Now Reading
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι περισσότερα φρούτα και λαχανικά σημαίνει λιγότερη απροσεξία

Εδώ είναι ένας άλλος καλός λόγος για τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να τρώνε τα φρούτα και τα λαχανικά τους: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων απροσεξίας, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από γονείς 134 παιδιών με συμπτώματα ΔΕΠΥ να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα τυπικά τρόφιμα που κατανάλωναν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγεθών της μερίδας, σε μια περίοδο 90 ημερών.

Ένα άλλο ερωτηματολόγιο ζήτησε από τους γονείς να αξιολογήσουν τα συμπτώματα της απροσεξίας – χαρακτηριστικό της ΔΕΠΥ – στα παιδιά τους, όπως το πρόβλημα να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, να μην ακολουθήσουν οδηγίες, δυσκολία να θυμηθούν πράγματα και δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα απροσεξίας, δήλωσε η Irene Hatsu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης διατροφής στο The Ohio State University.

«Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη μείωση ορισμένων από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Neuroscience.

Τα δεδομένα για αυτήν την έρευνα συλλέχθηκαν ως μέρος της μελέτης Micronutrients for ADHD in Youth (MADDY), η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων 36 συστατικών για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και του ανεπαρκούς συναισθηματικού ελέγχου σε 134 παιδιά ηλικίας 6 έως 12.

Η μελέτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος έδειξε ότι τα παιδιά που έλαβαν τα μικροθρεπτικά συστατικά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ΔΕΠΥ και συναισθηματικής δυσρύθμισης από εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων.

Μια άλλη μελέτη που αφορούσε τα ίδια παιδιά, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο περιοδικό Nutrients, έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είχαν υψηλότερα επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας ήταν πιο πιθανό από άλλα να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα μη συναισθηματικής ρύθμισης, όπως χρόνια ευερεθιστότητα, θυμωμένες διαθέσεις και ξεσπάσματα του θυμού.

Και οι τρεις μελέτες δίνουν μια παρόμοια εικόνα, είπε ο Hatsu: Μια υγιεινή διατροφή που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στα παιδιά.

«Αυτό που συνήθως κάνουν οι κλινικοί γιατροί όταν τα παιδιά με ΔΕΠΥ αρχίζουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα είναι να αυξάνουν τη δόση του φαρμάκου θεραπείας τους, εάν παίρνουν ένα, ή να τα βάζουν σε φαρμακευτική αγωγή», τόνισε η Hatsu.

«Οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε την πρόσβαση των παιδιών σε τρόφιμα καθώς και την ποιότητα της διατροφής τους για να δούμε αν μπορεί να συμβάλλει στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους».

Τα παιδιά στη μελέτη MADDY, τα οποία πληρούσαν όλα τα κριτήρια για ΔΕΠΥ, στρατολογήθηκαν από τρεις τοποθεσίες: Columbus, Ohio – Πόρτλαντ, Όρεγκον -και Lethbridge, Αλμπέρτα, Καναδάς. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2018 και 2020. Οι συμμετέχοντες είτε δεν έπαιρναν φάρμακα είτε διέκοψαν τη χρήση τους δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της μελέτης.

Οι μελέτες σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και τον ρόλο της διατροφικής επίδρασης βασίστηκαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν όταν τα παιδιά εγγράφηκαν για πρώτη φορά στη μελέτη, προτού αρχίσουν να λαμβάνουν το συμπλήρωμα μικροθρεπτικών συστατικών ή το εικονικό φάρμακο.

Γιατί μπορεί η διατροφή να είναι τόσο σημαντική στη ΔΕΠΥ;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ΔΕΠΥ σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο — και οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν βασικό ρόλο ως συμπαράγοντες βοηθώντας το σώμα να παράγει αυτές τις σημαντικές νευροχημικές ουσίες και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, εξήγησε η Hatsu.

Δείτε Επίσης

Η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να παίξει έναν επιπλέον ρόλο.

«Όλοι τείνουν να εκνευρίζονται όταν πεινούν και τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν αποτελούν εξαίρεση. Εάν δεν τρώνε αρκετό φαγητό, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους», είπε.

Επίσης, το άγχος των γονέων που είναι αναστατωμένοι επειδή δεν μπορούν να παρέχουν αρκετή τροφή στα παιδιά τους μπορεί να δημιουργήσει οικογενειακή ένταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα συμπτώματα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Η μελέτη MADDY είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και της ποιότητας της διατροφής μεταξύ των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, συνέχισε.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι δυτικές δίαιτες είναι πιο πιθανό από πολλές άλλες, όπως η μεσογειακή διατροφή, να υπολείπονται στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, είπε.

«Πιστεύουμε ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας των παιδιών με ΔΕΠΥ πριν δημιουργήσουν ή αλλάξουν ένα πρόγραμμα θεραπείας», καταλήγοντας. «Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμα βοηθώντας τις οικογένειες να γίνουν πιο ασφαλείς για τα τρόφιμα και να είναι σε θέση να παρέχουν μια πιο υγιεινή διατροφή».

Diet plays key role in ADHD symptoms in children: Study finds more fruits and veggies means less inattention — ScienceDaily

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top