Now Reading
Μάθε πώς να κινείσαι με ασφάλεια στο ίντερνετ – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Μάθε πώς να κινείσαι με ασφάλεια στο ίντερνετ – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

8/2 Μάθε, ενημερώσου, προστατέψου για να αποφύγεις τις παγίδες του διαδικτύου

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 07/02/2023 σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Με μια παγκόσμια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) ενθαρρύνει όλους/όλες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην εκστρατεία για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο.

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι, για να επιτευχθούν τα ανωτέρω:

  • Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, επιδεικνύοντας την ανάλογη ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους χρήστες του Διαδικτύου, προστατεύοντας τη διαδικτυακή φήμη, τόσο των ιδίων όσο και των άλλων. Επιπρόσθετα, μπορούν όλοι και όλες να αξιοποιήσουν κατάλληλα το Διαδίκτυο, για την προώθηση θετικής διαδικτυακής δημιουργίας και επικοινωνίας.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, στη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας και, ειδικότερα, του Διαδικτύου, με υπεύθυνο, κριτικό, και δημιουργικό τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της διενέργειας ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με τα παιδιά και τους εφήβους, μέσω της παροχής της κατάλληλης εκπαίδευσης για τη χρήση της τεχνολογίας, πάντοτε με ασφαλή και θετικό τρόπο, καθώς, επίσης, και μέσω της συνεχούς τους προσπάθειας, για να καταστούν θετικά ψηφιακά πρότυπα.
  • Οι εκπαιδευτικοί/ες, οι εκπαιδευτές και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, ενδυναμώνοντας τους/τις μαθητές/μαθήτριες με δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και συνεισφέροντας στο να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης. Έτσι, θα παρασχεθεί στους/στις μαθητές/μαθήτριες η δυνατότητα να δημιουργούν και να αναπτύσσουν το δικό τους περιεχόμενο και να προβαίνουν σε κατάλληλες ψηφιακές επιλογές, συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη χρήση της ψηφιακής κοινωνίας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί/ες, οι εκπαιδευτές και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να συμβάλουν θετικά στην δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου ενεργώντας ως πρότυπα/παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους/τις μαθητές/μαθήτριές τους.

Δείτε Επίσης

  • Η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, μέσω της δημιουργίας και της προώθησης θετικού διαδικτυακού περιεχομένου, και της παροχής ασφαλών διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς, επίσης και μέσω της διευκόλυνσης της δυνατότητας στους χρήστες να ανταποκριθούν σε πιθανές δυσκολίες, παρέχοντας σαφείς οδηγίες και εύχρηστα εργαλεία ασφαλείας και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη, σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα.
  • Οι φορείς λήψεων αποφάσεων και οι πολιτικοί μπορούν να παρέχουν μία κουλτούρα στην οποία όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα σχετικών ευκαιριών στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων των παιδιών και των νέων ανθρώπων, για εκπαίδευση στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές στήριξης και διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία ενθαρρύνεται να αυτορρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της. Παράλληλα, οι φορείς λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί μπορούν να προβούν στις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις και στην κατάθεση κατάλληλων νομοθεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους στον ψηφιακό κόσμο.
SID_2020_Infographic
  • Όλοι και όλες έχουμε την ευθύνη να συμβάλουμε στη θετική διαφορά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη διαμόρφωση ενός καλύτερου Διαδικτύου, προωθώντας θετική διαδικτυακή στάση, επιδεικνύοντας απαράμιλλή ευγένεια και σεβασμό προς του άλλους και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και επικοινωνίας. Τέλος, όλοι και όλες επιβάλλεται να ανταποκριθούμε σε αρνητικές πρακτικές και εμπειρίες, αναφέροντας παράνομο περιεχόμενο και ακατάλληλη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top