Εντοπίζοντας τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους - Childit
Now Reading
Εντοπίζοντας τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους

Εντοπίζοντας τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους

Περισσότερα παιδιά και έφηβοι από ποτέ παλεύουν με διατροφικές διαταραχές και διαταραγμένη διατροφή. Ένας ειδικός μοιράζεται τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ο αριθμός των παιδιών που παλεύουν με διατροφικές διαταραχές είναι πιο σημαντικός από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2023 από την JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχουν διαταραγμένη διατροφή. Επιπλέον, το 2019, σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές. Καθώς οι διατροφικές διαταραχές γίνονται πιο διαδεδομένες σε παιδιά κάτω των 17 ετών, είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές. Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσετε.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από σημαντικές διαταραχές στις διατροφικές συμπεριφορές, τις γνώσεις και τα συναισθήματα. Είναι απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές βιώνουν ακραία καθήλωση με διαταραχή τροφής και εικόνας σώματος.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές και η διαταραγμένη διατροφή διαφέρουν σημαντικά ως προς τη φύση και τη σοβαρότητα. Ενώ οι διατροφικές διαταραχές ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία του ατόμου και διαταράσσουν τα διατροφικά του πρότυπα και τη σχέση με το φαγητό, η διαταραγμένη διατροφή αναφέρεται σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Αν και τα άτομα που παλεύουν με διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις στη σχέση τους με το φαγητό, οι συμπεριφορές τους είναι γενικά λιγότερο σοβαρές και δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια των διατροφικών διαταραχών όπως ορίζονται στο DSM-5.

Ωστόσο, είναι επίσης πολύ συνηθισμένο στην κοινωνία μας να παλεύουμε με ανησυχίες διαταραγμένης διατροφής και εικόνας σώματος. Αν και οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες βιοψυχοκοινωνικές ασθένειες, όλοι μας βομβαρδιζόμαστε με κοινωνικά μηνύματα που μεταφέρουν την προτίμηση για αδύνατα σώματα, μηνύματα που προωθούν τη δίαιτα και τη φοβία για το λίπος.

Δυστυχώς, μελέτες που βασίζονται στο σχολείο έχουν δείξει ότι το 20% έως 56% των παιδιών ηλικίας 8 έως 13 ετών αναφέρουν ότι κάνουν δίαιτα. Έτσι, αν και οι αγώνες όλων με το φαγητό δεν ανταποκρίνονται στο κατώφλι της διατροφικής διαταραχής που μπορεί να διαγνωστεί, αυτές οι εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, την αυτοεκτίμηση και τα αποτελέσματα υγείας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι θεραπεύσιμες και υπάρχουν πολλοί χρήσιμοι πόροι που διατίθενται για τους γονείς. Αλλά η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει διατροφική διαταραχή ή εάν εμφανίζει σημάδια διαταραχής διατροφής, είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργήσετε έγκαιρα για να μειώσετε την πιθανότητα πιθανής βλάβης και να υποστηρίξετε την υγιή σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Πρώιμα σημάδια διατροφικών διαταραχών στα παιδιά

Η έγκαιρη παρέμβαση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός επιτυχημένου σχεδίου θεραπείας για τις διατροφικές διαταραχές. Οι έφηβοι και οι προέφηβοι που παλεύουν με αυτές τις διαταραχές συχνά προσπαθούν να κρύψουν τα συμπτώματά τους, αλλά υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Αυτές οι κόκκινες σημαίες περιλαμβάνουν περιορισμένες επιλογές τροφίμων, το να επιλέγουν φαρδιά ρούχα, να κάνουν αρνητικά σχόλια για το σώμα, κατηγοριοποίηση των τροφίμων ως «καλές» ή «κακές» και εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων, αναφορά σε δίαιτα, απόπειρες παράλειψης γευμάτων και άμεση μετάβαση στο μπάνιο μετά το φαγητό. Η αναγνώριση αυτών των πρώιμων σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και την αποτελεσματική θεραπεία.

Σωματικά σημάδια διατροφικών διαταραχών σε παιδιά, εφήβους και εφήβους

Τα σωματικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

απώλεια μαλλιών

μυϊκή αδυναμία

Κούραση

Δυσανεξία στο κρύο

Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πολύ χαμηλός καρδιακός ρυθμός

Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Οστεοπενία

καρδιακή βλάβη

Ο υποσιτισμός είναι μια σημαντική ανησυχία που σχετίζεται με διάφορους τύπους διατροφικών διαταραχών και μπορεί να εμποδίσει τη σωματική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου, των οστών και της καρδιάς. Εάν η έφηβη κόρη σας σταματήσει να έχει τον εμμηνορροϊκό του κύκλο για περισσότερο από 3 μήνες, μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος.

Δείτε Επίσης

Συμπεριφορικά σημάδια διατροφικών διαταραχών σε παιδιά, προεφήβους και εφήβους

Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα συμπεριφοράς μιας διατροφικής διαταραχής προτού γίνουν εμφανή τα φυσικά σημάδια.

Παραδείγματα συμπτωμάτων συμπεριφοράς διατροφικών διαταραχών:

Αυστηρά πρότυπα διατροφής ή παράλειψη γευμάτων

Μπορεί να εκφράζει ανησυχίες για την εικόνα του σώματος

Μπορεί να φαίνεται απασχολημένος με φαγητό ή δίαιτες

Οι μεγαλύτεροι έφηβοι μπορεί να πειραματιστούν με καταναγκαστική άσκηση, λήψη καθαρτικών ή χαπιών αδυνατίσματος, εμετό μετά το φαγητό, κρύψιμο τροφής, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή μάσημα και φτύσιμο της τροφής τους.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια για το παιδί σας. Η παρέμβαση πριν εδραιωθεί πλήρως μια διατροφική διαταραχή μπορεί να δώσει στα παιδιά την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Οι διατροφικές διαταραχές απαιτούν θεραπεία από μια διεπιστημονική ομάδα παρόχων που περιλαμβάνει έναν ιατρό, έναν θεραπευτή και έναν διαιτολόγο.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Ως γονιός, ο τρόπος που διαμορφώνετε τη σχέση σας με το φαγητό και το σώμα μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στα παιδιά σας. Τα παιδιά είναι πολύ διαισθητικά και θα απορροφήσουν γονικές συμπεριφορές και στάσεις.

Οι συζητήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τις αναφορές για το «καλό και το κακό» φαγητό, την έμφαση στο βάρος, την επικύρωση της δίαιτας ή τις δηλώσεις σχετικά με την άσκηση για να «κάψετε» θερμίδες. Επειδή οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες ψυχοκοινωνικές ασθένειες, είναι σημαντικό να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν το παιδί σας αναπτύξει διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε συλλογικά για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα όπου οι διατροφικές διαταραχές είναι λιγότερο πιθανό να ευδοκιμήσουν.

Οι γονείς μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι σχετικά με το πώς να υποστηρίξουν καλύτερα ένα παιδί ή έφηβο που παλεύει με μια διατροφική διαταραχή, αλλά δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Μπορούν να στραφούν σε προγράμματα που παρέχουν αποτελεσματική, εξατομικευμένη φροντίδα για την υποστήριξη της διαρκούς ανάκαμψης, με εξατομικευμένη φροντίδα προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων. Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάκαμψης και να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top