Now Reading
Κολυμβητές… από κούνια!

Κολυμβητές… από κούνια!

Η κολύμβηση κάνει καλό στα παιδιά ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Όταν το μωρό σας δεν είναι αρκετά μεγάλο για να περπατήσει, μπορεί να σας μοιάζει ανόητο να το πάρετε στην πισίνα. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για στο πλατσούρισμα αλλά και στην επαφή με το νερό – εκτός από το γεγονός ότι το μικρό σας φαίνεται εξαιρετικά χαριτωμένο σε ένα μαγιό.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι ο χρόνος που διαθέτουμε στην πισίνα βοηθά τα μωρά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο έξυπνα (ναι, πραγματικά!). Η ενασχόληση του μωρού σας στο νερό το κάνει να ισορροπεί και να κινείται με έναν εντελώς μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας δισεκατομμύρια νέους νευρώνες, καθώς το μικρό πλασματάκι κλωτσά, γλιστρά και χτυπάει τα μέλη του στο νερό.

Λόγω του ευαίσθητου ανοσοποιητικού συστήματος, οι γιατροί συστήνουν συνήθως στους γονείς να κρατούν μακριά τα μωρά τους από τις πισίνες με χλώριο μέχρι να είναι περίπου 6 μηνών – υπάρχουν όμως πλέον κι αρκετές πισίνες με όζον.

Αλλά καλό είναι να μην περιμένετε πάρα πολύ προτού βάλετε για πρώτη φορά το μωρό σας στην πισίνα – τα παιδιά που δεν «βρέχουν» τα πόδια τους νωρίς, αργότερα τείνουν να είναι πιο φοβισμένα και αρνητικά προς την κολύμβηση. Τα πιο μικρά παιδιά είναι επίσης συνήθως πιο ανθεκτικά στην πλεύση ανάσκελα με την πλάτη τους, μια βασική σωτήρια στρατηγική  που μπορούν να κατακτήσουν πιο εύκολα όσο είναι ακόμη μωρά!

Η κολύμβηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Οι διμερείς ταυτόχρονες κινήσεις, που χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του σώματος για να πραγματοποιήσουν μια ενέργεια, βοηθούν τον εγκέφαλο του μωρού σας να μεγαλώσει. Οι συγχρονισμένες κινήσεις δημιουργούν νευρώνες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, αλλά κυρίως στο μέρος του εγκεφάλου, το οποίο διευκολύνει την επικοινωνία, την ανατροφοδότηση και την ανταπόκριση από τη μια πλευρά του εγκεφάλου στην άλλη. Διαδικασία που βελτιώνει:

Τις ικανότητες ανάγνωσης

Τη γλωσσική ανάπτυξη

Την ακαδημαϊκή γνώση

Αντίληψη του χώρου

Όταν κολυμπάτε, το μωρό σας κινεί τα χέρια, ενώ κουνάει και τα πόδια. Και κάνει αυτές τις ενέργειες μέσα στο νερό, γεγονός που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του καταγράφει την αίσθηση του νερού αλλά και την αντοχή του. Η κολύμβηση είναι επίσης μια μοναδική κοινωνική εμπειρία, η οποία ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δύναμη που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο.

Μια τετραετής μελέτη σε πάνω από 7.000 παιδιά από το Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι τα παιδιά κολύμβησης ήταν πιο προηγμένα στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη σε σύγκριση με αυτά που δεν κολυμπούσαν. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που κολύμπησαν ήταν 11 μήνες μπροστά από τον κανονικό πληθυσμό σε προφορικές δεξιότητες, έξι μήνες μπροστά στις δεξιότητες μαθηματικών και δύο μήνες μπροστά σε γραμματικές δεξιότητες. Ήταν επίσης 17 μήνες μπροστά στην ανάκληση ιστορίας και 20 μήνες μπροστά στην κατανόηση κατευθύνσεων και προσανατολισμού!

Επιπλέον, τα μαθήματα μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού σε παιδιά ηλικίας άνω των 4. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στα παιδιά 1 έως 4, αλλά τα στοιχεία σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι αρκετά ισχυρά για να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μειώνουν τον κίνδυνο σε παιδιά κάτω του 1 έτους. Τα διδάγματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα από την άποψη αυτή, επειδή οι γονείς γίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι στον πνιγμό. Όταν ένας γονέας συμμετέχει ενεργά στη διδασκαλία του παιδιού του να κολυμπήσει, μπορεί να είναι πιο συνειδητοί από τους κινδύνους πνιγμού συνολικά.

Η κολύμβηση βελτιώνει την εμπιστοσύνη

Δείτε Επίσης

Οι περισσότερες τάξεις νηπίων περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως παιχνίδια στο νερό, τραγούδια και επαφή σώματος με σώμα με τους γονείς. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτή και αρχίζουν να μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες. Αυτά τα στοιχεία, καθώς και η διασκέδαση της εκμάθησης μιας νέας δεξιότητας, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του μωρού σας.

Σε μια γερμανική μελέτη, τα παιδιά που είχαν πάρει μαθήματα κολύμβησης από την ηλικία των 2 μηνών έως 4 ετών ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα σε νέες καταστάσεις, είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ήταν πιο ανεξάρτητα από όσα δεν κολυμπούσαν. Μια άλλη γερμανική μελέτη ενίσχυσε αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι οι τακτικοί, όλο το χρόνο συμμετέχοντες στο μάθημα κολύμβησης:

έδειχναν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο

είχαν πιο ισχυρή επιθυμία να πετύχουν

διέθεταν καλύτερη αυτοεκτίμηση

ήταν πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις από τους μη κολυμβητές

 

Τα μαθήματα κολύμβησης με τα μωρά μας μας επαναφέρουν στο εδώ και τώρα, ενώ παράλληλα τα διδάσκουν σημαντικές δεξιότητες της ζωής τους. Βάζουμε λοιπόν μια αδιάβροχη πάνα και ετοιμαζόμαστε για βουτιές όλο τον χρόνο!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top