Now Reading
Το μανιφέστο των Small Size Days 2021

Το μανιφέστο των Small Size Days 2021

Στηρίζουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες 0-6 των παιδιών

Είμαστε το “Small Size Network” – καλλιτέχνες, καλλιτεχνικοί οργανισμοί και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο που δημιουργούμε παραστάσεις για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0-6 χρονών). Τα μέλη μας συναντούν το κοινό μας σε διάφορα μέρη του κόσμου και των ηπείρων.
Η πανδημία του Covid-19 έχει περιορίσει τους πολίτες στα σπίτια τους και έχει δημιουργήσει μια πραγματική πρόκληση για όλους τους ανθρώπους, όπου και αν βρίσκονται, στις επαρχίες, στις μεγαλουπόλεις, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό όπως και πριν.
Οι τέχνες και ο πολιτισμός ορίζονται ως βασική ανάγκη για τα παιδιά όλων των ηλικιών, που προστατεύονται βάσει του άρθρου 31 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Αυτό το άρθρο στοχεύει στο να εγγυηθεί ευκαιρίες στα παιδιά για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να βελτιώσουν τη φαντασία τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αναπτυχθούν σωματικά, κοινωνικά, διανοητικά και συναισθηματικά.
Το Small Size Network εστιάζει στις παραστατικές τέχνες για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0 -6 χρονών). Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι η περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος μεγαλώνει και μαθαίνει με ρυθμό ταχύτερο από κάθε άλλη περίοδο της ζωής του. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι το 85% του ανθρώπινου εγκεφάλου αναπτύσσεται εντός των πρώτων 1000 ημερών της ζωής του. Η χαρούμενη αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο στα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Από την ηλικία των 16-18 μηνών και μετά ο άνθρωπος χορεύει πάνω στον ήχο της μουσικής. Από την ηλικία των δύο, ξεκινά το ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και τα παιδιά αρχίζουν να παρατηρούν άλλα παιδιά. Μαθαίνουν ψηλαφώντας αντικείμενα, ανακαλύπτοντας τους ήχους, τα σχήματα και τα χρώματα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό ο άνθρωπος από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του να πηγαίνει σε παραστάσεις και να κοινωνικοποιείται.

Οι Τοπικές Αρχές και οι Εθνικές Κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν, να έρθουν σε επαφή με παραστάσεις και να τα βοηθήσουν να μάθουν μέσω της παρατήρησης και της κοινωνικοποίησης. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι και οι οικογένειές τους αποτελούν κατά μέσο όρο το 40%-50% των αστικών πληθυσμών. Οι αρχές οφείλουν να ανταποκριθούν στην ανάγκη για δραστηριότητες όπως το θέατρο, οι χορευτικές παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες υψηλής ποιότητας για τις πολύ νεαρές ηλικίες.

91 μέλη από 37 χώρες σε έξι ηπείρους, σας παροτρύνουμε να υποστηρίξετε τις παραστατικές τέχνες για τις πολύ νεαρές ηλικίες, να επιτρέψετε στα παιδιά να συμμετέχουν στις τέχνες, να ενθαρρύνετε και να υποστηρίξετε τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σε δημόσιους χώρους και σχολεία. Από την Μπολόνια στο Σαντιάγο, από το Τορόντο στο Ελσίνκι, από το Ουλάν Μπατόρ έως το Ρεχοβότ, από τη Σιγκαπούρη στο Σάο Πάολο, από την Πόλη του Μεξικού έως την Κωνσταντινούπολη, από την Αθήνα στο Εδιμβούργο, από το Λονδίνο έως τη Μπραζίλια, από το Σαμπαντέλ έως το Καζάν και σε πολλά άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, έχουμε μια κοινή επιθυμία: να συνεχίσουμε να δημιουργούμε για τις πολύ νεαρές ηλικίες, να μπορούμε να τις συναντούμε, να τις ακούμε, να τις φροντίζουμε και να τις επιτρέψουμε να αισθάνονται, να ονειρεύονται και να πετούν!

Δείτε Επίσης

Τα αναφερόμενα στατιστικά στοιχεία είναι από: https://bernardvanleer.org/publications-reports/playground-ideas-for-0-3-years/

Αυτό το μανιφέστο δημοσιεύεται στο πλαίσιο των Small Size Days 2021, μια ετήσια εκδήλωση που οργανώνεται για να μας υπενθυμίζει όλα τα δικαιώματα των μικρότερων για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Συνήθως είναι μια χαρούμενη εκδήλωση όταν τα παιδιά και οι ενήλικες τους απολαμβάνουν παραστάσεις, εργαστήρια και τέχνες μαζί σε θέατρα, πολιτιστικά σπίτια, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους. Φέτος, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι, δυστυχώς, διαδικτυακό. Ελάτε μαζί μας στο facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #smallsizedays2021 #ssd2021.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top