Now Reading
16 Ιουνίου γιορτάζουμε την Ημέρα του Πατέρα με 4 υπέροχα βιβλία

16 Ιουνίου γιορτάζουμε την Ημέρα του Πατέρα με 4 υπέροχα βιβλία

Και σας δίνουμε ιδέες για δημιουργικές χειροτεχνίες για να φτιάξετε το δικό σας δώρο

Η Ημέρα του Πατέρα είναι η τέλεια ευκαιρία για να δείξουμε στους μπαμπάδες πόσο πολύ σημαντικοί είναι για τις οικογένειές μας. Και ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσετε από τον ποιοτικό χρόνο, τις εγκάρδιες συζητήσεις και τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με τα παιδιά; Αυτή την Ημέρα του Πατέρα, σκεφτείτε αυτά τα τρία υπέροχα βιβλία ως μέρος της γιορτής σας: δύο μαγευτικά αναγνώσματα για παιδιά—«Μπαμπάς» των Hélène Delforge και Quentin Gréban και «Ο μπαμπάς μου» του Soosh—και μία συγκινητική συλλογή για όλη την οικογένεια, «Επιστολές που έγραψαν ιστορία: Πατέρες» του Shaun Usher.

Ας εξερευνήσουμε γιατί αυτά τα βιβλία κάνουν υπέροχα δώρα και πώς μπορούν να πυροδοτήσουν σημαντικές στιγμές για σύνδεση με πολύτιμες συζητήσεις και δημιουργικές χειροτεχνίες με τα παιδιά σας.

Γιατί αυτά τα βιβλία;

1. «Μπαμπάς» των Hélène Delforge και Quentin Gréban

Παιδικό βιβλίο; Υπέροχο λεύκωμα; Έργο τέχνης σε μορφή βιβλίου; Το «Μπαμπάς» είναι ένα όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο που οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα συναισθηματικό ταξίδι μέσα από τις εμπειρίες της πατρότητας σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γενιές. Κάθε σελίδα παρουσιάζει εκπληκτικές εικονογραφήσεις με ακουαρέλα σε συνδυασμό με συγκινητικά κείμενα που γιορτάζουν τον παγκόσμιο δεσμό μεταξύ των πατεράδων και των παιδιών τους. Αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για να πυροδοτήσει βαθιές, εγκάρδιες συζητήσεις για την οικογένεια, την αγάπη και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει ένας πατέρας στη ζωή ενός παιδιού.

2. «Ο μπαμπάς μου», Soosh

Το «Ο μπαμπάς μου» είναι ένα απολαυστικό βιβλίο που αντανακλά τις καθημερινές στιγμές που μοιράζονται ένας πατέρας και η κόρη του. Οι ιδιότροπες, γοητευτικές εικονογραφήσεις του Soosh αποτυπώνουν τη ζεστασιά, την ασφάλεια και τη χαρά που προσφέρουν οι μπαμπάδες. Η απλή αλλά ουσιαστική ιστορία τονίζει τη σημασία του δεσμού πατέρα-κόρης και παρουσιάζει τα μικρά πράγματα που κάνουν τη σχέση τους ξεχωριστή.

3. «Επιστολές που έγραψαν ιστορία: Πατέρες» του Shaun Usher

Το «Επιστολές που έγραψαν ιστορία: Πατέρες» είναι μια συλλογή επιστολών που γράφτηκαν από και προς τους πατέρες, που επιμελήθηκε ο Shaun Usher. Αυτό το βιβλίο είναι ένας θησαυρός από εγκάρδιες, συγκινητικές και μερικές φορές χιουμοριστικές επιστολές που προσφέρουν μια ματιά στις σχέσεις μεταξύ των πατεράδων και των παιδιών τους. Είναι ένα τέλειο οικογενειακό δώρο που ενθαρρύνει την εκτίμηση και την κατανόηση των ποικίλων διαστάσεων της πατρότητας.

Θέματα για συζήτηση

Η ενασχόληση με τα παιδιά σας για αυτά τα βιβλία μπορεί να οδηγήσει σε στοχαστικές συζητήσεις και να ενισχύσει τους οικογενειακούς δεσμούς. Ακολουθούν μερικές εναρκτήριες συζητήσεις για κάθε βιβλίο:

«Μπαμπάς»

«Τι νομίζεις ότι σημαίνει να είσαι μπαμπάς;»

«Πώς βλέπετε τη σχέση σας με τον μπαμπά στις ιστορίες και τις εικόνες;»

«Ποια είναι η αγαπημένη σας εικονογράφηση στο βιβλίο και γιατί;»

«Ο μπαμπάς μου»

«Ποιες είναι μερικές από τις αγαπημένες σου στιγμές με τον μπαμπά;»

«Πώς νιώθεις όταν περνάς χρόνο κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες με τον μπαμπά;»

«Μπορείς να σκεφτείς μια στιγμή που ο μπαμπάς σε έκανε να νιώσεις πολύ ξεχωριστό;»

«Επιστολές που έγραψαν ιστορία: Πατέρες»

«Γιατί πιστεύεις ότι τα γράμματα είναι ένας ισχυρός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων;»

«Αν μπορούσες να γράψεις ένα γράμμα στον μπαμπά, τι θα έλεγες;»

«Τι μπορούμε να μάθουμε από τα γράμματα αυτού του βιβλίου για το να είσαι καλός γονιός ή παιδί;»

Χειροτεχνίες DIY εμπνευσμένες από τα βιβλία

Μετά την ανάγνωση και τη συζήτηση των βιβλίων εμπνευστείτε καλλιτεχνήματα. Το να τα δημιουργήσετε μαζί θα ενισχύσει τα θέματα αυτών των ιστοριών και θα δημιουργήσει μόνιμες αναμνήσεις. Εδώ είναι μερικές ιδέες χειροτεχνίας εμπνευσμένες από το «Μπαμπάς» και το «Ο μπαμπάς μου»:

Κολάζ φωτογραφιών εμπνευσμένο από το «Μπαμπάς»

Υλικά:

Μεγάλη αφίσα ή καμβάς

Εκτυπωμένες οικογενειακές φωτογραφίες

Ψαλίδι

Κόλλα ή ταινία διπλής όψης

Μαρκαδόροι ή μπογιά

Αυτοκόλλητα ή διακοσμητικά αντικείμενα

Οδηγίες:

Συλλέξτε φωτογραφίες: Εκτυπώστε μια επιλογή οικογενειακών φωτογραφιών με ιδιαίτερες στιγμές με τον μπαμπά.

Τακτοποιήστε και κολλήστε: Τακτοποιήστε τις φωτογραφίες στον πίνακα της αφίσας ή στον καμβά με δημιουργικό τρόπο.

Διακοσμήστε: Χρησιμοποιήστε μαρκαδόρους, μπογιές και αυτοκόλλητα για να προσθέσετε λεζάντες, σχέδια και διακοσμητικά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περιγράψει τη μνήμη σε κάθε φωτογραφία.

Εμφάνιση: Κρεμάστε το κολλάζ σε περίοπτη θέση ως καθημερινή υπενθύμιση αγαπημένων στιγμών.

Με έμπνευση από το «Ο μπαμπάς μου»

Υλικά:

Χαρτί κατασκευής ή καμβάς

Μη τοξικό χρώμα

Πινέλα

Μαρκαδόροι

Πλαίσιο (προαιρετικό)

Οδηγίες:

Δείτε Επίσης

Προετοιμάστε τα υλικά: Απλώστε το χαρτί ή τον καμβά κατασκευής και επιλέξτε χρώματα βαφής.

Αναμνηστικό αποτύπωμα: Βάλτε τα παιδιά σας να βουτήξουν τα χέρια τους σε μπογιά και να τα πιέσουν στο χαρτί για να δημιουργήσουν αποτυπώματα χεριών.

Προσθήκη λεπτομερειών: Μόλις στεγνώσει το χρώμα, χρησιμοποιήστε μαρκαδόρους για να σχεδιάσετε λεπτομέρειες γύρω από τα αποτυπώματα των χεριών, όπως να τα μετατρέψετε σε ζώα ή λουλούδια. Γράψε ένα γλυκό μήνυμα όπως «Μπαμπά, κρατάς πάντα το χέρι μου» ή «Ο καλύτερος μπαμπάς ποτέ».

Πλαίσιο (Προαιρετικό): Πλαισιώστε το έργο τέχνης για μια κομψή εμφάνιση.

«Μια φορά κι ένα παιδί – Το βέλος»

Η Αντιγόνη Βουτσινά μετά το «Μια φορά κι ένα παιδί – Η σπείρα» όπου τόλμησε να θίξει πρότυπα και συμπεριφορές τοξικής ανατροφής και «δύσκολης» μητρότητας, επανέρχεται και με παρόμοια φιλοσοφία συνεχίζει τον προβληματισμό της και την εξυγίανση της ανατροφής θίγοντας τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να εμφανιστούν ως προς την πατρότητα.

Το βιβλίο αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχέση πατέρα-γιου αλλά μπορεί να διαβαστεί και τους δύο γονείς ως προς τη σχέση με τα παιδιά τους και των δύο φίλων. Αν είχες τραυματική εμπειρίες στην παιδική σου ηλικία, τόσο το «Μια φορά κι ένα παιδί – Το βέλος» όσο και το «Μια φορά κι ένα παιδί – Η σπείρα» θα σε βοηθήσουν να τις επεξεργαστείς, να κατανοήσεις και ίσως και να συγχωρέσεις τους γονείς σου. Τόσο η μητέρα του πρώτου βιβλίου όσο και ο μπαμπάς του δεύτερου ξεκινάνε από αγάπη. Μπορεί η αγάπη να πληγώνει; Μπορεί η αγάπη να γίνει τοξική; Μπορεί η αγάπη να καταστρέψει τη γονεϊκή σχέση και τον δεσμό με το παιδί; Ναι μπορεί, αν συνδέεται με προσδοκίες, αν δεν είναι άδολη αλλά προσφέρεται μόνο ως ανταμοιβή, μια ανταμοιβή ωστόσο που έχει να κάνει με την ικανοποίηση των επιθυμιών-αναγκών των γονιών και όχι του παιδιού.

Γιατί να κάνετε δώρο αυτό το βιβλίο και μάλιστα στη Γιορτή του Πατέρα; Επειδή κάθε άντρας, είτε είναι ήδη μπαμπάς είτε θα γίνει, έχει πρώτα απ’ όλα υπάρξει γιος. Χρειάζεται πολλή αυτογνωσία, πολλή εξάσκηση και ίσως και πολλή θεραπεία για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα κομμάτια των γονιών μας που κουβαλάμε μέσα μας και πολλή συνειδητή προσπάθεια για να τα αναδεικνύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι υγιές πριν γίνουμε γονείς να έχουμε συγχωρήσει μέσα μας τους δικούς μας για όλα τα πιθανά λάθη που μπορεί να έκαναν. Αυτό το βιβλίο υπάρχει για να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε το εσωτερικό μας παιδί αλλά λειτουργεί και ως υπενθύμιση ώστε το δικό μας ταξίδι γονεϊκότητας, κι εν προκειμένω πατρότητας, να χρησιμοποιούμε την αγάπη που δεν βλάπτει αλλά που σέβεται και αποδέχεται το παιδί ως ξεχωριστή οντότητα με δικά του όνειρα και χαρακτηριστικά.

Η εναρμονισμένη εικονογράφηση της Φιλάνθης Γεωργανά συμπληρώνει το κείμενο με τρόπο που όσα δεν δόθηκαν λεκτικά να μπορεί ο αναγνώστης, εφόσον το επιθυμεί, να τα ανακαλύψει και να τα ξεκλειδώσει.

Επειδή και τα πιο δύσκολα θέματα προσεγγίζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά μέσα από ένα παραμύθι, η σειρά αυτή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία για γονείς και χαιρόμαστε πολύ που οι εκδόσεις Φουρφούρι την τόλμησαν. Περιμένουμε με ανυπομονησία το τρίτο βιβλίο της σειράς.

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο εδώ

Και μια εκδήλωση-δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, ελάτε να διαβάσουμε υπέροχα βιβλία για μπαμπάδες («Ο μπαμπάς μου», του Soosh, και «Μπαμπάς» των Helene Delforge-Quentin Greban, και τα δύο των εκδόσεων Φουρφούρι), να παίξουμε, να ζωγραφίσουμε και να φτιάξουμε το πιο τέλειο δώρο για τον σούπερ-ήρωα της καρδιάς μας.

Διαδραστική αφήγηση

Θεατρικά παιχνίδια

Κουίζ

Χειροτεχνίες

Συντονίζει η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Αγγελική Λάλου

Φουρφουρόσπιτο:

Μηθύμνης 27Β, Κυψέλη

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top