Now Reading
Βήχας: αυτός ο ανεπιθύμητος επισκέπτης

Βήχας: αυτός ο ανεπιθύμητος επισκέπτης

Ένα σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή

Ο βήχας ένα συνηθισμένο σύμπτωμα των παιδιών. Ο βήχας των μωρών, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού εξεταστεί από τον παιδίατρο. Ο βήχας είναι ουσιαστικά ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας που έχει στόχο να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες). Το τοίχωμα της απόστασης από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες διαθέτει μικρά τριχίδια, των οποίων ο ρόλος είναι να παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθεί να εισέλθει στους πνεύμονες. Το τοίχωμα καλύπτεται με βλέννα.

Ο βήχας μπορεί να είναι:

Υλακώδης
Ακούγεται όπως το γάβγισμα ενός σκυλιού. Συνήθως όταν τα μωρά ξυπνούν μέσα στη νύχτα ξαφνικά βήχοντας. Ο βήχας αυτός, οφείλεται συνήθως σε λαρυγγίτιδα. Σπανιότατα οφείλεται στην επιγλωττίτιδα.

Σαν σφύριγμα
Συριγμός είναι ο ήχος που κάνει ο αέρας όταν δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια. Τα παιδιά που έχουν συριγμό έχουν και βήχα. Ο βήχας με συριγμό εκτός από το άσθμα μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά με βρογχιολίτιδα ή σε παιδί με πνευμονία.

Βήχας το βράδυ
Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία νυχτερινού βήχα. Το μωρό έχει ρινική καταρροή, οι εκκρίσεις οπισθοχωρούν προς το φάρυγγα, ο οποίος ερεθίζεται και παρουσιάζεται βήχας. Επίσης όταν η μύτη είναι κλειστή, το μωρό αναπνέει από το στόμα, ξηραίνεται ο φάρυγγας με αποτέλεσμα και πάλι να εμφανίζεται βήχας.

Επίμονος βήχας
Ο βήχας ενός κοινού κρυολογήματος μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 βδομάδες. Ο επίμονος βήχας όμως μπορεί να υποκρύπτει άλλες ασθένειες όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες και γι’ αυτό συνίσταται η εξέταση από γιατρό.

Δείτε Επίσης

Βήχας και βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα αποτελεί μια οξεία φλεγμονώδη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού που εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο σ’ αυτές τις ηλικίες. Οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ιογενή λοίμωξη των βρογχιολίων και αυτό σημαίνει ότι ένας συνδυασμός από αυξημένη παραγωγή βλέννης και οιδήματος προκαλεί απόφραξη των μικρών αεραγωγών. Η περίοδος της λοίμωξης αφορά κυρίως στους χειμερινούς μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, αν και αυτό διαφέρει από έτος σε έτος. Η νόσος είναι συχνότερη σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Επειδή στα μωρά δεν είναι εύκολη η χορήγηση φαρμάκων ούτε και είναι φρόνιμο να κάνετε γιατροσόφια αν δείτε ότι το μωρό δυσκολεύεται, ότι ο βήχας επιμένει ή ότι συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top