Now Reading
Μαθήματα διαχείρισης χρημάτων για να διδάξετε τα παιδιά σας πριν κλείσουν τα 10

Μαθήματα διαχείρισης χρημάτων για να διδάξετε τα παιδιά σας πριν κλείσουν τα 10

Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει πώς να εξοικονομεί και να διαχειρίζεται χρήματα

Αν έχει τύχει να ακούσετε κι εσείς τη φράση από το παιδί σας «Πήγαινε στην τράπεζα και θα σου δώσουν χρήματα», επειδή του είπατε ότι δεν μπορείτε να του αγοράσετε ένα παιχνίδι που ήθελε, ίσως συνειδητοποιήσατε ότι ήρθε η ώρα να του εξηγήσετε από πού προέρχονται τα χρήματα. Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται σε εμάς τους γονείς να διδάξουμε στα παιδιά έξυπνες οικονομικές συνήθειες. Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Εδώ, μοιραζόμαστε τα πιο σημαντικά μαθήματα διαχείρισης χρημάτων για μικρά παιδιά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να τα καταφέρει.

Όταν τα παιδιά βλέπουν τα χαρτονομίσματα να βγαίνουν από το ΑΤΜ, δεν συνειδητοποιούν ότι τα χρήματα είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Εξηγήστε ότι εργάζεστε για να κερδίσετε χρήματα, και η τράπεζα είναι απλώς ένα μέρος που τα κρατά ασφαλή (προσπαθήστε να διώξετε τον κυνισμό σας σχετικά με την πρόσφατη οικονομική κρίση!).

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στα παιδιά να αρχίζουν να διαχειρίζονται χρήματα είναι να τους δώσετε λίγα. Εάν ξοδέψουνε το χαρτζιλίκι τους σε μια νέα φιγούρα του Star Wars και δεν τους έχει μείνει αρκετό ποσό για ένα DVD που επίσης θέλουν πολύ, αυτό είναι ένα πραγματικά καλό μάθημα: Μαθαίνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες μιας υπερβολικής δαπάνης κι αρχίζουν να ξοδεύουν με μεγαλύτερη σύνεση.

Η διδασκαλία των παιδιών ως προς την «καθυστερημένη ικανοποίηση» θα τα βοηθήσει στην καταπολέμηση της νοοτροπίας «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» που θα μπορούσε να τα βυθίσει στην ενήλικη ζωή τους σε χρέη πιστωτικών καρτών. Έτσι, όσο μπορείτε, ενισχύστε την ιδέα ότι η αναμονή αποδίδει. Για παράδειγμα, φτιάξτε μια σπιτική πίτσα μαζί με όλα τα υλικά που λατρεύει το παιδί σας. Στη συνέχεια, βάλτε στον φούρνο μικροκυμάτων μια παγωμένη που αγοράστηκε από το κατάστημα. Η σπιτική πίτσα θα κάνει περισσότερη ώρα για να ετοιμαστεί, αλλά έχει καλύτερη γεύση.

Ο περιορισμός της αγοραστικής ώθησης συμβαδίζει με τη διδασκαλία της καθυστερημένης ικανοποίησης. Πριν πάτε για ψώνια, δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό. Περιγράψτε τι πρόκειται να αγοράσετε, ποια καταστήματα θα πάτε και το εύρος τιμών για κάθε είδος. Στη συνέχεια, συγκρίνετε τις τιμές στο διαδίκτυο. Θα μάθει ότι ο προγραμματισμός αγορών και η σύγκριση τιμών πριν αγοράσετε κάτι είναι ρουτίνα.

Το παιδί σας θέλει ένα νέο παιχνίδι για το οποίο δεν έχει αρκετά χρήματα; Πείτε του να κάνει οικονομία! Μόλις έχει αρκετά, πάρτε το για ψώνια και αφήστε το να πληρώσει το ίδιο στο ταμείο. Δεν θα ξεχάσει ποτέ πόσο ωραίο είναι να εργάζεσαι για έναν στόχο και να ανταμείβεσαι στο τέλος.

Το να γνωρίζει απλώς πού πηγαίνουν τα χρήματά του είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά στις δεξιότητες διαχείρισης χρημάτων του παιδιού σας. Ζητήστε του να χρησιμοποιήσει ένα σημειωματάριο ή να πάει σε έναν υπολογιστή για να παρακολουθεί τα χρήματά του. Φτιάξτε ένα αρχείο (ή χρησιμοποιήστε ένα παλιό πορτοφόλι) όπου μπορεί να αποθηκεύσει αποδείξεις.

Δείτε Επίσης

Είναι δύσκολο για τα παιδιά να ορίσουν προτεραιότητες, οπότε καθίστε μαζί και φτιάξτε μια λίστα επιθυμιών με τα πράγματα που θέλει το παιδί σας να κάνει με τα χρήματά του. Στη συνέχεια, βοηθήστε το να κατατάξει τη λίστα συζητώντας τι είναι σημαντικό για κάθε επιθυμία.

Ενώ δεν θέλετε τα παιδιά σας να πιστεύουν ότι οι εταιρείες είναι ικανές να κατακτήσουν τη σκέψη τους, είναι καλό κάθε τόσο να επισημαίνετε τα κόλπα πωλήσεων των κατασκευαστών. Ο υγιής σκεπτικισμός είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο ώστε τα παιδιά να αντισταθούν στη γοητεία των προϊόντων στην τηλεόραση, αλλά και επειδή τα βοηθά να μην ξεγελιούνται από τα μηνύματα πίσω από τις διαφημίσεις.

Ζητήστε από τα παιδιά σας να δωρίσουν ένα μέρος από το χαρτζιλίκι τους σε φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό τους διδάσκει ότι τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, όχι μόνο για την αγορά πραγμάτων. Υπενθυμίστε τους ότι δεν είναι το πόσα δίνετε – κάθε λίγο μετράει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top