταΐζετε. Το παιδί θα αισθανθεί ασφάλεια και ηρεμία στην αγκαλιά σας.

Διαβάστε τις διαθέσεις του
Μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί λεξούλες, σας μιλάει με εκφράσεις, κινήσεις και ήχους για να σας δώσει να καταλάβετε τι χρειάζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να τρίβει τα μάτια του όταν αρχίζει να κουράζεται και να νυστάζει. Μαθαίνοντας να αποκωδικοποιείτε αυτά τα σημάδια, θα είστε σε θέση να ικανοποιείτε τις ανάγκες του, ακόμα και πριν να συνειδητοποιήσει το ίδιο το παιδί τι θέλει.

Αφιερώστε του χρόνο
Μπορείτε να έρθετε πιο κοντά με το παιδί σας παίζοντας ή διαβάζοντάς του βιβλία. Μιλήστε του για τα χρώματα και τα σχήματα, ζωγραφίστε μαζί, δείτε μία παιδική ταινία. Κάντε μία βόλτα και μιλήστε του για τα όσα βλέπετε. Η σχέση σας δυναμώνει ακόμα και όταν περνάτε μαζί κάποιες στιγμές απόλυτης ηρεμίας και ησυχίας.

Δείτε Επίσης
Ο Sean Williams, ο ιδρυτής της κοινότητας για πατέρες The Dad Gang στο Instagram, λέει ότι το να είσαι μπαμπάς κοριτσιών δεν είναι μόνο να βγάζεις φωτογραφίες και να παίζεις μαζί τους

Βοηθήστε στη φροντίδα του
Σίγουρα έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι μέχρι κάποια ηλικία το παιδί σας χρειάζεται τη διαρκή σας προσοχή και φροντίδα. Εκμεταλλευτείτε το για να δεθείτε ακόμα περισσότερο. Μη χάσετε την ευκαιρία να του προσφέρετε το βραδινό του μπάνιο, να το βάλετε για ύπνο, να το ντύσετε ή να του χτενίσετε τα μαλλιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιο δύσκολες ασχολίες πρέπει να τις αφήνετε αποκλειστικά για τη μαμά: μπορείτε και εσείς να αλλάξετε μία πάνα!

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε ή πώς να το κάνετε, ρωτήστε τη σύντροφό σας. Δεν χρειάζεται όμως να ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες της. Θέλετε να χτίσετε μία σχέση με το παιδί σας και ένα χαρακτηριστικό αυτής της σχέσης είναι ότι οι μπαμπάδες πολλές φορές κάνουν τα πράγματα διαφορετικά από ότι τα κάνει η μαμά.

Αποκτήστε ενεργό ρόλο στην καθημερινή τους ρουτίνα και φροντίστε τις ανάγκες τους. Απολαύστε όσο περισσότερο μπορείτε αυτά τα πρώτα πολύτιμα χρόνια της ζωής του μωρού σας. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε για το παιδί σας και γίνετε ο μπαμπάς που τους αξίζει!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top