Now Reading
Το ήξερες ότι ο εθελοντισμός πρώτα από όλα ωφελεί την ψυχολογία σου;

Το ήξερες ότι ο εθελοντισμός πρώτα από όλα ωφελεί την ψυχολογία σου;

Όταν προσφέρουμε στους άλλους οι πρώτοι που ωφελούμαστε είμαστε εμείς οι ίδιοι

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου

Ίσως κάπου κάποτε να πήρε το αφτί σου πως κάποιος φίλος, γνωστός, συνάδελφος αποφάσισε να βάλει για διάφορους λόγους τον εθελοντισμό στην ζωή του και επωφελήθηκε σημαντικά από αυτή την κίνησή του. Πράγματι, όλο και συχνότερα (πλέον) ακούμε ανθρώπους γύρω μας να ασχολούνται με τον εθελοντισμό, μια εμπειρία που σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο των ίδιων, όσο και των ειδικών, είναι απίστευτα ευχάριστη και αναζωογονητική για το σώμα και το πνεύμα. Σίγουρα θα έχεις μπει και εσύ στον πειρασμό να αναρωτηθείς πως μπορεί κάποιος να νιώθει καλύτερα, να βελτιώσει την σωματική και ψυχική του υγεία προσφέροντας σε ανθρώπους ή ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Απάντηση στην ερώτηση αυτή δίνουν εκείνοι που έχουν μάθει να προσφέρουν στον άλλον χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα με ένα σύντομα αλλά γεμάτο νόημα quote «Όταν προσφέρουμε στους άλλους οι πρώτοι που ωφελούμαστε είμαστε εμείς οι ίδιοι» και πραγματικά αυτό συμβαίνει, κάτι που επιβεβαιώνουν και πολλοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι συνιστούν τον εθελοντισμό ως μέρος της θεραπείας των ασθενών. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί ακόμα καλοί λόγοι που ο εθελοντισμός θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ψυχολογία σου άμεσα, όταν όλες οι υπόλοιπες επιλογές δεν σε ικανοποιούν όσο θα ήθελες.

Ο εθελοντισμός, πρώτα από όλα, αυξάνει την αυτοεκτίμησή σου. Από την συστηματική προσφορά σε ανθρώπους, ζώα ακόμα και στο περιβάλλον, που το έχουν μεγάλη ανάγκη, εισπράττεις βαθιά ικανοποίηση για την καλή σου πράξη και αρχίζεις να θαυμάζεις τον εαυτό σου περισσότερο. Νιώθεις υπερήφανη που μπορείς να αλλάξεις έστω και λίγο τον κόσμο προς το καλύτερο, δίνοντας τεράστια ώθηση στην αυτοπεποίθηση σου, αλλά και δύναμη να συνεχίσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες σου ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης. Μπορεί να ακούγεται ιδανικό και ίσως ακατόρθωτο, όμως πραγματικά συμβαίνει σε όσους εντάσσονται σε εθελοντικές ομάδες και δρουν μέσα σε αυτές. Η συμμετοχή σου σε μια τέτοια ομάδα βελτιώνει την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, δημιουργεί καινούριες σχέσεις, διευρύνει το κοινωνικό σου δίκτυο καθώς συναντάς άτομα με τα δικά σου κοινά ενδιαφέροντα. Η εσωστρέφεια γίνεται παρελθόν και νέες σχέσεις, είτε φιλικές, είτε συντροφικές, κάνουν την εμφάνισή τους. 

Δείτε Επίσης

Γεμίζει με νόημα η καθημερινότητα σου και καταπολεμάς το έντονο στρες. Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο θα ανακαλύψεις πως υπάρχουν εθελοντικές ομάδες που ταιριάζουν ακριβώς με τα ενδιαφέροντα σου και μπορείς εύκολα να γίνεις μέλος τους και να μαθαίνεις νέα πράγματα, κερδίζοντας ευχάριστες εμπειρίες. Επιλέγοντας να περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο με κάτι που σου αρέσει, σε ηρεμεί, σε βοηθάει να αποφορτιστείς από το άγχος και το στρες των υποχρεώσεων σου, ενώ ενισχύει την ποιότητα της καθημερινότητας σου. 

Αναμφίβολα τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλά και σημαντικά τόσο για εκείνους που θα επιλέξεις να βοηθήσεις, όσο και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Βάζοντας στην άκρη σχόλια και σκέψεις του τύπου «δεν προλαβαίνω…», «γιατί να το κάνω αφού δεν πληρώνομαι..», «δε σου φτάνουν οι δικές σου δυσκολίες…» κλπ κλπ, επέλεξε μια εθελοντική δράση με την καρδιά σου και να είσαι σίγουρη πως η θετική ενέργεια της πράξης σου, σύντομα θα επιστρέψει σε εσένα.

Πηγή: ΑllΥou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top