Now Reading
Μαζί τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε!

Μαζί τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε!

Τα «συστατικά» που κάνουν ξεχωριστή την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα που ακολουθεί την τελευταία Κυριακή των Αποκριών και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι μία μέρα συνυφασμένη με τα κούλουμα και τον χαρταετό και αποτελεί για όλους μας (μικρούς και μεγάλους) την πιο αγαπημένη Δευτέρα του χρόνου. Γιατί είναι χαλαρή, διασκεδαστική και πάνω από όλα οικογενειακή!

Η προσμονή

Συνήθως, λίγες ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, όλοι ασχολούμαστε με το αν θα έχει καλό καιρό, ώστε να «αποδράσουμε» από τις καθημερινές υποχρεώσεις και να εξορμήσουμε-κατά προτίμηση-στην εξοχή.Τα παιδιά ανυπομονούν πότε θα φτάσει η μέρα αυτή, γιατί απέχουν από το σχολείο και επιδίδονται σε κάθε λογής παιχνίδια. Οι μεγάλοι προετοιμάζουμε όλα τα «απαραίτητα» της ημέρας και έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε καθώς είναι αργία και να ευχαριστηθούμε τους φίλους, το φαγητό και την οικογένεια.

Το παιχνίδι

Δεν νοείται Kαθαρά Δευτέρα χωρίς ατέλειωτο παιχνίδι στη φύση και πέταγμα χαρταετού. Κυνηγητό, χαρταετοί στον ουρανό και ανεμελιά στην εξοχή στολίζουν τη μέρα αυτή και τη μετατρέπουν στη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε!

«Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό», αναφέρει ο μεγάλος λαογράφος Δημ. Λουκάτος, «δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένοιωσε την αντίσταση της καλούμπας, δεν κατάλαβε τη δύναμη του αέρα. Όποιος δεν φώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού, που βλέπει να κινδυνεύει στο μετεώρισμά του ο αετός, δεν ένοιωσε τη χαρά, του να τα βγάζει πέρα μόνος του με τη φύση».

Οι μυρωδιές

Η Δευτέρα αυτή που τόσο αγαπάμε εμπεριέχει μυρωδιές που μένουν ανεξίτηλες. Η μυρωδιά του ερχομού της άνοιξης που τόσο επιθυμούμε να καλωσορίσουμε και η μυρωδιά της λαγάνας που μόλις βγήκε ζεστή από τον φούρνο μας φέρνουν αναμνήσεις και δημιουργούν νέες για τα παιδιά μας!

Οι γεύσεις

Φυσικά δεν γίνεται να μην εξοπλίσουμε το οικογενειακό τραπέζι με νηστίσιμες λιχουδιές, ώστε να απολαύσουμε την ημέρα με παραδοσιακό τρόπο. Ταραμοσαλάτα, λαγάνα, φασόλια, χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό, ντολμαδάκια και Μακεδονικός Χαλβάς θα έχουν την τιμητική τους.

Φέτος, εμείς θα σηκωθούμε πρωί και τα παιδιά θα πάνε στον φούρνο της γειτονιάς να αγοράσουν δύο λαγάνες. Τη μία σίγουρα θα την φάμε ζεστή για πρωινό! Θα προσκαλέσω τις φίλες μου από το σχολείο με τις οικογένειές τους για πικ νικ στο δασάκι δίπλα από το σπίτι μας και θα τους ετοιμάσω τις σπεσιαλιτέ μου: μακαρονάκι κοφτό με χταποδάκι, που το λατρεύει ο γιος μου, και ντολμαδάκια γιαλαντζί με σάλτσα από ταχίνι, όπως τα έκανε η πολίτισσα γιαγιά μου! Οι υπόλοιποι της παρέας θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τα υπόλοιπα αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα. Η Κατερίνα θα ετοιμάσει γίγαντες στον φούρνο και φάβα και ο άντρας της θα ετοιμάσει την παραδοσιακή «δική του» ταραμοσαλάτα που τρελαινόμαστε όλοι να την τρώμε μαζί με τη λαγάνα, τις ελιές και τις πίκλες!

Και φυσικά, στο τραπέζι θα κυριαρχεί ο πρωταγωνιστής του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, ο Μακεδονικός Χαλβάς: με Κακάο, με Αμύγδαλα και με γεύση Βανίλια, μιας και πρέπει να έχουμε πολλές επιλογές, για όλα τα γούστα! Από παιδί, θυμάμαι τη μητέρα μου που μ’ έστελνε στον μπακάλη της γειτονιάς να αγοράσω Μακεδονικό Χαλβά για τις ημέρες της Σαρακοστής, λέγοντάς μου «πρόσεχε να είναι Μακεδονικός ο χαλβάς, αυτός με τη Μακεδονοπούλα! Μη σου δώσει τίποτε άλλο!».

Δείτε Επίσης

Κι είχε δίκιο γιατί τελικά κανένας χαλβάς δεν συγκρίνεται με την ποιότητα και τη γεύση του Μακεδονικού Χαλβά που «γράφει» ιστορία από το 1924! Αυτός ο χαλβάς είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις παιδικές αναμνήσεις όλων!

Τα συναισθήματα

Την Καθαρά Δευτέρα τα συναισθήματα είναι πολλά, γιατί έχουμε την ευκαιρία να ιδωθούμε ξανά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μας έχουν λείψει, να τους «ζήσουμε» μέσα από στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης, γεύσεων και αναμνήσεων. Αν θες και εσύ να τους συγκεντρώσεις φέτος όλους γύρω από το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το agapamedeftera.gr. Από εκεί μπορείς να προσκαλέσεις τους αγαπημένους σου να περάσετε Μαζί τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε, βοηθώντας – με κάθε πρόσκληση που στέλνεις – τον Μακεδονικό Χαλβά να στηρίξει το έργο του Σωματείου ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού. Παράλληλα, μπαίνεις σε κλήρωση για να κερδίσεις λαχταριστά προϊόντα!

Τελικά, το μόνο που χρειαζόμαστε την Καθαρά Δευτέρα είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που την κάνουν ξεχωριστή και που μας φέρνουν κοντά: ένα τραπέζι με νηστίσιμους μεζέδες, Μακεδονικό Χαλβά και όλη την οικογένεια ΜΑΖΙ!

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top