Now Reading
Έφηβοι και ενεργειακά ποτά: είναι καλός συνδυασμός;

Έφηβοι και ενεργειακά ποτά: είναι καλός συνδυασμός;

Τι κρύβεται στα ενεργειακά ποτά και γιατί χρειάζεται προσοχή

 

Αυξάνεται όλο και περισσότερο η κατανάλωση των λεγόμενων ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους, αφού, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει στις κατά καιρούς έρευνες που έχουν γίνει, τους βοηθούν να νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, λιγότερο κουρασμένοι και έτοιμοι να αντέξουν περισσότερο στο διάβασμα ή σε μία προπόνηση.

Ωστόσο, ένα περιστατικό ανοίγει ξανά το θέμα της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών από εφήβους και μάλιστα με δυσάρεστο τρόπο.

Ένας υγιής έφηβος 16 ετών πέθανε στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ αφού είχε καταναλώσει ένα καφέ, ένα αναψυκτικό με καφεΐνη και ένα ενεργειακό ποτό σε διάστημα 2 ωρών.

Ο Ντέιβις Άλεν Κράιπε, που δεν είχε κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, λίγο μετά από αυτήν την τριπλή δόση καφεΐνης κατέρρευσε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στο σχολείο του και λίγο αργότερα εξέπνευσε. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο BBC ο ιατροδικαστής, ο άτυχος νέος έφυγε από καρδιακό επεισόδιο που προκάλεσε η μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης σε τόσο σύντομο διάστημα.

«Δεν προσπαθούμε να μιλήσουμε ενάντια στην καφεΐνη. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουν και τον τρόπο που την προσλαμβάνουν, όπως κάνουν με το τσιγάρο και το αλκοόλ», είπε ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, παιδιά και έφηβοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά καθώς δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς πόσο ασφαλή είναι στις μικρές ηλικίες, ενώ περιέχουν ποσότητα καφεΐνης που ισοδυναμεί με τρία φλυτζάνια καφέ και μέχρι και 14 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Με βάση αυτές τις μετρήσεις, ο Κράιπε εκτιμάται ότι κατανάλωσε 470 mg καφεΐνης σε μόλις 2 ώρες, όταν το ανώτατο όριο που θεωρείται ασφαλές, αλλά για τους ενήλικες, είναι τα 400 mg καφεΐνης την ημέρα, που είναι περίπου 4 φλιτζάνια καφέ.

Πριν 2 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων αποφάσισε ότι η πρόσληψη άνω των 400 mg καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιακών παλμών, άνοδο της αρτηριακής πίεσης,  ακανόνιστο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, νευρικότητα, αϋπνία ή και κρίση πανικού.

Εκτιμάται ότι τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν κατά μέσο όρο 100 με 150 mg καφεΐνη, την ώρα που ένας απλός εσπρέσο έχει 60 με 80 mg.

Δείτε Επίσης

Ο κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη και άρα η ίδια ποσότητα σε έναν άνθρωπο να προκαλεί αϋπνία και νευρικότητα και σε άλλον όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ημερησίως και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έκανε δυστυχώς ο Κράιπε.

Για αυτό και συνίσταται, αντί για ενεργειακά ποτά, οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες να πίνουν πολύ νερό που βοηθά την ενυδάτωση αλλά και τη μείωση της κόπωσης.

Εξάλλου, εκτός από την καφεΐνη, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν πολλά σάκχαρα και γλυκαντικές ουσίες που συμβάλλουν στην εύκολη πρόσληψη θερμίδων και κατά συνέπεια στην αύξηση του σωματικού βάρους.

*onmed.gr, Reuters, BBC

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top