Now Reading
Κάθε φορά που μοιάζει θυμωμένο, κάντε το να γελάσει

Κάθε φορά που μοιάζει θυμωμένο, κάντε το να γελάσει

Δεν υπάρχει καλύτερη πρόληψη και πιο πετυχημένη θεραπεία από το γέλιο

Το γέλιο είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στο άγχος, τον πόνο και τις συγκρούσεις. Τίποτα δεν λειτουργεί πιο γρήγορα ή πιο αξιόπιστα για να επαναφέρει το μυαλό και το σώμα σε ισορροπία απ’ ό,τι το γέλιο. Βοηθά επίσης να κάποιον να απελευθερώσει το θυμό του αλλά και να συγχωρέσει κάποιον άλλον νωρίτερα. Αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Με τόσο μεγάλη θεραπευτική δύναμη, αν βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να γελάει εύκολα και συχνά θα αποκτήσει έναν τεράστιο σύμμαχο για να ξεπερνάει προβλήματα, για να βελτιώνει τις σχέσεις του και για να ωφελεί τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική του υγεία. Το καλύτερο από όλα, αυτό το ανεκτίμητο φάρμακο είναι διασκεδαστικό, δωρεάν και εύκολο στη χρήση.

Γιατί το γέλιο είναι τόσο σημαντικό:

  • Κάνει καλό στην υγεία
  • χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα. Ένα μεγάλο, δυνατό γέλιο ανακουφίζει από τη σωματική ένταση και το άγχος, αφήνοντας τους μυς χαλαρούς ακόμα και για 45 λεπτά μετά.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τα ανοσοκύτταρα και τα αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή στις ασθένειες.
  • Προκαλεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, τις φυσικές χημικές ουσίες του σώματος. Οι ενδορφίνες προάγουν μια γενική αίσθηση ευεξίας και μπορούν ακόμη και να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο.
  • Το γέλιο καίει θερμίδες.
  • Το γέλιο κάνει ελαφρύτερο το φορτίο του θυμού. Τίποτα δεν διαχέει το θυμό και τη σύγκρουση γρηγορότερα από ένα κοινό γέλιο. Μαθαίνοντας το παιδί να βλέπει την αστεία πλευρά, θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με άλλη προσέγγιση και άλλη οπτική και να του δώσει τη δυνατότητα να ξεπερνάει αντιπαραθέσεις χωρίς να κρατάει πικρία ή δυσαρέσκεια.

Οφέλη ψυχικής υγείας από το γέλιο:

  • Τονώνει τη χαρά και τη θετική στάση
  • Εξουδετερώνει το άγχος και την ένταση
  • Ανακουφίζει από το άγχος
  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Ενισχύει την ανθεκτικότητα

Το γέλιο και η κοινωνικότητα:

  • Ενισχύει τις σχέσεις
  • Μας κάνει αγαπητούς
  • Βελτιώνει την ομαδική εργασία
  • Βοηθά στην εξουδετέρωση των συγκρούσεων
  • Προωθεί την ομαδική σύνδεση

«Διδάσκοντας» το γέλιο

Το γέλιο είναι ένα εκ γενετής δικαίωμα, ένα φυσικό κομμάτι της ζωής που είναι. Τα βρέφη αρχίζουν να χαμογελούν κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και μπορούν να γελάσουν δυνατά μέσα σε λίγους μήνες από όταν γεννηθούν. Μάθετε στο παιδί σας να γελάει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του. Ξεκινήστε μαθαίνοντας του πώς και πού να αναζητά και να ανακαλύπτει το χιούμορ και το γέλιο.

Το λεξιλόγιο του γέλιου:

Χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι η αρχή του γέλιου, και όπως το γέλιο είναι μεταδοτικό. Όταν κοιτάς κάποιον ή βλέπεις κάτι ακόμα λίγο ευχάριστο, εξασκηθείτε χαμογελώντας. Μάθετε με το παράδειγμά σας στο παιδί να χαμογελάει συχνά στους άλλους. Πείτε του να παρατηρήσει την επίδραση στους άλλους όταν τους χαμογελάει ή όταν του χαμογελάνε εκείνοι.

Εκτίμηση. Μάθετέ του να μετράει και να εκτιμάει ό,τι καλό έχει/ετε στη ζωή. Κάντε κυριολεκτικά μια λίστα. Η απλή πράξη της εξέτασης των θετικών πτυχών της ζωής θα το απομακρύνει από τις αρνητικές σκέψεις που εμποδίζουν το χιούμορ και το γέλιο. Διδάξτε του τον τρόπο όταν θα βρίσκεστε σε κατάσταση θλίψης, πώς να επιστρέφει στο χιούμορ και στο γέλιο.

Αστείο. Κάντε αστεία μαζί του. Αστείες γκριμάτσες, αστείες φωνές. Διαβάστε αστεία παιδικά βιβλία. Δείτε αστείες ταινίες. Πείτε ανέκδοτα ή αστείες ιστορίες. Περάστε χρόνο διασκεδάζοντας. Βρείτε αφορμές για παιχνίδια που σας κάνουν να γελάτε.

Το γέλιο μου προς απάντησή σου

Αλλά όταν λέμε γέλιο δεν εννοούμε κοροϊδία, ούτε προσβολή, αλλά ειλικρινές, αληθινό, καλόβουλο πείραγμα που προκαλεί γέλιο. Όταν το παιδί σας έχει θυμό, γελάστε και κάντε το να γελάσει κι εκείνο.

Δείτε Επίσης

Όταν ετοιμάζετε να νευριάσει, πείτε του κάτι αστείο και ελαφρύνετε το κλίμα.

Όταν υπάρχει ένταση, θυμίστε του ένα ανέκδοτο ή ένα αστείο περιστατικό.

Όταν έχει αισθήματα ματαίωσης ή απογοήτευσης, μάθετέ το να μην τα παίρνει όλα σοβαρά και κυρίως μάθετέ το να γελάει με τον εαυτό του.

Όταν φωνάζει ή έχει ξεσπάσματα, βρείτε ένα τέχνασμα για να γελάσει.

Όταν αναπτύξετε έναν κοινό κώδικα γέλιου, όταν ξέρετε με τι γελάει ή τι το κάνει να γελάει, θα μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιείτε το γέλιο για να το επαναφέρετε σε ήρεμη κατάσταση και το σημαντικότερο θα μάθετε στο ίδιο το παιδί να χρησιμοποιεί το γέλιο και το χιούμορ για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

(Στις δύσκολες περιπτώσεις, δοκιμάστε το γαργάλημα!)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top