Now Reading
Η «επιπλέον» αρρενωπότητα βλάπτει τη γονιμότητα

Η «επιπλέον» αρρενωπότητα βλάπτει τη γονιμότητα

Ποιες ορμόνες ή άλλες ουσίες που βελτιώνουν την εμφάνισή τους θίγουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα;

Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ένα εξελικτικό παράδοξο, όπου οι άνδρες βλάπτουν την ικανότητά τους να έχουν παιδιά κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να φανούν πιο ελκυστικοί. Λαμβάνοντας στεροειδή για να αποκτήσουν καλύτερη φυσική εμφάνιση ή ουσίες για να διατηρήσουν τα μαλλιά τους μπορούν τελικά να βλάψουν τη γονιμότητά τους.

Έχει ονομαστεί ως το παράδοξο Mossman-Pacey μετά από τους επιστήμονες που το περιέγραψαν για πρώτη φορά. Ισχυρίζονται ότι είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί αρκετή θλίψη σε ζευγάρια που αγωνίζονται να συλλάβουν.

Τα αναβολικά στεροειδή μιμούνται την επίδραση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα και χρησιμοποιούνται ως φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης.

Ο καθηγητής Allan Pacey, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σημειώνει: «Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται υπέροχοι, ως επί το πλείστον για να προσελκύουν γυναίκες και φτάνουν άθελά τους στο σημείο να μειώνουν τη γονιμότητά τους».

Τα αναβολικά στεροειδή ξεγελάνε την υπόφυση του εγκεφάλου και μπορούν να προκαλέσουν ατροφία των όρχεων και αζωοσπερμία. Καθώς οι αδένες αντιδρούν κλείνοντας την παραγωγή δύο ορμονών – που ονομάζονται FSH και LH – οι οποίες είναι οι βασικές ορμόνες που οδηγούν στην παραγωγή σπέρματος.

Δείτε Επίσης

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα στους άντρες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ανδρικής φαλάκρας. Το φάρμακο finasteride αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού της τεστοστερόνης στο σώμα και μπορεί να περιορίσει την απώλεια μαλλιών, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική

Σημαντική η επιθυμία για βελτίωση της φυσικής εμφάνισης, αρκεί να μη γίνεται με τρόπο που να αποδεικνύεται επιζήμιος ως προς τη μελλοντική οικογενειακή σας ευτυχία…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top