Now Reading
Μπαμπάς και προπονητής

Μπαμπάς και προπονητής

Μια σχέση με πολλή αγάπη και πολλά μετάλλια…

Στον σύγχρονο αθλητισμό δεν είναι λίγα τα παραδείγματα διάσημων αθλητών με διακρίσεις και μετάλλια που ξεκίνησαν τη δράση τους ή και συνεχίζουν ακόμα έχοντας στο πλευρό τους ως προπονητή τον μπαμπά τους. Είναι ωστόσο μια σχέση που χρειάζεται προσοχή για να μη χαθεί η ισορροπία και οι γονεϊκές ιδιότητες. Η σύνδεση, η επαφή και η επικοινωνία πρέπει να συνεχίζουν να διέπονται κυρίως από αγάπη και συνεργασία και όχι πίεση ή ανταγωνισμό.

Ακόμα πάντως και αν η μεταξύ σας προπόνηση, πατέρα-παιδιών, δεν εξελιχθεί σε επαγγελματική σχέση αλλά μείνει σε ερασιτεχνικά πλαίσια, η κοινή ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά τη σχέση μεταξύ σας.

Αρκεί να θυμάστε μερικές χρήσιμες οδηγίες:

  • Επικεντρωθείτε στη χαρά του αθλητισμού!

Όταν τα παιδιά σταματήσουν να διασκεδάζουν κάνοντας κάτι, τότε εγκαταλείπουν την προσπάθεια…

  • Ανακαλύψτε τους αθλητικούς στόχους του παιδιού

Είναι σημαντικό να ξέρετε τι όνειρα, τι ελπίδες και τι επιδιώξεις έχει το ίδιο, χωρίς ωστόσο να εμπλακείτε σε αυτό και να του περάσετε τις δικές σας.

  • Μιλήστε με άλλους προπονητές

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε εμπειρίες και άλλων προπονητών-μπαμπάδων, παρόλο που κάθε περίπτωση και κάθε προπονητική σχέση είναι διαφορετική, το να έχετε ένα αντίστοιχο γνωστικό υπόβαθρο βοηθάει…

  • Ερμηνεύστε τα προσωπικά σας κίνητρα

Είναι καλό να γνωρίζεται τι είναι αυτό που σας ωθεί στο να θέλετε να αναπτύξετε προπονητική σχέση με το παιδί σας, η αγάπη για τον αθλητισμό; Παιδικό απωθημένο; Διάθεση να περάσετε περισσότερο χρόνο;

  • Λάβετε υπόψη το χάσμα γενεών

Σε πολλά παιδιά μπορεί να αρέσουν τα σπορ και ο αθλητισμός, αλλά στην εποχή τους έχουν αλλάξει πολλά, έχουν μπει στην καθημερινότητά τους και νέα αθλήματα – οπότε καλό είναι την επιλογή του αθλήματος πρέπει κυρίως να την αποφασίσει το παιδί.

  • Σεβασμός στο παιδί πάνω απ’ όλα

Όσο ζεστά κι αν έχετε πάρει την ιδιότητα του προπονητή, πάνω απ’ όλα συνεχίζεστε να είστε ο μπαμπάς του, οπότε πιο σημαντικό από τις επιδόσεις και τις διακρίσεις παραμένει η στήριξη η δική του, η ενθάρρυνση και η αποδοχή.

Δείτε Επίσης

  • Να ακούτε περισσότερο από το να μιλάτε

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την ελεύθερη έκφραση του παιδιού, να νιώθει άνετα να μιλήσει για τους φόβους, τις ανασφάλειες, τα άγχη του.

  • Στην ομάδα είναι όλοι ίσοι

Αν προπονείτε ομάδα και το παιδί σας ανήκει σε αυτήν, χρειάζεται πολλή προσοχή για να διατηρηθούν οι ισορροπίες – το παιδί να νιώσει ίσο με τους άλλους παίκτες-μέλη, ούτε μειονεκτικά ούτε ότι έχει καλύτερη μεταχείριση από τον «μπαμπά-προπονητή» του.

  • Προσοχή στα όρια

Να μπορείτε να γνωρίζετε, να έχετε δηλαδή και την αυτογνωσία και το θάρρος, πότε πρέπει να παραδώσετε τη θέση σας. Μπορεί κάποια στιγμή το παιδί να σας ξεπεράσει και να χρειάζεται έναν καλύτερο από εσάς προπονητή προκειμένου να ακολουθήσει τους στόχους και τα όνειρά του.

  • Διατηρώντας την ψυχραιμία

Η ηρεμία, η αυτοκυριαρχία και η ψυχραιμία είναι ιδιότητες που πρέπει να έχει κάθε μπαμπά και κάθε προπονητής, ένας μπαμπάς-προπονητής πρέπει να διαθέτει αυτές τις αρετές επί δύο!

Ο αθλητισμός είναι ένα εξαιρετικό πεδίο όπου το παιδί μαθαίνει να προσπαθεί, να κερδίζει, να χάνει, να συνεργάζεται, να μην τα παρατάει, να μαθαίνει από τα λάθη του, να σέβεται τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του, να υποχωρεί, να υπακούει, να σέβεται κανόνες και όρους, να είναι σε μια διαρκή σχέση προσπάθειας να βελτιώσει τον εαυτό του. Το να έχει τον μπαμπά του σε αυτή την πορεία είναι κάτι μαγικό, είτε ως προπονητή είτε απλώς ως σύμμαχο. Δοκιμάστε το!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top