Now Reading
Αυτές οι 2 δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε πιο έξυπνα παιδιά, λέει μια μελέτη εγκεφάλου

Αυτές οι 2 δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε πιο έξυπνα παιδιά, λέει μια μελέτη εγκεφάλου

Ποιες δραστηριότητες σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με νευροεπιστήμονες ερευνητέ

Ποιες δραστηριότητες σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με νευροεπιστήμονες ερευνητές

Νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας πέρασαν δύο χρόνια μελετώντας 504 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 9 ετών, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη με κριτές. Τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και παίζοντας σε αθλητικές ομάδες ανέπτυξαν καλύτερες δεξιότητες σκέψης από εκείνα που επικεντρώθηκαν σε άλλες δραστηριότητες, από τον υπολογιστή χωρίς επίβλεψη έως το μη δομημένο ελεύθερο παιχνίδι, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τα καλύτερα αποτελέσματα ήρθαν όταν τα παιδιά συνδύασαν τον αυξημένο χρόνο αθλητισμού και ανάγνωσης με μια υγιεινή διατροφή, την οποία οι ερευνητές όρισαν ως μια παραδοσιακή σκανδιναβική διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και λιγότερο κόκκινο κρέας ή αλλαντικά.

«Η βελτιωμένη ποιότητα της διατροφής και τα αυξημένα οργανωμένα αθλήματα και το διάβασμα συνδέθηκαν με βελτιωμένη γνωστική ικανότητα», έγραψαν οι νευροεπιστήμονες.

Ένα συγκεκριμένο μέρος των ευρημάτων της μελέτης ξεχωρίζει: η πρόταση ότι η δομημένη σωματική δραστηριότητα, όπως τα οργανωμένα αθλήματα, μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών. Το εύρημα βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα, η οποία έδειξε μια σαφή σχέση μεταξύ της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και της βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της ικανότητας μάθησης.

Τα παιδιά που παίζουν νεανικά αθλήματα έχουν συχνά υψηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα ομαδικά αθλήματα προσφέρουν ιδιαίτερα ώθηση στην ψυχική υγεία συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με την κοινωνική ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν συχνά έναν υγιή συνδυασμό δομημένου και μη δομημένου παιχνιδιού για τα παιδιά: Το πρώτο μπορεί να προσφέρει πιο στοχευμένη μάθηση, ενώ το δεύτερο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αυτοπαρακίνησης.

Βιβλία εναντίον βιντεοπαιχνιδιών

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με την ανάγνωση και τον χρόνο οθόνης εκπλήσσουν λιγότερο.

Το διάβασμα για ευχαρίστηση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, δημιουργικότητα και συλλογιστικές δεξιότητες στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ νωρίτερα φέτος. Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διάβασμα βαθμολογούνται υψηλότερα στα γνωστικά τεστ από τα παιδιά που αντικαθιστούν αυτόν τον χρόνο ανάγνωσης με χρόνο οθόνης, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες από το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

Δείτε Επίσης

Δεν είναι όλα άσχημα νέα για τις οθόνες. Τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν ορισμένα οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας τη μνήμη, τη χωρική επίγνωση και –όταν παίζονται σε ομάδες– τις κοινωνικές δεξιότητες, λέει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Ωστόσο, αυτή η γνωστική ανάπτυξη εμποδίζεται όταν ο χρόνος του παιδιού στην οθόνη είναι εντελώς χωρίς επίβλεψη, ανακάλυψαν νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Η τοξική συμπεριφορά και η παρενόχληση είναι πιο συχνές στα κοινωνικά βιντεοπαιχνίδια όταν τα παιδιά δεν επιβλέπονται, σημειώνουν άλλοι ερευνητές.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια και περισσότερο χρόνο με βιβλία ή αθλήματα, ακολουθήστε μια ήπια και διαφανή προσέγγιση, λένε οι ειδικοί.

Αποφύγετε φράσεις όπως «επειδή το είπα», όταν ενθαρρύνετε νέα συμπεριφορά στα παιδιά σας. Αντίθετα, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να τους εξηγήσετε πώς δραστηριότητες όπως τα ομαδικά αθλήματα ή το διάβασμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δύναμη του εγκεφάλου τους μακροπρόθεσμα. Επίσης, ισχυρό κίνητρο αποτελεί το να βλέπουν εσάς πρώτα να έχετε υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top