Now Reading
Από την κούνια στο κρεβάτι

Από την κούνια στο κρεβάτι

Πώς θα διαχειριστείτε τη μετάβαση στο «κρεβάτι του μεγάλου παιδιού»

Η μετακίνηση ενός παιδιού από την κούνια στο κρεβάτι είναι μεγάλη αλλαγή κι ένα από τα ορόσημα των πρώτων χρόνων της ζωής του. Δεν υπάρχει σωστός χρόνος για να κάνετε τη μετάβαση, τις περισσότερες φορές πάντως συμβαίνει κοντά στα 3 χρόνια του παιδιού.

Εσείς θα αποφασίσετε πότε είναι έτοιμο για να αποκτήσει το δικό του κρεβάτι. Η έλευση ενός νέου μωρού μπορεί να σας αναγκάσει να επισπεύσετε τη διαδικασία. Ίσως το παιδί ζητάει ένα καινούριο κρεβάτι. Μπορεί να προσπαθεί συχνά να σκαρφαλώσει και να βγει από την κούνια (ή δεν μένει στην προσπάθεια αλλά καταφέρνει να «δραπετεύει»), οπότε η μετάβαση σε κρεβάτι σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύει να χτυπήσει πέφτοντας από το ύψος της κούνιας. Επίσης, αν σταμάτησε να φοράει πάνα, το να κοιμάται πλέον σε κρεβάτι είναι απαραίτητο για να μπορεί να πηγαίνει, αν θέλει, στην τουαλέτα στη διάρκεια της νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε τα σημάδια εκείνα που θα σας πείσουν ότι ήρθε η ώρα να κάνετε την μεγάλη αλλαγή.

Πώς θα γίνει πιο ομαλά η μετάβαση
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το παιδί στη διαδικασία της απόκτησης του νέου του κρεβατιού και εξηγήστε του ότι όταν θα κοιμάται θα πρέπει να παραμένει εκεί. Αν ανησυχείτε μήπως πέσει όταν κοιμάται προτιμήστε ένα κρεβάτι με κάγκελο στο πλάι ή βάλτε του μαξιλάρια ή κουβέρτες στο πάτωμα.

Σε περίπτωση που η αλλαγή στο χώρο ύπνου πρέπει να γίνει γιατί περιμένετε και άλλο παιδί, κάντε το έγκαιρα ώστε το παιδί να μην αντιμετωπίσει μαζί δύο σημαντικές αλλαγές στη ζωή του.

Προσπαθήστε να βάλετε το κρεβάτι στην ίδια θέση που ήταν η κούνια. Αφήστε το παιδί να διαλέξει κάποιο αγαπημένο αντικείμενο από την κούνια του για να το έχει μαζί, όπως μία κουβέρτα, ένα σεντόνι ή ακόμα και ένα κουκλάκι. Τα αγαπημένα του αντικείμενα θα το κάνουν να αισθανθεί πιο οικεία στον καινούριο του χώρο.

Όταν πλέον ξεκινήσει να κοιμάται στο κρεβάτι μην αλλάξετε τη συνηθισμένη ρουτίνα που είχατε πριν τον ύπνο, συνεχίστε για παράδειγμα να το κάνετε μπάνιο και να του διαβάζετε μετά ένα παραμύθι. Θέλετε να στείλετε το μήνυμα ότι δεν άλλαξε τίποτα, παρά μόνο ο χώρος που κοιμάται.

Αν συνηθίζετε να παίρνετε το παιδί αγκαλιά και να το νανουρίζετε για να κοιμηθεί, σταματήστε το σταδιακά.

Και πώς θα μένει στο κρεβάτι του;
Η αλλαγή από την κούνια στο κρεβάτι σημαίνει ότι πλέον το παιδί πρέπει να μάθει να μένει στο κρεβάτι, όχι επειδή είναι αναγκασμένο λόγω της κούνιας αλλά γιατί εκεί πρέπει να κοιμάται.

Δείτε Επίσης

Εξηγήστε του ότι αν θέλει να σηκωθεί, π.χ. για να πάει στην τουαλέτα, πρέπει να επιστρέψει στο κρεβάτι του, χωρίς να κάνει βόλτες στο σπίτι.

Επίσης, μία πολύ συνηθισμένη δικαιολογία των παιδιών για να σηκώνονται από το κρεβάτι είναι ότι θέλουν νερό. Φροντίστε να του το πάτε εσείς ή προνοήστε και αφήστε του ένα μπουκαλάκι δίπλα στο κρεβάτι του.

Αν τον πρώτο καιρό σηκώνεται συνέχεια, οδηγείστε το πίσω στο δωμάτιό του και βάλτε το ξανά στο κρεβάτι του. Αν κλαίει καθησυχάστε το αλλά επαναλάβετε με σταθερότητα ότι είναι η ώρα που πρέπει να κοιμηθεί. Ίσως να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές μέσα σε μία νύχτα για κάποιο διάστημα, προσπαθήστε όμως να την κάνετε πάντα με αποφασιστικότητα και ηρεμία.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top