Now Reading
Επιλόχειος κατάθλιψη για μπαμπάδες; Κι όμως, υπάρχει

Επιλόχειος κατάθλιψη για μπαμπάδες; Κι όμως, υπάρχει

Κυριολεκτικά μιλώντας δεν είναι επιλόχειος, αλλά επίσης εμφανίζεται μετά τον ερχομό του παιδιού.

Παρόλο που η φράση «επιλόχειος κατάθλιψη σε μπαμπάδες» αντιμετωπίζεται ακόμα με επιφύλαξη, πρόσφατα μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακάλυψε νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία ότι πρόκειται για μια αληθινή ψυχική διαταραχή.

Όπως γράφει σχετικό άρθρο στο site The Conversation, οι ερευνητές που παρακολούθησαν μια ομάδα αντρών διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν δραματικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους και συνεχίζουν να μειώνονται μετά τη γέννα. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης στους άντρες, όπως είναι η νωθρότητα και η αδιαφορία απέναντι σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν στο παρελθόν.

Οι ίδιοι ερευνητές παρατήρησαν, πράγματι, στο πλαίσιο της μελέτης τους ότι οι μπαμπάδες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης τούς ανέφεραν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η μείωση της τεστοστερόνης στους άντρες τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους είναι φυσιολογική, σε κάποιο βαθμό. Μάλιστα φαίνεται να εξυπηρετεί εξελικτικούς σκοπούς, αφού τους επιτρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στην προστασία και τη φροντίδα της συντρόφου και των απογόνων τους. Όταν όμως η τεστοστερόνη πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της.

Η επιλόχειος κατάθλιψη στους άντρες δεν είναι όμως μόνο ζήτημα ορμονών, σύμφωνα με την Darby Saxbe, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και μίας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η ανατροφή ενός παιδιού ασκεί έντονη πίεση και στους μπαμπάδες, οι οποίοι επιπλέον είναι παραδοσιακά επιφορτισμένοι με το ρόλο του «κουβαλητή» και σπάνια δικαιούνται να πάρουν «άδεια πατρότητας» (εκτός από συγκεκριμένες χώρες π.χ. της Σκανδιναβίας).

Δείτε Επίσης

Όταν μάλιστα η ανατροφή ενός παιδιού συνοδεύεται από ατελείωτες ώρες εργασίας αλλά και από την απουσία ενός οικογενειακού δικτύου στήριξης (π.χ. παππούδων και γιαγιάδων), το ψυχικό κόστος μπορεί να γίνει δυσβάστακτο όχι μόνο για τη μαμά αλλά και για τον μπαμπά.

Αν λοιπόν ένας άντρας παρατηρήσει δυσάρεστες αλλαγές στη διάθεσή του μετά τον ερχομό ενός παιδιού, όπως επισημαίνει η dr Saxbe, δεν πρέπει να διστάσει να αναζητήσει βοήθεια στο κοντινό περιβάλλον του και ίσως σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top