Now Reading
Με αφορμή την επέτειο της γέννησής της μιλάμε στα παιδιά για τη Ρόζα Παρκς

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής της μιλάμε στα παιδιά για τη Ρόζα Παρκς

Μια εμβληματική προσωπικότητα που συνεχίζει να εμπνέει με το παράδειγμά της

Η Ρόζα Παρκς (Rosa Louise McCauley Parks) γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1913 και πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2005 και ήταν Αμερικανίδα ακτιβίστρια.
Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia ήταν μία έγχρωμη μοδίστρα που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη αυτή, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες, και βοήθησε έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».

Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.

To 2019 η σειρά της Barbie με εμβληματικές προσωπικότητες στη σειρά «Inspiring Woman» αφιέρωσε στη Rosa Parks τη δική της ξεχωριστεί φιγούρα προκειμένου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα σημερινά κορίτσια.

Επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος στη σειρά «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες» το παιδικό βιβλίο «Ρόζα Παρκς». (περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο: εδώ)

Ενώ από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή «Ρόζα Παρκς: Για μια θέση στον κόσμο» (περισσότερες πληροφορίες: εδώ)

Σήμερα με αφορμή την επέτειο της γέννησής της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:  

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως ένα άτομο που ήθελε να είναι ελεύθερος… προκειμένου και άλλοι άνθρωποι να γίνουν επίσης ελεύθεροι».

«Δεν πρέπει ποτέ να φοβάσαι αυτό που κάνεις, όταν αυτό είναι σωστό».

«Οι άνθρωποι πάντα λένε ότι δεν εγκατέλειψα τη θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Δεν ήμουν κουρασμένη φυσικά … Όχι, η μόνη κούραση που ένιωθα ήταν ότι είχα κουραστεί να υποχωρώ»

«Αυτό που έχει πραγματικά σημασία δεν είναι αν έχουμε προβλήματα, αλλά πώς αντιδρούμε σε αυτά. Πρέπει να προχωράμε μπροστά προκειμένου να ξεπεράσουμε οτιδήποτε κι αν αντιμετωπίζουμε».

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι έγραφα ιστορία. Απλώς είχα βαρεθεί να υποχωρώ».

«Έχω μάθει με την πάροδο των ετών ότι όταν το μυαλό σου παίρνει μια απόφαση, αυτό μειώνει τον φόβο. Το να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις απομακρύνει τον φόβο».

Δείτε Επίσης

«Οι αναμνήσεις από τη ζωή μας, τα έργα μας, τις πράξεις μας θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά από εμάς».

«Για να φέρεις την αλλαγή, δεν πρέπει να φοβάσαι να κάνεις το πρώτο βήμα. Θα αποτύχεις μόνο όταν σταματήσεις να προσπαθείς».

«Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ζει τη ζωή του σαν να αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους».

«Από όσο μπορώ να θυμηθώ, ήξερα ότι υπήρχε κάτι λάθος με τον τρόπο ζωής μας όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να υποστούν κακομεταχείριση λόγω του χρώματος του δέρματός τους».

«Πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένας αγώνας. Ο ανθρώπινος αγώνας».

«Ο Θεός πάντα μου έδινε τη δύναμη να λέω αυτό που είναι σωστό».

«Χρειάζονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι για να έρθει η ειρήνη στον κόσμο. Είναι κάτι που αφορά όλους μας».
«Ο ρατσισμός είναι ακόμα μαζί μας. Αλλά εναπόκειται σε εμάς να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για αυτό που πρέπει να συναντήσουν και, ελπίζουμε, ότι θα ξεπεράσουμε».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top