Now Reading
Βρεφικός ύπνος: πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

Βρεφικός ύπνος: πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

Οι παιδίατροι εξηγούν γιατί είναι σημαντικό ένα μωρό να μην κοιμάται σε βρεφικό κάθισμα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε περιοδικό παιδιατρικής υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η παραμονή των μωρών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε καθίσματα ταλάντευσης ή καθίσματα αυτοκινήτων.

Οι υποστηρικτές του ασφαλούς ύπνου και οι παιδίατροι ανησυχούν εδώ και καιρό για τα καθίσματα ταλάντευσης ή αναπήδησης στην αγορά που υπόσχονται να ηρεμήσουν το κλάμα των μωρών. Στις αρχές του περασμένου μήνα, η Fisher-Price ανακάλεσε ένα βρεφικό της κάθισμα, αφού αναφέρθηκαν πολλαπλοί θάνατοι βρεφών. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, μια άλλη εταιρεία ανακάλεσε παρόμοια κουνιστά καθίσματα μετά τον θάνατο πέντε νεογνών.

Οι συντάκτες της μελέτης, εξέτασαν ένα μητρώο με περισσότερους από 10.000 θανάτους νεογνών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Περίπου το 3% αυτών των θανάτων έλαβαν χώρα σε αυτό που οι συγγραφείς ονόμαζαν «βρεφικά καθίσματα»: καθίσματα αυτοκινήτων, κούνιες, κουνιστά καθίσματα και περπατούρες. Η πλειοψηφία των νεογνών που πέθαναν σε «βρεφικά καθίσματα» ήταν μεταξύ 1 και 4 μηνών και η πλειοψηφία των θανάτων οφειλόταν σε ασφυξία. Από τους θανάτους που σημειώθηκαν σε αυτού τους είδους τα καθίσματα πάνω από το 60% συνέβησαν στα καθίσματα αυτοκινήτων, το 35% στις κούνιες και το 5% στα περιπατητικά. Αν και η λανθασμένη χρήση της ζώνης ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, άλλοι παράγοντες κινδύνου ήταν: βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος, καθώς και η παθητική έκθεση στον καπνό. Οι θάνατοι σε «βρεφικά καθίσματα» ήταν επίσης πιο πιθανό να σημειωθεί όταν ο φροντιστής κοιμόταν ή δεν πρόσεχε το μωρό, ή όταν ο φροντιστής που παρακολουθούσε το μωρό δεν ήταν κάποιους από τους γονείς του.

Ωστόσο, για μερικούς γονείς, το μωρό σε κίνηση είναι η μόνη περίπτωση κοιμισμένου μωρού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα καθίσματα υπόσχονται (και μερικές φορές πράγματι ισχύει) έναν ήρεμο ύπνο στο μωρό χωρίς να χρειαστεί οι γονείς να καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους συνέβησαν τους πρώτους μήνες της ζωής, όταν τα μωρά εξακολουθούν να ξυπνούν συχνά και πολλοί γονείς επιστρέφουν στην εργασία τους.

Το ασφαλέστερο περιβάλλον ύπνου για ένα βρέφος είναι το πιο βαρετό σκηνικό που μπορείτε να φανταστείτε: μια επίπεδη, άδεια κούνια, χωρίς πολλές κουβέρτες ή σκεπάσματα, μαξιλάρια ή κουκλάκια.

Δείτε Επίσης

Μερικές φορές ο ύπνος εν κινήσει είναι αναπόφευκτος. Οι συντάκτες της μελέτης επαναλαμβάνουν το γεγονός ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων παραμένουν ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδεύουν τα μωρά και να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με κάθισμα αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκαν εκτός οχήματος – κι όχι σε ώρα ταξιδιού. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θάνατοι σε αυτά τα καθίσματα ήταν σχετικά σπάνιοι. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί από τους ελάχιστους κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου.

Κατ’ αρχάς, τα μωρά σε όλα τα παιδικά καθίσματα πρέπει να κάθονται φορώντας τις ειδικές ζώνες και πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να μη συνδυάσετε τη ρουτίνα ύπνου με κάποιο συγκεκριμένο παιδικό κάθισμα ή με το κούνημα καθώς θα συνηθίσετε το μωρό σε μια διαδικασία ύπνου από την οποία δύσκολα μετά θα μπορέσετε να αλλάξετε ή να διορθώσετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top