Now Reading
Έρευνα – Βιβλίο και Ελλάδα: Πόσο και τι διαβάζουμε; Πόσα πληρώνουμε για βιβλία και πόσα για κινητά;

Έρευνα – Βιβλίο και Ελλάδα: Πόσο και τι διαβάζουμε; Πόσα πληρώνουμε για βιβλία και πόσα για κινητά;

Ξοδεύουμε εφτά φορές περισσότερα χρήματα για κινητά από ό,τι για βιβλία

Κείμενο: Βαγγέλης Λιακόγκονας

Ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο δεν διαβάζει το 35% των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προ μηνών ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

 • Το 35% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο
 • Οι μέτριοι αναγνώστες, που διαβάζουν από ένα έως 4 βιβλία τον χρόνο ανέρχονται σε ποσοστό 34%
 • Μόνο το 31% του πληθυσμού διαβάζει πάνω από πέντε βιβλία ετησίως

Στην προηγούμενη έρευνα 12 χρόνια πριν, το 65% δήλωνε ότι δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο.

Πέρσι το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλο

Η πανδημία… έκανε καλό

Η περίοδος της πανδημίας είχε συνέπειες στην πρακτική της ανάγνωσης, με σημαντικότερη το γεγονός ότι το 44% του πληθυσμού διάβασε περισσότερο.

Όμως, αυτό αφορά μόνο τους συστηματικούς αναγνώστες, αυτούς που ούτως ή άλλως διάβαζαν βιβλία.

Τι διαβάζουν οι Έλληνες

Πρώτη σε προτίμηση των αναγνωστών είναι:

 • η ελληνική λογοτεχνία
 • δεύτερη η ξένη λογοτεχνία
 • τρίτη το αστυνομικό μυθιστόρημα
 • ακολουθούν η ψυχολογία και οι κοινωνικές επιστήμες

Σημειώνεται ότι η κατάταξη είναι παρόμοια με την προηγούμενη έρευνα, με τη διαφορά ότι μεγάλη κερδισμένη είναι η αστυνομική λογοτεχνία, η οποία ανέβηκε στη δημοφιλία των αναγνωστών τα τελευταία χρόνια.

 • Η μέθοδος «στόμα με στόμα» αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την επιλογή ενός βιβλίου από τους αναγνώστες. «Το 50% των αναγνωστών δήλωσαν ότι πληροφορούνται το πώς θα διαλέξουν ένα συγκεκριμένο βιβλίο από φίλους και γνωστούς και μάλιστα, στις ηλικίες 16-24 το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο και φτάνει το 64%» αναφέρεται ακόμη.
 • Όσο αυξάνονται τα βιβλία που υπάρχουν στο νοικοκυριό ή που υπήρχαν στην παιδική βιβλιοθήκη των ερωτώμενων τόσο αυξάνεται και ο δείκτης ανάγνωσης κατά το τελευταίο έτος.
 • Πρέπει να γίνουν προσπάθειες ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας, προτείνεται από τον ανωτέρω Οργανισμό.

Πόσο διαβάζουν τα παιδιά;

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ)

Δείτε Επίσης

 • Στην Ελλάδα, δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών διαβάζουν κάποια λογοτεχνικά βιβλία εκτός σχολείου, αλλά το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τα δημογραφικά και τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά τους.
 • Οι έφηβοι ρωτήθηκαν για τον αριθμό των βιβλίων που υπάρχουν στο σπίτι τους. Είχαν να επιλέξουν από «Κανένα» έως «>500 βιβλία».

Η επικρατέστερη επιλογή (28,5%) ήταν 26-100 βιβλία, ενώ στο σπίτι των 2 από τους 5 εφήβους (39,0%) υπήρχαν τουλάχιστον 100 βιβλία.

Σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών να μαθαίνουν φαίνεται να έχει η ανάγνωση βιβλίων από κοινού με τους γονείς. Σε μια τέτοια διαδικασία, γονείς και παιδιά διαβάζουν μαζί ενώ ο γονέας διατυπώνει ερωτήματα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και ενθαρρύνει το παιδί να απαντά ή να σχολιάζει. Από την πλευρά του και το ίδιο το παιδί καθοδηγείται να κάνει ερωτήσεις και να εκφράζει απορίες.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: από την ανωτέρω έρευνα τεκμηριώνεται ότι κύριοι παράγοντες για να διαβάζει ένας άνθρωπος, είναι να έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου υπάρχουν βιβλία και υπάρχουν αναγνώστες, είτε είναι ο πατέρας ή η μητέρα, είτε ακόμη ο παππούς ή η γιαγιά.

Ξοδεύουμε εφτά φορές περισσότερα χρήματα για κινητά από ό,τι για βιβλία

 • Στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία αγοράσαμε συνολικά περίπου 23 εκατομμύρια συσκευές ΚΙΝΗΤΩΝ, δαπανώντας —συνολικά— περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ
 • Από την άλλη, κάθε χρόνο ξοδεύουμε —επίσης όλοι μαζί— περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για βιβλία (λογοτεχνικά, παιδικά/νεανικά βιβλία, και γενικού ενδιαφέροντος)
 • Ξοδεύουμε εφτά φορές περισσότερα χρήματα για κινητά από ό,τι για βιβλία

Έρευνα – Βιβλίο και Ελλάδα: Πόσο και τι διαβάζουμε; Πόσα πληρώνουμε για βιβλία και πόσα για κινητά; – ertnews.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top