Δεν πειράζει αν το παιδί σας δεν θέλει να κοιμηθεί νωρίς
Η «ώρα ύπνου» είναι κοινωνικό κατασκεύασμα σύμφωνα με την επιστήμη (αλλά αυτό μην του το πείτε).
Ένα στα τέσσερα παιδιά 2 ετών παρουσιάζει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «αντίσταση την ώρα του ύπνου» (bedtime resistance), σύμφωνα με μια μεγάλη αμερικανική έρευνα, ποσοστό που μέχρι την ηλικία των 5 έχει διπλασιαστεί. Γιατί το υπνοδωμάτιο γίνεται καθημερινά… πεδίο μάχης για πολλές οικογένειες, ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και οι ώρες εγρήγορσης αναπόφευκτα παρατείνονται;
Επειδή δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες ύπνου σε όλα τα παιδιά. Ο ορισμός του «καλού ύπνου» διαφέρει από παιδί σε παιδί, σύμφωνα με τον Oskar Jenni, ερευνητή στο Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων στη Ζυρίχη (Ελβετία). Η λεγόμενη «ώρα ύπνου» είναι μια κοινωνική κατασκευή που βασίζεται περισσότερο στις προσδοκίες των γονέων και λιγότερο στις αληθινές ανάγκες των παιδιών.
Σύμφωνοι, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου προστατεύει από διαταραχές ύπνου. Και ναι, τα παιδιά έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο σε σχέση με τους ενήλικες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, αν και αυτή η ανάγκη, π.χ. για τα νήπια, κυμαίνεται από μόλις 9 έως 16 ώρες τη μέρα – ανάλογα με το παιδί.
Παρακολουθήστε λοιπόν πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το δικό σας παιδί για να ξυπνήσει ξεκούραστο και σκεφτείτε ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν ένα βράδυ πέσει στο κρεβάτι στις έντεκα αντί για τις δέκα, αν δεν νυστάζει πραγματικά.