Now Reading
«Μαθήματα δημοκρατίας» από το «Βλέμμα εφήβων» και τη Νατάσα Μερκούρη

«Μαθήματα δημοκρατίας» από το «Βλέμμα εφήβων» και τη Νατάσα Μερκούρη

Η μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Βλέμμα εφήβων» ετοιμάζει «Μαθήματα δημοκρατίας»

Η μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Βλέμμα εφήβων» συνεχίζει τη λειτουργία της και το 2022-2023 με μία ακόμα παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο (η αρχή έγινε το 2017-2018).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευναεργαστήρια Θεάτρουπαράσταση θεάτρου ντοκουμέντο και συζήτηση – συμπόσιο γύρω από τον προβληματισμό που αναδεικνύεται από την υπό επεξεργασία θεματική. Κατά τη διάρκεια του έτους, εμπλουτίζεται από παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδηλώσεις.

Στοχεύει στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας μέσα από την ενεργό συμμετοχή των εφήβων στην πολιτιστική ζωή με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργατικότητας μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον, όπως αυτό των τεχνών στην εκπαίδευση. Δίνει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των εφήβων και επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα για θέματα που αφορούν τη ζωή των εφήβων σε συνθήκες που αλλάζουν ταχύτατα.

Αξιοποιώντας το θέατρο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και παρέμβασης, το πρόγραμμα δημιουργεί κοινότητες θεατών που μοιράζονται και συζητούν κοινούς προβληματισμούς. Η σύνδεση και ο ενεργός διάλογος ανάμεσα στη σχολική ζωή και τον κόσμο που περιβάλλει τους νέους είναι ένας από τους βασικούς παιδαγωγικούς στόχους του εγχειρήματος.

Το θέμα για το σχολικό έτος 2022-2023 είναι: Μαθήματα Δημοκρατίας

Το «Βλέμμα εφήβων» φέτος, παραμονές των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συζητώντας με φίλους, αποφάσισε τη δημιουργία παράστασης θεάτρου-ντοκουμέντο για μια περίοδο, την οποία οι μαθητές αντιμετωπίζουν μόνο επετειακά, αλλά δεν μελετούν σχεδόν ποτέ στο σχολείο: τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση.

Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60, τεντιμπόηδες, Λαμπράκηδες, συνταγματάρχες και φοιτητές, ο φοίνικας και η Επανάστασις, πολεμική αρετή και ανοιχτά παράθυρα, κοσμιότης, ευπρέπεια και ο στρατός του Μίμη-να-ένα-μήλο, ο γύψος του Παπαδόπουλου και το μυστρί του Παττακού, τσάμικος και μαύρα γυαλιά στο στρατόπεδο, το μεγάλο μας τσίρκο, οι ανθρωποφύλακες, «Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει», «Εδώ Πολυτεχνείο», «Δεν ξεχνώ», απόδοση δικαιοσύνης.

Ποιες προσδοκίες είχαμε από την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία; Δικαιώθηκαν, διαψεύστηκαν, αγνοήθηκαν;

Με ιστορικές πηγές, οπτικοακουστικό υλικό, προφορικές μαρτυρίες θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε σήμερα τις ψηφίδες μιας εποχής τόσο κοντινής και μακρινής όσο και ο 20ος αιώνας.

«When we’re afraid, we lose all sense of analysis and reflection. Our fear paralyzes us. Besides, fear has always been the driving force behind all dictators’ repression.»

Marjane Satrapi, Persepolis

Η φωτογραφία προέρχεται από το Αλφαβητάριο Α’ Δημοτικού (1973).
Πηγή: e-library ΙΕΠ

Το πρόγραμμα υποστηρίζει επιστημονικά και καλλιτεχνικά Συμβουλευτική Επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές έγκριτων πανεπιστημίων των Η.Π.Α., συνεργάτες του ΙΜΚ και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συντονισμός και υλοποίηση: Νατάσα Μερκούρη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν εργαστήρια έρευνας και Θεάτρου. Είναι εβδομαδιαίες και θα γίνονται είτε διαδικτυακά είτε εκ του σύνεγγυς κάθε Σάββατο, στις 11.00-12.30.

Διάρκεια εργαστηρίων: 1,5 ώρα

Έναρξη εργαστηρίων: 5 Νοεμβρίου 2022

Παράσταση: Ιούνιος 2023

Αριθμός συμμετεχόντων: (max) 15 άτομα

Χώρος: Τα εργαστήρια θα γίνονται διαδικτυακά (μέσω πλατφόρμας google meet ή zoom) αλλά και στον χώρο του ΙΜΚ, Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Συγκεκριμένα, το εργαστήρι θεάτρου θα γίνει 7 φορές με εκ του σύνεγγυς συνάντηση στο ΙΜΚ, Πειραιώς 206, στον Ταύρο στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • 19 Νοεμβρίου 2022
  • 17 Δεκεμβρίου 2022
  • 28 Ιανουαρίου 2023
  • 18 Φεβρουαρίου 2023
  • 18 Μαρτίου 2023
  • 22 Απριλίου 2023
  • 20 Μαΐου 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το «Βλέμμα εφήβων» για το 2022-2023 θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ικανός αριθμός συμμετεχόντων.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 230 ευρώ (θα καταβληθούν σε 3 δόσεις)

Δείτε Επίσης

Τα δίδακτρα θα καταβληθούν στον λογαριασμό

ALPHA BANK IBAN GR3001401810181002002002627

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αιτιολογία να αναγράφεται:

ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ 2022-2023 / Όνομα συμμετέχοντος παιδιού

Η εξόφληση θα γίνει ως εξής:

Προκαταβολή: 80 ευρώ έως 30 Οκτωβρίου 2022

Α’ δόση: 80 ευρώ έως 31 Ιανουαρίου 2023

Β’ δόση: 70 ευρώ έως 31 Μαρτίου 2023

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής και το έντυπο συναίνεσης.

Aitisi_Vlemma2022_2023-1Λήψη

Email επικοινωνίας: anamerkouri@gmail.com (Νατάσα Μερκούρη)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top