Now Reading
Μητρότητα και πανδημία – πώς να βοηθήσετε τώρα μια νέα μαμά

Μητρότητα και πανδημία – πώς να βοηθήσετε τώρα μια νέα μαμά

Καθώς με αυτές τις συνθήκες χρειάζεται πολύ περισσότερη υποστήριξη

Η άφιξη ενός μωρού στο σπίτι σε κάθε εποχή είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός (το πιο χαρμόσυνο ίσως) αλλά συνεπάγεται και πολλές νέες ευθύνες, πολλές υποχρεώσεις και πολλή κούραση για τους γονείς του και ειδικά τη νέα μαμά. Τώρα με τον κορωνοϊό και την καινούργια πραγματικότητα η μητρότητα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αποστολή.
Επειδή τώρα περισσότερο από ποτέ μια νέα μαμά χρειάζεται βοήθεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να δείχνουμε την αγάπη μας με προσοχή και σεβασμό σε ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε και τη μαμά του. Στις συνθήκες ωστόσο που μας έχει επιβάλει η πανδημία, η επαφή μας μαζί τους πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.
Ωστόσο ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε μια νέα μαμά χωρίς να απειλήσετε την υγεία τη δική της ή του νεογέννητου.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε μια νέα μαμά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας (κι όχι μόνο) – που είναι πραγματικά χρήσιμοι.
Φροντίστε για προμήθειες
Το φαγητό είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα. Πάντα. Το νόστιμο γεύμα δεν είναι μόνο ένας προσεκτικός τρόπος για να της δείξετε ότι τη νοιάζεστε, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική υγεία της. Αναρρώνει από τη γέννα, πιθανώς θηλάζει και φροντίζει έναν μικρό άνθρωπο. Έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

Παρ’ όλα, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, μπορεί να μην αισθάνεται άνετα να τρώει φαγητό που φτιάχνεται στο σπίτι κάποιου άλλου – εάν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να μην προσβληθείτε. Θυμηθείτε, δεν είστε εσείς το πρόβλημα, αλλά ο κορωνοϊός.

Ρωτήστε λοιπόν πρώτα. Δοκιμάστε να πείτε, «Θέλω να σας στείλω ένα γεύμα. Θα προτιμούσατε κάτι σπιτικό, παράδοση από το αγαπημένο σας εστιατόριο ή μια δωροκάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ ή υπηρεσία παράδοσης;»

Τα άπλυτα είναι ένα μεγάλο θέμα

Τα άπλυτα ρούχα όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα φωτός. Επειδή ίσως φοβάστε να βοηθήσετε με το πλύσιμο των ρούχων στο σπίτι της μαμάς, μπορείτε να προσφερθείτε να περάσετε, να πάρετε τα ρούχα και να τα επιστρέψετε την επόμενη μέρα καθαρά και διπλωμένα; Τι τεράστια βοήθεια θα ήταν!

Αν έχει σκύλο, προσφερθείτε να τον βγάζετε βόλτα

Η βόλτα με ένα σκύλο μπορεί να είναι υπέροχη, αλλά πιθανώς όχι ιδανική καθώς εκείνη αναρρώνει από τη γέννηση και φροντίζει ένα νεογέννητο. Προσφέρετε να σταματήσετε (περιστασιακά ή τακτικά) για να βγάλετε το κατοικίδιο βόλτα! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος που δεν απαιτεί από εσάς να παραμείνετε μέσα στο σπίτι της. Και σας ωφελεί κι εσάς.

Βγάλτε τη μια βόλτα έξω τηρώντας τα μέτρα προστασία

Εάν εσείς και οι νέοι γονείς είστε άνετοι με αυτό, θα μπορούσατε να απολαύσετε μια ασφαλή βόλτα έξω μαζί τους. Για να το κάνετε όσο το δυνατόν με λιγότερο άγχος, προτείνω να τηρήσετε όλα τα μέτρα ασφαλείας:

Επίσκεψη σε εξωτερικούς χώρους (ένα κοντινό πάρκο είναι μια εξαιρετική επιλογή).

Μην έρθετε σε πολύ κοντινή επαφή.

Φορέστε μάσκες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφήσετε το μωρό σπίτι και να βγείτε βόλτα μόνο με τη μαμά.

Προγραμματίστε την επαφή σας

Βάλτε το στο πρόγραμμά σας, επειδή ας το παραδεχτούμε, με όλα όσα συμβαίνουν τώρα μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε κάτι, ακόμα και όταν είναι κάτι διασκεδαστικό και χαρούμενο. Ρωτήστε την ποια συχνότητα λειτουργεί για αυτήν και ποια μέρα και ώρα είναι καλύτερη – και στη συνέχεια τηρήστε το πρόγραμμα. Το να γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί σε μια προγραμματισμένη επαφή θα κάνει μεγάλη διαφορά σε αυτήν, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας όταν μπορεί να αισθάνεται πολλή μοναξιά.

Βοηθήστε στα ψώνια

Οι αγορές κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι αγχωτικές – ειδικά εάν υπάρχει νεογέννητο και η μαμά αναρρώνει από τη γέννα. Εάν κατευθύνεστε στο κατάστημα, στείλτε ένα μήνυμα στη φίλη σας εκ των προτέρων και ρωτήστε την τι χρειάζεται.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να πληρώσετε για τα είδη παντοπωλείου ή προμήθειες. Εάν μπορείτε και θέλετε, αυτό είναι εξαιρετικά ωραίο, φυσικά, αλλά οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι τώρα! Θα εκτιμήσει την ικανότητα να πάρει έναν επιπλέον υπνάκο και στη συνέχεια να ξυπνήσει με φρέσκα φρούτα στην πόρτα της.

Φτιάξτε της ένα άλμπουμ φωτογραφιών (με ασφάλεια)

Δείτε Επίσης

Με λιγότερους επισκέπτες, οι νέες μαμάδες μπορεί να έχουν λιγότερες ευκαιρίες να τραβήξουν τη φωτογραφία τους με το μωρό (επειδή οι άνθρωποι δεν είναι εκεί για να τραβήξουν τις φωτογραφίες).

Προσφερθείτε να έρθετε και να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες από μια ασφαλή απόσταση.

Στείλτε της ένα τρυφερό δώρο

Η παρουσία σας στη ζωή της είναι φυσικά το πιο σημαντικό δώρο. Αλλά μερικές φορές μια γλυκιά χειρονομία με τη μορφή ενός στοχαστικού δώρου είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για μια απόδειξη και τόνωση των αισθημάτων. Ενώ μπορεί να τείνετε να πάρετε κάτι στο μωρό (επειδή τα δώρα μωρών είναι απίθανα χαριτωμένα), προσπαθήστε το δώρο αυτή τη φορά να αφορά μόνο τη μαμά. Έτσι της δείχνετε ότι είναι ακόμα σημαντική.

Ενθαρρύνετε την να δώσει προσοχή στην ψυχική της υγεία

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι νέοι γονείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους μετά τον τοκετό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλοι οι κανονικοί στρεσογόνοι παράγοντες επιδεινώνονται από την απομόνωση, τον φόβο και την αλλαγή που ζούμε.

Οι φροντίδες ωστόσο για την ψυχική υγεία εξακολουθούν να συνδέονται με ένα στίγμα – αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει. Μην φοβάστε να ενθαρρύνετε τη νέα μαμά να απευθυνθεί για βοήθεια εάν τη χρειάζεται.

Στηρίξτε την ψυχολογικά

Το να έχει κάποιον να του μιλάει ή που να της θυμίζει ότι η μητρότητα είναι μια νέα περιπέτεια αλλά συνεχίζει να έχει και την προηγούμενη ζωή της είναι επίσης πολύ σημαντικό. Το διάστημα μετά τη γέννα μπορεί να έχει έντονες κυκλοθυμικές τάσεις, οπότε είναι μεγάλη στήριξη αν έχει μια στενή φίλη που μπορεί να την ακούει και μαζί της να συζητάει όλα όσα σκέφτεται και αισθάνεται.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top