Now Reading
Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες

Σύμφωνα με νέα μελέτη στο Journal of the American Heart Association, τα άτομα που βίωσαν περιστασιακή ή συχνή παιδική κακοποίηση μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες

Τα άτομα που βίωσαν περιστασιακή ή συχνή παιδική κακοποίηση μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Ενώ οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι τραυματικές εμπειρίες όπως η παιδική κακοποίηση μπορεί να έχουν μόνιμες επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, οι πιθανές σωματικές συνέπειες του ψυχολογικού τραύματος δεν είναι επαρκώς κατανοητές. Κατά τον σχεδιασμό μελετών που εξετάζουν τις συνέπειες τραυματικών εμπειριών, μπορεί να είναι δύσκολο να οριστούν ή να μετρηθούν αυτές οι εμπειρίες — ειδικά όταν μπορεί να έχουν συμβεί πριν από πολύ καιρό και μπορεί να μην έχουν τεκμηριωθεί με κανέναν τρόπο. Όμως, δεδομένων των ήδη γνωστών για τον ρόλο του στρες στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι το διαρκές ψυχολογικό τραύμα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Για την πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες σε μια μελέτη που ονομάζεται CARDIA (Ανάπτυξη Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε Νέους Ενήλικες), η οποία σχεδιάστηκε για να συγκρίνει ορισμένες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με μετέπειτα κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υπέρτασης λιπίδια (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Αυτοί οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν αρχικά το 1985 ή το 1986, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 25. Στη συνέχεια, παρακολουθήθηκαν σχετικά αποτελέσματα υγείας ως μέρος της μελέτης για 30 χρόνια, με ελαφρώς διαφορετικούς αριθμούς συμμετεχόντων που είχαν διαθέσιμα δεδομένα για κάθε έκβαση υγείας (3.208 για παχυσαρκία, 3.492 για διαβήτη τύπου 2, 3.458 για υψηλή αρτηριακή πίεση και 2.973 για υψηλά λιπίδια αίματος). Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν σε τέσσερις αστικές περιοχές των ΗΠΑ, όπως σημειώνεται σε άρθρο της Healio για τη μελέτη — Σικάγο, Μινεάπολη, Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα) και Όκλαντ (Καλιφόρνια).

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με ορισμένα κακά αποτελέσματα υγείας

Η έκθεση στην παιδική κακοποίηση αξιολογήθηκε στην 15ετή παρακολούθηση της μελέτης χρησιμοποιώντας μια έρευνα που ονομάζεται Ερωτηματολόγιο Παιδικού Οικογενειακού Περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (56%) ανέφεραν καμία παιδική κακοποίηση και αντίθετα είχαν σε μεγάλο βαθμό περιβάλλοντα φροντίδας και οργανωμένα κατά την παιδική ηλικία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, οι συμμετέχοντες που είχαν βιώσει περιστασιακή ή συχνή κακοποίηση ως παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, με τη φυλή και το φύλο να συνδέονται με αυτό το αποτέλεσμα. Μεταξύ εκείνων που υπέστησαν κακοποίηση, οι λευκοί άνδρες είχαν 81% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, ενώ δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της κακοποίησης και του διαβήτη για τις λευκές γυναίκες ή τους μαύρους ενήλικες. Η έκθεση σε κατάχρηση συνδέθηκε με 35% υψηλότερο κίνδυνο για υψηλά λιπίδια αίματος για τους λευκούς άνδρες και 26% υψηλότερο κίνδυνο για τις λευκές γυναίκες.

Πιο δραματικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας παρατηρήθηκαν όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας σε συνδυασμό. Για τις λευκές γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση και ζούσαν σε ένα δυσλειτουργικό νοικοκυριό, ο κίνδυνος για υψηλά λιπίδια αίματος ήταν 261% υψηλότερος. Για τους μαύρους άνδρες που βίωσαν παρόμοια κακοποίηση και ζούσαν σε ένα δυσλειτουργικό νοικοκυριό, ο κίνδυνος για υψηλά λιπίδια αίματος ήταν 262% υψηλότερος. Μεταξύ των συμμετεχόντων που μεγάλωσαν σε ένα νοικοκυριό με χαμηλό επίπεδο οργάνωσης, ο κίνδυνος για υψηλά λιπίδια αίματος ήταν 105% υψηλότερος στις γυναίκες και 101% υψηλότερος στους μαύρους άνδρες.

Δείτε Επίσης

Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και του κινδύνου για παχυσαρκία ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν πώς οι αρνητικές και θετικές εμπειρίες που έχουμε στην παιδική ηλικία μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές συνέπειες στην ενήλικη ζωή και μπορεί επίσης να εξηγήσουν τις βασικές διαφορές στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ανά φυλή και φύλο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Liliana Aguayo, PhD, κοινωνική επιδημιολόγος και Επίκουρος καθηγήτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, σε σχετικό δελτίο Τύπου. «Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των παρεμβάσεων και των πολιτικών πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που επικεντρώνονται σε παιδιά που υπέστησαν κακοποίηση ή άλλο τραύμα κατά την παιδική ηλικία».

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες – Γλυκούλι (glykouli.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top