Now Reading
«Μαμά βαριέμαι»: Κάντε την ανία ευκαιρία

«Μαμά βαριέμαι»: Κάντε την ανία ευκαιρία

Η αξία της βαρεμάρας και πώς να απαλλαγείτε από αυτήν

Κάποιες μέρες είναι σαν να «κόλλησε η βελόνα» και το μόνο που ακούτε από το μικρό σας είναι «βαριέμαι, βαριέμαι, βαριέμαι». Και η πρώτη σας αντίδραση είναι να βρείτε άμεσα κάτι για να απασχοληθεί, προσφέροντάς του τη λύση στο «πιάτο».

Πολλοί γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το παιδί τους να βαρεθεί και για αυτό γεμίζουν το πρόγραμμά του με δραστηριότητες ή σπεύδουν να του προσφέρουν λύσεις, συχνά καταφεύγοντας στη «βοήθεια» της τηλεόρασης, του κινητού ή του υπολογιστή.

Για αυτό και πολλές φορές το παιδί λέει ότι βαριέται για να χειραγωγήσει κατά κάποιο τρόπο τους γονείς του ώστε να του ανοίξουν την τηλεόραση ή τον υπολογιστή για να παίξει παιχνίδια. Από την άλλη, μπορεί στα αλήθεια να βαριέται και απλά να θέλει να το μοιραστεί με κάποιον, στην προκειμένη περίπτωση με τους γονείς του, όπως κάνουν πολλές φορές και οι ενήλικες.

Αν όμως, ακούτε λίγο πιο συχνά να λέει ότι βαριέται, ειδικά όταν είναι σχετικά μικρής ηλικίας μπορεί να σημαίνει ότι θέλει βοήθεια από εσάς για να βρει με τι να ασχοληθεί ή ότι περιμένει από εσάς να σκεφτείτε κάτι για να το κάνετε να περάσει καλά.

Πώς λοιπόν πρέπει να αντιδράτε όταν ακούτε μία από τις πιο αγαπημένες φράσεις των παιδιών;

Μην βιαστείτε να βρείτε εσείς λύση
Το βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η βαρεμάρα του παιδιού δεν σημαίνει ότι κάνετε εσείς κάτι λάθος. Ο δικός σας ρόλος είναι να του προσφέρετε διαφορετικές επιλογές για να απασχοληθεί, για παράδειγμα παιχνίδια, βιβλία, μουσική ή ζωγραφική. Αυτό είναι το δικό σας μερίδιο και αν το παιδί συνεχίζει να υποστηρίζει ότι βαριέται, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του για να βρει μόνο του τη λύση στο πρόβλημα της ανίας. Όταν κάθε φορά είστε εσείς που τρέχετε να σκεφτείτε το κατάλληλο «αντίδοτο» στη βαρεμάρα του, μαθαίνετε στο παιδί ότι είναι ευθύνη κάποιου άλλου να περάσει καλά.

«Θέλω να ασχοληθείς μαζί μου»
Αν η βαρεμάρα για την οποία παραπονιέται το παιδί σας είναι ένας έμμεσος τρόπος να σας πει ότι θέλει να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, μπορείτε να του ζητήσετε να γίνει ο μικρός σας βοηθός στις δουλειές του σπιτιού. Για παράδειγμα, ζητήστε του να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το φαγητό ή να διπλώσετε τα ρούχα. Το κέρδος θα είναι τριπλό: θα γεμίσει λίγος χρόνος του παιδιού, θα έχετε βοήθεια στην δουλειά που πρέπει να κάνετε και οι δυο σας θα έρθετε πιο κοντά!

Δείτε Επίσης

Υπομονή και αντίσταση
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βρίσκουν μόνα τους λύσεις στο όποιο πρόβλημα τα απασχολεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που βαριούνται. Μπορείτε να δείξετε συμπαράσταση για την «κατάστασή» τους, χωρίς όμως να αφήσετε να γίνει δικό σας «πρόβλημα». Έτσι την επόμενη φορά που θα πει «βαριέμαι», μπορείτε να απαντήσετε «λυπάμαι, τι θα μπορούσες να κάνεις για να μη βαριέσαι;». Αν η απάντηση είναι η άλλη αγαπημένη φράση των παιδιών «δεν ξέρω», πείτε του απλά «νομίζω μπορείς να βρεις μία λύση». Αποφύγετε να δώσετε εσείς τη λύση ή προτείνετε μία που ξέρετε ότι θα απορριφθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Η αξία της βαρεμάρας
Ακόμα και η ανία μπορεί να έχει όφελος για το παιδί. Για αυτό μην φοβηθείτε να αφήσετε το παιδί να κάνει…απολύτως τίποτα. Ζώντας μία καθημερινότητα σε μεγάλες ταχύτητες, έχουμε ξεχάσει την αξία της απραξίας. Ενήλικες αλλά και παιδιά μπορούν όμως να κερδίσουν πράγματα ακόμα και τις στιγμές που δεν κάνουν τίποτα. Όταν βρούμε χρόνο απλά να κάτσουμε και να σκεφτούμε, να χαζέψουμε, να κοιτάξουμε τον ουρανό, πολλές φορές συμβαίνουν ωραία πράγματα: ονειροπολούμε, αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, σκεφτόμαστε πως θα θέλαμε να είναι ο κόσμος, έχουμε νέες ιδέες, έμπνευση. Αφήστε λοιπόν το παιδί σας να βαρεθεί και το πιο πιθανό είναι να γίνει πιο δημιουργικό.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top