Now Reading
Οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα, fast food, και συσκευασμένα τρόφιμα προτρέπουν οι ειδικοί

Οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα, fast food, και συσκευασμένα τρόφιμα προτρέπουν οι ειδικοί

Κι η αιτία δεν είναι τόσο το περιεχόμενο των τροφών όσο η συσκευασία τους…

Εάν είστε έγκυος, μπορεί να πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν απολαύσετε ένα συσκευασμένο χάμπουργκερ ή πιάσετε ένα προσυσκευασμένο γλυκό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Environmental International.

Παραδόξως, δεν είναι το φαγητό στο οποίο στοχεύει η έκθεση –ούτε οι πατάτες, τα μπιφτέκια ή ακόμα και τα σέικ και τα κέικ– αλλά αυτό που «αγγίζει» το φαγητό πριν το φάτε.

Η έρευνα δείχνει ότι οι φθαλικές ενώσεις, μια κατηγορία χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά, μπορούν να αποβληθούν από το περιτύλιγμα, τη συσκευασία και ακόμη και από πλαστικά γάντια που φορούν οι χειριστές τροφίμων στα τρόφιμα.

Μόλις καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι χημικές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω του πλακούντα και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου.

Η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδη καταρράκτη μέσα στο έμβρυο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενη βιβλιογραφία έχει δείξει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και διαταραχών ψυχικής υγείας των παιδιών, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε εγκύους που δείχνει ότι οι δίαιτες υψηλότερες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερη έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, έγραψαν οι συγγραφείς.

«Όταν οι μητέρες εκτίθενται σε αυτή τη χημική ουσία, μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να εισέλθει στην εμβρυϊκή κυκλοφορία», δήλωσε η κύρια συγγραφέας Δρ. Sheela Sathyanarayana, παιδίατρος της UW Medicine και ερευνήτρια στο Παιδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Σιάτλ.

Αυτή η ανάλυση αφορά δεδομένα στην ερευνητική ομάδα Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning in Early Childhood (CANDLE), η οποία περιελάμβανε 1.031 έγκυες στο Μέμφις, οι οποίες εγγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2011.

Τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων μετρήθηκαν σε δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 10% έως 60% της δίαιτας των συμμετεχουσών, ή το 38,6%, κατά μέσο όρο.

Κάθε 10% υψηλότερη διαιτητική αναλογία υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 13% υψηλότερη συγκέντρωση δι(2-αιθυλεξυλ) φθαλικού εστέρα, ενός από τους πιο συνηθισμένους και επιβλαβείς φθαλικούς εστέρες.

Οι ποσότητες φθαλικών αλάτων προήλθαν από δείγματα ούρων που ελήφθησαν από τις γυναίκες στη μελέτη.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρασκευάζονται ως επί το πλείστον από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα όπως έλαια, ζάχαρη και άμυλο, αλλά έχουν αλλάξει τόσο πολύ από την επεξεργασία και την προσθήκη χημικών και συντηρητικών για να βελτιώσουν την εμφάνιση ή τη διάρκεια ζωής τους που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από την αρχική τους μορφή, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αυτά περιλαμβάνουν συσκευασμένα μείγματα κέικ, για παράδειγμα, ή συσκευασμένες τηγανητές πατάτες, ψωμάκια χάμπουργκερ και αναψυκτικά.

Όταν πρόκειται για γρήγορο φαγητό, τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι και η αποθήκευση, η προετοιμασία, ο εξοπλισμός ή τα εργαλεία σερβιρίσματος μπορεί να είναι οι κύριες πηγές έκθεσης.

Τόσο τα κατεψυγμένα όσο και τα φρέσκα συστατικά θα υπόκεινται σε αυτές τις πηγές, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Brennan Baker, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Sathyanarayana.

Δείτε Επίσης

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, λένε οι ερευνητές, που προσδιορίζει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως σύνδεσμο μεταξύ της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μητέρες.

Η ευπάθεια των μητέρων μπορεί να οφείλεται στο ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Δεν κατηγορούμε την έγκυο εδώ», εξήγησε ο Baker. «Πρέπει να καλέσουμε τους κατασκευαστές και τους νομοθέτες να προσφέρουν αντικαταστάσεις, που μπορεί να μην είναι επιβλαβείς».

Απαιτείται περισσότερη νομοθεσία, είπαν οι συγγραφείς, για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων με φθαλικές ενώσεις ρυθμίζοντας τη σύνθεση της συσκευασίας των τροφίμων ή ακόμα και των γαντιών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι χειριστές τροφίμων.

Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι έγκυοι; Η Sathyanarayana είπε ότι οι έγκυοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όσο μπορούν και να αναζητούν φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας.

Οι ετικέτες ανάγνωσης μπορούν να παίζουν ρόλο εδώ, πρόσθεσε.

«Ψάξτε για τον μικρότερο αριθμό συστατικών και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κατανοήσετε τα συστατικά», είπε.

Αυτό ισχύει ακόμη και για «υγιεινά τρόφιμα» όπως οι μπάρες πρωινού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top