Now Reading
Η τέχνη για άλλη μια φορά στην υπηρεσία της Υγείας

Η τέχνη για άλλη μια φορά στην υπηρεσία της Υγείας

Δείτε πώς ο Takashi Murakami μετέτρεψε σε «όνειρο» τον τομογράφο στο Εθνικό Νοσοκομείο Παιδιών της Ουάσιγκτον

Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τα χαρούμενα λουλούδια του για να ζωντανέψει τον τομογράφο στο Εθνικό Νοσοκομείο Παιδιών της Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχει κανένα ενισχυτικό διάθεσης τόσο ισχυρό όσο ένα έργο τέχνης, ειδικά αν ο καλλιτέχνης του έργου είναι ο Takashi Murakami. Και η ιδρύτρια και πρόεδρος της RxART, Diane Brown, το γνωρίζει αυτό καλά. Η οργάνωσή της, η οποία αναθέτει σε κορυφαίους σύγχρονους καλλιτέχνες να μετατρέψουν σε όνειρο συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για νοσοκομεία σε όλες τις ΗΠΑ, αγκάλιασε τη σύγχρονη ιαπωνική τέχνη επειδή ξεχωρίζει για τη χαρούμενη, ζωντανή αισθητική, όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύεται στο τελευταίο αυτό έργο του Takashi Murakami.

Το Εθνικό Νοσοκομείο Παιδιών της Ουάσιγκτον, D.C. είναι ο δικαιούχος του τελευταίου ψυχεδελικού μετασχηματισμού της RxART. Ζητήθηκε από τον Murakami να αναλάβει να μεταμορφώσει το δωμάτιο του τομογράφου και το έκανε με παραδειγματικό χρωματικό πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα, που μόλις αποκαλύφθηκε, είναι ένα ονειρεμένο τοπίο με ουράνιο τόξο, χαμογελαστά λουλούδια σε γαλάζιο ουρανό, γεμάτο με φουσκωτά άσπρα σύννεφα, τυλίγοντας τον τεράστιο τομογράφο. Ένας καλυμμένος τοίχος με μοτίβο που εκρήγνυται με technicolor λουλούδια ανθίζει τώρα περιβάλλοντας το δωμάτιο.

«Μια εξέταση με τομογράφο μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία για οποιονδήποτε, και σίγουρα ακόμα περισσότερο για ένα παιδί», λέει η Brown και συνεχίζει τονίζοντας πώς το λευκό ή ένας ψυχρός ή άψυχος χώρος μπορεί να χειροτερέψει το άγχος που μπορεί να νιώθει κάποιος επειδή βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο. Τώρα, ωστόσο, «αυτό το δωμάτιο είναι ένας χώρος όλο χαρά», λέει, προσθέτοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα τον Murakami και την εταιρεία του και την γκαλερί του Kaikai Kiki για τον «λαμπρό μετασχηματισμό».

Το αισιόδοξο μοτίβο έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του φόβου και την ανακούφιση του άγχους καθώς οι νέοι ασθενείς εξετάζονται στον τομογράφο. Άλλωστε, για την ακρίβεια, η Brown ίδρυσε την RxART το 2000 αφού είχε τη δική της στενάχωρη εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, οπότε ξέρει για τι μιλάει. Έργα που καλύπτουν τοιχογραφίες, σχέδια κάλυψης τοίχων, περιτυλίγματα αξονικής τομογραφίας, κουρτίνες παραβάν μέχρι και πιτζάμες νοσοκομείου – 53 μέχρι στιγμής, σε 36 νοσοκομεία – όλα εκτελούνται χωρίς κόστος για τις εγκαταστάσεις και κάθε καλλιτέχνης βραβεύεται με τιμητικό έπαινο.

Δείτε Επίσης

Το έργο του Murakami, του οποίου οι ζωγραφιές, τα γλυπτά και οι ταινίες εμπνέονται από το anime, την ποπ κουλτούρα, την ιαπωνική ιστορία και άλλα ιαπωνικά έργα τέχνης, μοιάζει ξεκάθαρα να ταιριάζει για το παιδικό νοσοκομείο. Όπως σχολιάζει η Δρ Dorothy Bulas, επικεφαλής στο τμήμα διαγνωστικής απεικόνισης και ακτινολογίας, «Η σουίτα του τομογράφου μπορεί να είναι ένα τόσο επιβλητικό περιβάλλον και κάποια ομορφιά και επιείκεια είναι πάντα εξαιρετικά χρήσιμες. Όταν τα παιδιά πρέπει να κάνουν κάποια τομογραφία, η ομορφιά αυτού του έργου RxART παρέχει περισσότερη διαβεβαίωση ότι είναι σε καλά χέρια».

 

The RxART Takashi Murakami installation at Children’s National Hospital.Photo: Kenson Noel / © Takashi Murakami / Kaikai Kiki Co., Ltd. All Rights Reserved

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top