Now Reading
«Μαμά ζαλίζομαι…» – Τι γίνεται όταν παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο

«Μαμά ζαλίζομαι…» – Τι γίνεται όταν παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο

Πώς θα το βοηθήσετε να μην ζαλίζεται

Αν και τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που ζαλίζεται αρκετά, με αποτέλεσμα η βόλτα ή και το ταξίδι να είναι δυσάρεστο.

Η ναυτία στο αυτοκίνητο, όπως και στο πλοίο, κλπ, προκαλείται συνήθως όταν το μυαλό παίρνει αντικρουόμενες πληροφορίες από το εσωτερικό αυτί, τα μάτια και τα νεύρα στα άκρα μας.

Φανταστείτε για παράδειγμα, ένα παιδί που κάθεται στο ειδικό καρεκλάκι του στο πίσω κάθισμα χωρίς να μπορεί να δει έξω ή ένα μεγαλύτερο παιδί που διαβάζει ένα βιβλίο στη διάρκεια της διαδρομής. Το εσωτερικό τους αυτί αντιλαμβάνεται την κίνηση αλλά τα μάτια και τα άκρα τους όχι.

Η ζαλάδα από την κίνηση του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στο στομάχι, κρύο ιδρώτα, αίσθημα κόπωσης, απώλεια όρεξης και εμετό.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη ναυτία από άλλα, συνήθως παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας δεν επηρεάζονται ενώ παιδιά μεταξύ 2 και 12 ετών είναι πιο επιρρεπή στη ζαλάδα.

Καθώς πλησιάζει η εποχή που όλο και κάποια βόλτα ή ταξίδι θα κάνετε με το αυτοκίνητο, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μη ζαλιστεί το παιδί:
περιορίστε τα ερεθίσματα: αντί για βιβλία, παιχνίδια ή βίντεο στο κινητό ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτάει έξω, από το παράθυρο. Ακόμα καλύτερη λύση μπορεί να είναι να κοιμηθεί στη διάρκεια του ταξιδιού

– προσέξτε τα γεύματα πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: αποφύγετε να του δώσετε καυτερά ή λιπαρά φαγητά αμέσως πριν ή ενώ ταξιδεύετε. Αποφύγετε επίσης να κάνετε στάση για ένα μεγάλο γεύμα. Αν το ταξίδι σας είναι σχετικά σύντομο, παραλείψτε εντελώς το φαγητό. Αν θα διαρκέσει περισσότερο ή το παιδί πεινάει, δώστε του ένα μικρό, στεγνό σνακ, όπως κρακεράκια.

– προσπαθήστε να οδηγείται ήπια: απότομες κινήσεις, φρεναρίσματα και επιταχύνσεις μπορεί να αναστατώσουν γρήγορα το στομάχι του

– φροντίστε να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα, αφού έτσι μπορεί να αποφύγετε τη ζαλάδα. Αερίστε καλά το αυτοκίνητο πριν το ταξίδι και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές στη διάρκειά του.

Δείτε Επίσης

– βοηθήστε το να μην εστιάζει στη ζάλη: αν έχει την τάση να παθαίνει ναυτία, προσπαθήστε να το κρατήσετε απασχολημένο συζητώντας, τραγουδώντας, ακούγοντας μουσική ή παίζοντας παιχνίδια, όπως τι χρώμα θα είναι το επόμενο αυτοκίνητο που θα βρεθεί μπροστά μας.

– αν αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας: μπορεί να είναι σε θέση να σας προτείνει κάποιο φάρμακο, όπως τσίχλα δραμαμίνης.

Αν παρόλα αυτά, το παιδί σας ζαλιστεί, σταματήστε άμεσα στην άκρη του δρόμου και αφήστε το παιδί να βγει και να περπατήσει λίγο ή να ξαπλώσει ανάσκελα για μερικά λεπτά, ενώ και ένα δροσερό πανί στο μέτωπό του μπορεί να βοηθήσει.

*Mayo Clinic

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top