Now Reading
4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Τα παιδιά χρειάζονται κάποιο βαθμό αυτοπεποίθησης για να μεγαλώσουν για να γίνουν ευτυχισμένοι, ακμάζοντες ενήλικες.

Η αυτοπεποίθηση είναι βασικός δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας, έχει δείξει έρευνα, επειδή τα παιδιά και οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους με κίνητρα όταν πιστεύουν ότι οι δεξιότητες και οι προσπάθειές τους μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, οι καλύτεροι τρόποι για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών δεν είναι πάντα προφανείς στους γονείς τους. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους γονείς νεαρών κοριτσιών, που είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να υποφέρουν από προβλήματα εμπιστοσύνης.

Ένας λόγος: τα νεαρά κορίτσια συχνά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση από τα αγόρια για να επιτύχουν την τελειότητα – και είναι πιο πιθανό να αγωνίζονται με φόβους αποτυχίας που μπορεί να κλονίσουν την αυτοπεποίθησή τους ως αποτέλεσμα.

Περισσότερα από 3 στα 5 κορίτσια λένε ότι αισθάνονται την πίεση της κοινωνίας να είναι τέλεια και τα περισσότερα κατηγορούν τη συγκεκριμένη γλώσσα που ακούν απευθείας από τους γονείς και άλλα στελέχη της εξουσίας. Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη έρευνα σε 61.500 γονείς και παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών, η οποία έγινε από την εταιρεία παιχνιδιών LEGO Group. Πάνω από τα μισά από τα παιδιά που ερωτήθηκαν στη μελέτη της ομάδας LEGO είπαν ότι πιστεύουν ότι οι ενήλικες ακούν περισσότερο τις δημιουργικές ιδέες των αγοριών παρά των κοριτσιών.

Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας στα παιδιά σας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους, επιτρέποντάς τους την ελευθερία να αναλαμβάνουν ρίσκα και να δοκιμάζουν νέες ιδέες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός άλλου χαρακτηριστικού που οι ψυχολόγοι συνδέουν συχνά με τη μελλοντική επιτυχία: την ανθεκτικότητα.

«Όταν τα παιδιά φοβούνται την αποτυχία, μπορεί να μειωθεί η προθυμία τους να εξερευνήσουν και να σκεφτούν έξω από το κουτί. Αυτό επηρεάζει τη βασική δεξιότητα της δημιουργικής αυτοπεποίθησης – που μπορεί να μεταφερθεί στην ενήλικη ζωή», λέει η δημοσιογράφος και ερευνήτρια γονέων Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας των παιδιών σας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η επανεξέταση των επιλογών λέξεων και ακόμη και του τρόπου με τον οποίο επαινείτε το παιδί σας, σύμφωνα με τη Wallace. Ακολουθούν τέσσερις από τις συμβουλές της για τους γονείς για να διασφαλίσουν ότι μεγαλώνουν κορίτσια με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Μην επευφημείτε την τελειότητα, αλλά την προσπάθεια

Οι γονείς μπορούν να μειώσουν την πίεση που ήδη βιώνουν τα νεαρά κορίτσια, σημειώνει η Wallace. «Πολλά παιδιά αισθάνονται την ανάγκη να είναι τέλεια λόγω της κοινωνίας, του πολιτισμού ή των δικών τους σκέψεων», λέει. «Αλλά, απλώς αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάμε, οι μεγάλοι μπορούν να μειώσουν αυτή την ένταση».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα δημιουργικό έργο, όπου η επιτυχία μπορεί να είναι ούτως ή άλλως υποκειμενική. Δοκιμάστε να χειροκροτήσετε ορισμένα στοιχεία – «Λατρεύω τα χρώματα που διάλεξες!» – και να θυμάστε πάντα να επαινείτε τη διαδικασία για τα αποτελέσματα, προσθέτει η Wallace.

Το να επαινείτε την προσπάθεια του παιδιού σας –πόσο σκληρά δούλεψε σε ένα έργο ή τις επιπλέον ώρες που ξόδεψε μελετώντας για ένα τεστ– στέλνει το μήνυμα ότι το τέλειο αποτέλεσμα δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία, σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Francyne Zeltser. Μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να παραμείνει παρακινημένο να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά στο μέλλον, ακόμα κι αν οι προηγούμενες προσπάθειες απέδωσαν που δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένο.

Γιορτάστε τις αποτυχίες υιοθετώντας μια νοοτροπία ανάπτυξης

Διδάσκοντας όλα τα παιδιά να βλέπουν τα λάθη και τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης και όχι ως αποτυχίες για τις οποίες πρέπει να ντρέπονται, τα βοηθά να διατηρήσουν την αυτοπεποίθηση και το κίνητρο να συνεχίσουν να πειραματίζονται στο μέλλον. Τα παιδιά με τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να πάρουν τα απαραίτητα ρίσκα είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν και να είναι πιο επιτυχημένα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ψυχολόγους όπως η Michele Borba.

Η Wallace συνιστά να είστε ανοιχτοί με τα παιδιά σας μοιράζοντας παραδείγματα από λάθη του παρελθόντος που έχετε κάνει και πώς μάθατε από αυτά.

«Το να έχεις αναπτυξιακή νοοτροπία σημαίνει να πιστεύεις ότι μπορείς να γίνεσαι καλύτερος σε πράγματα δουλεύοντας σκληρά και να μην τα παρατάς ποτέ, αντί να νομίζεις ότι γεννήθηκες απλώς με ορισμένες δεξιότητες», λέει. «Όταν τα παιδιά έχουν αυτή τη νοοτροπία, είναι πιο πιθανό να αναπηδήσουν από δύσκολες στιγμές, να απολαύσουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και να είναι έτοιμα να δοκιμάσουν νέα πράγματα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο».

Προσοχή στην επιλογή λέξεων

Η Wallace υπενθυμίζει στους γονείς να «προσέχουν τα στερεότυπα φύλου» με τις λέξεις που επιλέγετε για να περιγράψετε τις ιδέες του παιδιού σας, ειδικά όταν πρόκειται για νεαρά κορίτσια και δημιουργικά έργα.

Δείτε Επίσης

«Όλοι πέφτουμε σε αυτή την παγίδα», λέει. «Η γλωσσική προκατάληψη μπορεί να ενισχύσει τα στερεότυπα συνδέοντας ορισμένες ιδιότητες, συμπεριφορές ή επιλογές σταδιοδρομίας με ένα συγκεκριμένο φύλο».

Μπορεί να φαίνεται αβλαβές να περιγράψεις κάτι που η κόρη σου ζωγράφισε ως «όμορφο» ή «χαριτωμένο». Ωστόσο, η έρευνα του LEGO Group διαπίστωσε ότι λέξεις όπως αυτές είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν την απόδοση των νεαρών κοριτσιών, ενώ λέξεις όπως «τολμηρή» ή ακόμα και «πρωτότυπη», «έξυπνη» είναι σχεδόν διπλάσιες όταν προσπαθούν να περιγράψουν τη δουλειά των αγοριών και των ανδρών.

Αυτοί οι τύποι στερεοτύπων φύλου μπορούν να κατευθύνουν τα νεαρά κορίτσια προς ή μακριά από συγκεκριμένα ενδιαφέροντα από νωρίς, και μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν την ποικιλομορφία των φύλων σε δημιουργικούς κλάδους και τομείς που σχετίζονται με το STEM, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.

Παρουσιάστε εμπνευσμένα πρότυπα

Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συζητήσουν ανοιχτά και να αμφισβητήσουν τα υπάρχοντα στερεότυπα φύλου, σημειώνει η Wallace. Όταν το κάνετε αυτό, μπορεί να βοηθήσει να αναδείξετε πρότυπα που μπορούν να «πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητά τους και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους», συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων γυναικών που πετυχαίνουν σε τυπικά ανδροκρατούμενους κλάδους, από την υποψήφια για Όσκαρ Γκρέτα Γκέργουιγκ μέχρι γυναίκες CEOs τεχνολογίας.

Τα πρότυπα μπορούν επίσης να είναι φίλοι ή μέλη της οικογένειας, επισημαίνει η Wallace – οποιαδήποτε «τα επιτεύγματα της οποίας μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι είμαστε ικανοί να πετύχουμε σπουδαία πράγματα».

Μοντελοποιήστε τον τύπο συμπεριφοράς που θέλετε να δείτε από τα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παίζετε μαζί τους ενώ κάνετε συζητήσεις που μπορούν να τονώσουν τη δημιουργική τους αυτοπεποίθηση, όπως να συζητήσετε τι σας αρέσει περισσότερο σε ένα παιχνίδι που παίζετε ή να ρωτήσετε τι τους ενέπνευσε να σχεδιάσουν μια συγκεκριμένη εικόνα.

«Τα παιδιά παίρνουν καλύτερα μαθήματα βλέποντας τι κάνουν οι ενήλικες», τονίζει η Wallace.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top