Now Reading
Βρες το νέο σου χόμπι και ξεκλείδωσε τις δεξιότητές σου

Βρες το νέο σου χόμπι και ξεκλείδωσε τις δεξιότητές σου

Με ή χωρίς καραντίνα, έχεις πολλούς λόγους για να το ρίξεις στη δημιουργική απασχόληση

Σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπους κολλημένους στο σπίτι και ανίκανους να εργαστούν κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, πολλοί στράφηκαν σε χόμπι για να συνεχίσουν να απασχολούνται. Σύμφωνα με μια έρευνα της The Healthy Work Company, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας, το 22% των ερωτηθέντων είχε αναλάβει ένα νέο χόμπι στο lockdown, ενώ το 35% είχε ανακαλύψει ξανά ένα παλιό.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η δοκιμή νέων πραγμάτων φαίνεται να έχει πιο ευεργετική επίδραση – το 41% ​​των ατόμων που ανέλαβαν μια νέα δραστηριότητα ανέφεραν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, σε σύγκριση με το 30% για όσους επικεντρώνονταν σε παλιά χόμπι.

Η εκμάθηση μιας νέας ικανότητας μετατοπίζει την εστίαση από κάθε άγχος που μπορεί να έχεις εξηγούν οι θεραπευτές. Όταν απολαμβάνεις τη συμμετοχή σου σε ένα χόμπι, είναι ευκολότερο να νιώσεις περιέργεια, διερευνητική και παιχνιδιάρικη διάθεση, και είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεσαι άγχος ή πίεση.

Η ανάληψη ενός χόμπι ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας συνιστάται ως τρόπος διαχείρισης της ψυχικής υγείας ενώ βρίσκεσαι σε απομόνωση. Η επιστήμη της ψυχολογίας διατείνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σου με τρεις τρόπους: Τα δημιουργικά χόμπι και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορούν να σε βοηθήσουν αποσπώντας σε από τις ανησυχίες σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να συμβιβαστείς ή να επανεκτιμήσεις μια κατάσταση και να αποκτήσεις μια νέα προοπτική, πιο θετική. Επιπλέον, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι η αίσθηση του σκοπού συνδέεται με τη μακροζωία, την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

 

Βρες το δικό σου χόμπι -υπάρχουν κι άλλα εκτός από τη γιόγκα ή τη μαγειρική

Ζαχαροαρτοπλαστική

Μια από τις αναπάντεχες εκπλήξεις της προηγούμενης καραντίνας ήταν ότι το αλεύρι και η μαγιά έγιναν μερικά από τα πιο περιζήτητα είδη στα σούπερ μάρκετ καθώς χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποίησαν το χέρι τους για να φτιάξουν το δικό τους ψωμί, κέικ και μπισκότα. Ειδικά οτιδήποτε αφορά ζύμη και πλάσιμο διατηρεί απασχολημένα χέρια και μυαλό με έναν πολύ ιδιαίτερα αγχολυτικό τρόπο – και είναι μια απασχόληση που ο κόπος σου όχι μόνο δεν πάει χαμένος αλλά μπορεί να έχει και πολύ ωραία γεύση.

Κηπουρική

Διαδικτυκές σελίδες κηπουρικής ανέφεραν μια πενταπλάσια αύξηση των ερωτημάτων μέσω της ιστοσελίδας τους, ενώ τα φυτώρια που πωλούν σπόρους και βολβούς, λέγεται ότι τον Μάιο οι παραγγελίες τους ήταν έξι φορές υψηλότερες από το προηγούμενο έτος. Με την κηπουρική κάνεις καλό και στον χώρο σου ομορφαίνοντάς τον αλλά και στο περιβάλλον – επιπλέον σου τονώνει την αίσθηση της επαφής σου με τη φύση, που υπό αυτές τις συνθήκες σου είναι πολύτιμη.

Πλέξιμο

Άλλη μια εμφανής αύξηση στις πωλήσεις προϊόντων χειροτεχνίας που σημειώθηκε κατά το lockdown. Οι πωλήσεις στο διαδικτυακό κατάστημα πλεκτών Stitch and Story τον Απρίλιο ήταν περισσότερες από δέκα φορές υψηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Πιάσε τις βελόνες, οδηγίες μπορείς να βρεις από το youtube και εξειδικευμένες σελίδες – ενώ τώρα που η μαμά κι η γιαγιά σου έγιναν εξπέρ στις βιντεοκλήσεις μπορούν άνετα να σε διδάξουν…μέσω zoom!

Παζλ

Απαιτεί συγκέντρωση, αλλά οξύνει την παρατηρητικότητα και το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει! Εάν έχεις ολοκληρώσει ποτέ ένα παζλ βάζοντας στη θέση του αυτό το τελευταίο κομμάτι, γνωρίζεις την ικανοποίηση που συνοδεύει το να έχεις φτιάξει ολόκληρη την εικόνα του παζλ. Το καλύτερο πλεονέκτημα για τα παζλ είναι ότι κυμαίνονται σε μέγεθος, σχήμα και σχέδια ώστε να έχεις να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει σε σένα – και τον βαθμό διάσπασης προσοχής σου. Και μόλις το τελειώσεις, μπορείς να το βάλεις σε κορνίζα και να το κρεμάσεις στον τοίχο σου – ένα προσωπικό έργο τέχνης…

Healing art

Μιλώντας για έργο τέχνης μπορείς να θυμηθείς όλα τα σχολικά σου ταλέντα ή να τολμήσεις να ανακαλύψεις την κρυμμένη καλλιτεχνική σου πλευρά. Πινέλα, χρώματα, μπλοκ ή τελάρα για τις επίδοξες ζωγράφους, αλλά υπάρχουν κι άλλα υλικά και μορφές τέχνης που μπορείς να ασκήσεις από το σπίτι με αρκετές σελίδες διαθέσιμες για να σου στείλουν τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και μαθήματα online για να ξυπνήσεις την εικονογράφο, γλύπτρια, ξυλοτεχνήτρια, οριγκάμι artist, φωτογράφο μέχρι και μουσικό που βρίσκεται μέσα σου.

Δείτε Επίσης

Κάτι χρήσιμο – diy

Αν είσαι από εκείνες που θέλουν οι πράξεις τους κι οι ασχολίες τους να έχουν απτό και χρήσιμο αποτέλεσμα μια τεράστια γκάμα «φτιάξ’ το μόνη σου» σε περιμένει να την εξερευνήσεις. Από το πώς να φτιάξεις τα δικά σου κεριά, τα δικά σου φυσικά προϊόντα ομορφιάς, τα δικά σου σαπούνια, μέχρι παραδοσιακές μαρμελάδες και τουρσί μέχρι πιο εξτρίμ όπως τη δική σου μπίρα. Το μόνο που έχεις είναι να πληκτρολογήσεις τη λέξη που σε ενδιαφέρει σε μια μηχανή αναζήτησης – αρκεί να τη συνοδεύσεις με τα αρχικά diy! Και καλή επιτυχία, ακόμα και αν δεν σε ικανοποιήσει το αρχικό αποτέλεσμα, θα έχεις βρει έναν τρόπο να απασχοληθείς δημιουργικά για πολλές ώρες…

Κάτι πιο ήσυχο και σοφιστικέ

Αν δεν το ‘χεις πολύ με τα χέρια ή το εικαστικό κομμάτι, μπορείς να το ρίξεις στο διάβασμα ή στο γράψιμο. Από το να πάρεις μέρος ή να ιδρύσεις μια διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης μέχρι το να φτιάξεις το δικό σου μπλογκ όπου θα μπορείς να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου με χιλιάδες ανθρώπους που μπορεί να ταυτίζονται μαζί σου αυτή τη στιγμή, οι επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου είναι πολλές. Ακόμα και το πιο απλό, το να αρχίσεις να κρατάς το δικό covid ημερολόγιο πού ξέρεις μπορεί αύριο μεθαύριο να είναι η αιτία και η αφορμή για να γίνεις μια διάσημη και επιτυχημένη συγγραφέας…

 

Ίσως τελικά να μην είναι τόσο άσχημο το ενδεχόμενο ενός lockdown part 2…

 

Πηγή: ΑllΥou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top