Now Reading
Κατασκήνωση για πρώτη φορά και το άγχος του αποχωρισμού

Κατασκήνωση για πρώτη φορά και το άγχος του αποχωρισμού

Η κατασκήνωση για παιδιά είναι μια εξαιρετική εμπειρία, αρκεί να είναι το παιδί έτοιμο και ψυχολογικά προετοιμασμένο

Αν πήρατε τη μεγάλη απόφαση να στείλετε το παιδί σας παιδική κατασκήνωση αλλά είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα κοιμηθεί μακριά από εσάς και μακριά από το σπίτι του υπάρχουν τρόποι για να το προετοιμάσετε ψυχολογικά και να διευκολύνετε τη μετάβαση.

  • Ξεκινήστε κάποιο διάστημα πριν την πρακτική των sleepovers, δηλαδή να κοιμηθεί κάποιες φορές αλλού. Επιλέξτε έναν συγγενή, οικογενειακό φίλο ή το σπίτι του καλύτερου φίλου του παιδιού σας, για να προσαρμόσετε το παιδί σας μακριά από το σπίτι για τη νύχτα.
  • Επισκεφθείτε μαζί του σχετικά νωρίτερα τον χώρο της καλοκαιρινής κατασκήνωσης. Ο φόβος για το άγνωστο μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα τρόμου για πολλούς πρώτους κατασκηνωτές. Το να εξοικειωθεί από πριν με τον χώρο και την έννοια της κατασκήνωσης είναι πολύ βοηθητικό. Επισκεφθείτε μαζί του κάποιες κατασκηνώσεις, περιηγηθείτε σε αυτές, δείτε τους χώρους, τις υποδομές, κάντε το παιδί να νιώσει άνετα και να κάνει όποιες ερωτήσεις του δημιουργηθούν μέσα του.
  • Γνωρίστε τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης και ιδιαίτερα τον ομαδάρχη. Ο ομαδάρχης της κατασκήνωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στη μύηση του παιδιού στον κόσμο της κατασκήνωσης. Αν έχουν «χημεία» και αν μπορούν να επικοινωνήσουν με το παιδί κι αν εσάς σας δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

  • Εστιάστε στα θετικά. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για αυτή την πρώτη και ξεχωριστή εμπειρία που πρόκειται να ζήσει το παιδί. Μιλήστε του για τις νέες φιλίες που θα κάνει, για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης και αν είχατε αντίστοιχες εμπειρίες όταν ήσασταν παιδί μοιραστείτε μαζί του τις αναμνήσεις σας.
  • Δώστε του υλικό να φτιάξει αναμνήσεις. Εξοπλίστε το με μια δική του φωτογραφική μηχανή, κιάλια, σημειωματάριο, και ένα ημερολόγιο για να μπορεί να γράφει τις εμπειρίες του.
  • Διατηρήστε την επικοινωνία: Δώστε του τη δυνατότητα να σας τηλεφωνεί όποτε νιώθει την ανάγκη. Είναι σημαντικό να ακούσετε τους φόβους του, την ανησυχία του, το άγχος του. Φροντίστε να έχει μαζί του κάτι που να σας φέρνει νοερά κοντά του, μια φωτογραφία σας, κάποιο σημείωμά σας ή κάποιο από τα παιχνίδια του που του δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας. Ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει για όλα όσα αισθάνεται. Να το επισκέπτεστε τα σαββατοκύριακα. Αν δεν του αρέσει και δεν νιώθει άνετα, μην το πιέσετε να μείνει παρά τη θέλησή του.

Η κατασκήνωση μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία και να γίνει η αγαπημένη του καλοκαιρινή συνήθεια. Να είναι κάτι για το οποίο να ανυπομονεί. Να του δώσει νέες γνώσεις και πολλές αναμνήσεις. Να του προσφέρει νέες γνωριμίες και φιλίες, αλλά να θυμάστε… δεν ταιριάζει σε όλα τα παιδιά, ούτε όλα τα παιδιά είναι έτοιμα από την πρώτη φορά. Ενθαρρύνετε το παιδί, αλλά μην το πιέσετε. Τίποτα που γίνεται με το ζόρι δεν δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top