Now Reading
Τι είναι το Eggshell Parenting – ανατροφή τύπου «σαν να πατάνε οι γύρω σας σε τσόφλια αβγού»

Τι είναι το Eggshell Parenting – ανατροφή τύπου «σαν να πατάνε οι γύρω σας σε τσόφλια αβγού»

Υπάρχουν καλοί λόγοι για να θέλετε να αποφύγετε αυτό το στυλ ανατροφής.

Ένας ψυχίατρος στο TikTok ρίχνει φως σε έναν τύπο γονικού στυλ που είναι γνωστός ως Eggshell Parenting – ανατροφή τύπου «σαν να πατάνε οι γύρω σας σε τσόφλια αβγού»

«Στο επίκεντρο της συναισθηματικά μη ασφαλούς γονικής μέριμνας βρίσκεται ο πραγματικός συναισθηματικός κίνδυνος… είναι ένας τρόπος να βάλεις ένα παιδί σε μια θέση όπου πρέπει να είναι πάντα σε υπερβολική εγρήγορση σε ό,τι μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο Dr. Sage. «Αν τα παιδιά δεν νιώθουν ασφάλεια κοντά στους γονείς τους, τότε οι γονείς πρέπει να δουν τι κάνουν λάθος».

Το TikTok δεν είναι πάντα το καλύτερο μέρος για να λαμβάνετε συμβουλές και πληροφορίες, αλλά οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τον όρο, τα σημάδια και τους κινδύνους της «γονικής μέριμνας που θυμίζει σαν να περπατάτε πάνω σε κέλυφος των αυγών».

Είναι σημαντικό να συζητήσουμε την ανατροφή αυτή εκτός από την αυξανόμενη δημοτικότητά του στο TikTok, επειδή πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι υιοθετούν τη μέθοδο αυτή στην ανατροφή τους.

Τι σημαίνει αυτή η ανατροφή;

Ο όρος έγινε δημοφιλής από τον Dr. Sage και προέρχεται από τη φράση «περπάτημα σε τσόφλια αυγών».

Όταν ένας γονέας έχει ασταθείς διαθέσεις, ξεσπάσματα και ασυνεπείς συμπεριφορές που είναι σαν να αναγκάζει τα παιδιά του να περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών επιδεικνύουν αυτή την επικίνδυνη γονεϊκή συμπεριφορά.

Η βάση της ανατροφής αυτής είναι η απρόβλεπτη. Όταν ένας γονέας είναι επιρρεπής στο να πάει από το 0 στο 60 σε μια στιγμή, ή χειρότερα –φαίνεται να προκαλείται από πράγματα που δεν είναι καθόλου προφανή στο παιδί– είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί να υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος σε ένα παιδί που εκτίθεται συνεχώς σε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς. Είναι σύνηθες για τους γονείς αυτού του στιλ να αλλάζουν τη διάθεση γρήγορα.

Οι πιο ακραίες περιπτώσεις αυτής της γονικής μέριμνας περιλαμβάνουν σοβαρή ψυχολογική κακοποίηση που μπορεί να προκαλέσει αντιστροφή ρόλου μεταξύ γονέα και παιδιού. Το παιδί αισθάνεται υπεύθυνο για τη φροντίδα των γονιών του και αισθάνεται ένοχο όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν οι γονείς του.

Όσο για το γιατί ή πώς κάποιος γίνεται γονιός αυτού του είδους ανατροφής, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι συνήθως μια συνειδητή επιλογή τους.

Η συμπεριφορά αυτή είναι πιθανώς η καλύτερη προσπάθεια του γονέα να ρυθμίσει τον εαυτό του. Πιθανότατα είχε τη δική του ασταθή ανατροφή και δεν έμαθε ποτέ πώς να ηρεμεί από τα διάφορα άβολα συναισθήματα. Εάν οι γονείς δεν αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα του παρελθόντος προκαλούν τη σημερινή αστάθεια και η αντιδραστικότητά τους θα επηρεάσει τα παιδιά τους και τους γύρω τους.

Παραδείγματα αυτής της ανατροφής

Ας πούμε ότι ένα παιδί έρχεται στο σπίτι με τη βαθμολογία ενός τεστ. Ο γονιός του δίνει αρχικά συγχαρητήρια. Μετά το δείπνο, ο γονιός μαλώνει το παιδί που δεν πήρε καλύτερο βαθμό.

Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά προκαλεί σύγχυση, στέλνει ανάμεικτα μηνύματα και δεν παρέχει στο παιδί τη συνέπεια στη συμπεριφορά και την επίδραση που χρειάζεται ένα παιδί από τον φροντιστή για να νιώσει ασφάλεια, σιγουριά, σταθερότητα και κατανόηση.

Οι απειλές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανατροφή των γονέων αυτών.

Πώς να σπάσετε τον κύκλο αυτής της κυκλοθυμικής κι απρόβλεπτης ανατροφής

Είτε σας μεγαλώνει ένας γονέας αυτού του είδους ανατροφής, ή αν φοβάστε ότι αποτελείτε έναν τέτοιο γονιό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να σπάσετε τον κύκλο βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε στρεσογόνες καταστάσεις».

Αυτογνωσία

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να δώσουν οι ειδικοί στους γονείς είναι να συνειδητοποιήσουν ότι ακολουθούν την ανατροφή αυτή. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση παραδειγμάτων γονικής μέριμνας που τη χαρακτηρίζουν.

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να αναρωτηθούν:

Δείτε Επίσης

Οι άνθρωποι βρίσκουν μερικές φορές δύσκολο να αλληλεπιδράσουν μαζί σας λόγω των συχνών απρόβλεπτων εναλλαγών της διάθεσής σας;

Όταν συμβαίνει κάτι, έστω και σχετικά ασήμαντο, ανησυχούν οι άνθρωποι για το πώς θα αντιδράσετε;

Αυτά είναι σημαντικά σημάδια ότι έχετε χαρακτηριστικά ενός γονέα με κέλυφος αυγού και πρέπει να εργαστείτε για να το βελτιώσετε όταν μεγαλώνετε ένα παιδί.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και να αποφύγετε να υιοθετήσετε την ανατροφή αυτή στο παιδί σας (ή να βρείτε τρόπους ρύθμισης ώστε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το αυτό το γονεϊκό στυλ). Ορισμένες τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας θεραπευτής περιλαμβάνουν:

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία βοηθά να διακρίνουμε τι προκαλεί συναισθηματική αστάθεια.

Διαπροσωπική θεραπεία για τη βελτίωση των αλληλεπιδράσεων με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων προσώπων σας.

Ένας ψυχίατρος μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα εάν χρειάζεται. Ο απώτερος στόχος είναι να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ευημερία σας, ώστε να μπορείτε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια και συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top