Now Reading
Στέργια Κάββαλου, Κατερίνα Μαλακατέ, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Πέλα Σουλτάτου – Η μητρότητα… με άρωμα λογοτεχνικό

Στέργια Κάββαλου, Κατερίνα Μαλακατέ, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Πέλα Σουλτάτου – Η μητρότητα… με άρωμα λογοτεχνικό

Τέσσερις Ελληνίδες μαμάδες συγγραφείς «γράφουν» τι σημαίνει γι’ αυτές η μητρότητα

Στέργια Κάββαλου

Τι σημαίνει για σένα μητρότητα;

Θα απαντήσω με ένα ποίημα από την τελευταία μου συλλογή με τίτλο «Δρόμος από γάλα» (εκδ. Κέλευθος)

μελάνιασαν τα χέρια μου

να σε κρατάω όλη μέρα αγκαλιά

και πώς όχι;

ακόμα και δέκα κιλά νέας ζωής

κάνουν το παλιό αίμα να επαναστατεί.

Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής ως μαμά;

Οι όμορφες στιγμές, οι καλές διαδέχονται πολύ γρήγορα η μία την άλλη όταν έχεις μια δίχρονη κόρη που της αρέσει όταν ξαπλώνει στο μεγάλο κρεβάτι, να χώνει τα πόδια της στα δικά σου φωνάζοντας «θέλω να τα βάλω στο φούρνο!», όταν έχει χτυπήσει το γόνατό της βδομάδες πριν αλλά ακόμα σου ζητάει να το κάνεις μάκια να περάσει, όταν περπατάτε στον δρόμο και διαβάζει τις πινακίδες των αυτοκινήτων κι εσύ αναρωτιέσαι πώς το καταφέρνει μωρό παιδί, όταν διαλέγει μόνη της τα ρούχα που θέλει αφού πια έχει δικό της γούστο, όταν σου ζητάει να παίξετε παγωτά και σου μαγειρεύει «καζανάκι» που στην πραγματικότητα είναι ένα πλαστικό κατακίτρινο τυρί σαγανάκι, όταν σου πιάνει το κεφάλι και με τα δύο χέρια για να σου πει όλο σοβαρότητα «είσαι καλή μαμά».

Ποια είναι η πιο τρομακτική στιγμή που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής ως μαμά;

Ένα μεσημέρι είχε αποκοιμηθεί ωραία και καλά στο διπλό κρεβάτι σε αυτή την ανάσκελη θέση που ακόμα ξέρεις ότι στον μήνα που είναι εκεί την αφήνεις εκεί την βρίσκεις. Σηκώνομαι λοιπόν κι εγώ να πάω για δευτερόλεπτα στην κουζίνα να πιω κάτι. Με το που ανοίγω το ψυγείο, ακούω και το γκντουπ. Ήθελα και να τρέξω στο δωμάτιο και να μη δω τι είχε γίνει. Τη βρήκα πεσμένη μπρούμυτα στη γωνία να ουρλιάζει. Είχε καταφέρει για πρώτη φορά να μετακινηθεί. Υποθέτω ότι και συμβολικά με τρομάζει το να γίνει κάτι που δεν έχω προβλέψει όπως και το να συμβεί κάτι πρόωρα.

Τι έχεις κρατήσει ως «δώρο» από τη μαμά σου και τι θα της έλεγες σήμερα, στη Μέρα της Γιορτής της Μητέρας αν μπορούσε να σε ακούσει;

Όταν ήταν μικρή, τη μάνα μου τη φώναζαν «δικαιολογία». Πάντα βρίσκει τρόπο να εξηγήσει και τις πιο άσχημες συμπεριφορές, δεν είναι ποτέ επικριτική με τους άλλους, πάντα προσπαθεί να κατανοήσει τις προθέσεις και τα κίνητρά σου. Δεν καταδικάζει. Θα ήθελα να εξασκηθώ λίγο παραπάνω σε αυτό αφού συνήθως είμαι απόλυτη και αρκετά αυστηρή. Θα της πω ότι την αγαπώ. Μικρή της το έγραφα σε παιδικά χαρτιά αλληλογραφίας και χρωματιστά χαρτάκια. Αφού δεν το έχει ξανακούσει από τότε, ας το διαβάσει εδώ για όσο μείνει αυτό το γραπτό.

Μια ευχή από σένα για σένα για όλες τις μαμάδες του κόσμου.

Εύχομαι να έχουμε την τόλμη να ακούμε το ένστικτό μας, τη δύναμη να μην εγκλωβιζόμαστε σε συγκεκριμένους ρόλους και τη διάθεση να δείχνουμε την αγάπη μας 24/7.

(Η Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Με τη συλλογή διηγημάτων της “Αλτσχάιμερ trance” (εκδ.Τετράγωνο) ήταν υποψήφια στην κατηγορία ‘Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα’ του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω 2011. Συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ. μετά από πρόταση του ίδιου περιοδικού.
Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το επόμενο βιβλίο της με τίτλο “Αντίστροφα-Love will tear us apart”. Με την ποιητική συλλογή της “Πλαστική άνοιξη” ήταν υποψήφια για το “Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2014” Αρθογραφεί στον ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι απόφοιτος του cultural management μεταπτυχιακού της Παντείου.)

 

Κατερίνα Μαλακατέ

Τι σημαίνει για σένα μητρότητα;

Για μένα η μητρότητα είναι ταξίδι και ζωή. Ζω μαζί με τα παιδιά μου, τα μαθαίνω και με μαθαίνουν. Λατρεύω το υπέροχο μυαλό τους, τον τρόπο που διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους μπροστά στα μάτια μου.

Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής ως μαμά;

Δεν είναι μία, είναι μια συρραφή στιγμών. Όμως σίγουρα η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι αυτή του ύπνου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αισιόδοξο από ένα παιδί που αποκοιμιέται αποκαμωμένο και ασφαλές στην αγκαλιά σου.

Ποια είναι η πιο τρομαχτική στιγμή που έχεις ζήσεις μέχρι στιγμής ως μαμά;

Η πιο τρομακτική στιγμή νομίζω πως έχει πάντα να κάνει με θέματα υγείας. Όταν ο μεγάλος μου γιος τραυμάτισε το μάτι του, ήταν η δυσκολότερη ως τώρα.

Τι έχεις κρατήσει ως «δώρο» από τη μαμά σου και τι θα της έλεγες σήμερα, στη Μέρα της Γιορτής της Μητέρας αν μπορούσε να σε ακούσει;

Η μητέρα μου είναι δυνατός, ανεξάρτητος άνθρωπος. Από κείνη, από το παράδειγμά της, πήρα την όρεξη για ζωή και δημιουργία. Θα της έλεγα «Σ’ αγαπώ», αν και της το λέω συχνά. Το «Σ’ αγαπώ» δεν χάνει την αξία του ποτέ.

Μια ευχή από σένα για σένα και για όλες τις μαμάδες του κόσμου;

Αγάπη, χάδια και τρυφερότητα. Όλα τα άλλα, όσα έρθουν στο διάβα μας, θα τα καταφέρουμε.

(Η Κατερίνα Μαλακατέ γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και είναι φαρμακοποιός. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο γιους. Από το 2009 διατηρεί το βιβλιοφιλικό ιστολόγιο www.diavazontas.blogspot.gr, ενώ είναι συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου – καφέ Booktalks. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε τέσσερα συλλλογικά έργα)

 

Ασημίνα Ξηρογιάννη

Τι σημαίνει για σένα μητρότητα;

Είναι μεγάλο σχολείο. Ξαναμαθαίνω τον κόσμο από την αρχή. Κυρίως διδάσκομαι εκ νέου πώς να δίνω αγάπη. Αβίαστα. Αγνά. Ακούραστα. Και απολαμβάνω την αγάπη που δέχομαι. Και την κρατώ σαν φυλακτό πολύτιμο.

Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής ως μαμά;

Η κάθε στιγμή με τα παιδιά είναι πολύτιμη. Είναι ξεχωριστή και διαθέτει τη δική της Ομορφιά. Η κάθε στιγμή είναι το μεγάλο Ποίημα. Έτσι εγώ το βιώνω, τουλάχιστον. Η αγκαλιά, τα φιλιά, οι κουβέντες τους, όταν τις απολαμβάνεις σε δραστηριότητες και σε παιχνίδια. Όταν εκφράζονται και μπορούν και λένε: «Μαμά, σ’ αγαπώ». Ακόμα κι οι γκρίνιες τους… όμορφες είναι.

Ποια είναι η πιο τρομαχτική στιγμή που έχεις ζήσεις μέχρι στιγμής ως μαμά;

Τρέμω τα παιδικά ατυχήματα. Η ασφάλεια και η γαλήνη τους είναι για μένα άκρως σημαντικά πράγματα. Όταν αυτά διαταράσσονται, τότε, ναι! Φ ρ ι κ ά ρ ω. Και κύριο μέλημά μου είναι να τις μάθω να προσέχουν τον εαυτό τους!

Τι έχεις κρατήσει ως «δώρο» από τη μαμά σου και τι θα της έλεγες σήμερα, στη Μέρα της Γιορτής της Μητέρας αν μπορούσε να σε ακούσει;

Η μαμά μου, Εύη είναι το όνομά της, με δίδαξε Υπομονή και Επιμονή. Και κυρίως Αγάπη! Εγκατέλειψε τη δουλειά της και έμεινε στο σπίτι για να μας φροντίζει. Ήταν πάντα άκρως υποστηρικτική. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για μένα! Ακόμα κι αν δεν συμφωνούσε πάντα με όσα έκανα, με βοηθούσε όμως για την υλοποίησή τους. Θα της έλεγα ένα μεγάλο Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.Kαι απόλυτα το εννοώ!

Δείτε Επίσης

Μια ευχή από σένα για σένα και για όλες τις μαμάδες του κόσμου;

Εκείνο που μας εύχομαι είναι εσωτερική Δύναμη... γιατί ο δρόμος είναι μακρύς για εμάς τις μαμάδες!

(Η Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτική στο Θέατρο-Εργαστήριο. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας καθώς και Θεωρίας και Ιστορίας Θεάτρου. Έχει παρακολουθήσει διάφορα θεατρικά σεμινάρια, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού. Έχει σκηνοθετήσει και ανεβάσει με τους μαθητές της αρκετά έργα, δικά της και ξένα. Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο Varelaki – Σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: “Η προφητεία του ανέμου” (εκδόσεις Δωδώνη 2009), “Πληγές” (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011), “Εποχή μου είναι η ποίηση” (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013), ενώ κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο το e-book “Ποιήματα” από τις εκδόσεις Ενδυμίων (2014). Το 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα της “Το σώμα του έγινε σκιά” από τις εκδόσεις Ανατολικός (έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α’ Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011). Το 2015 κυκλοφόρησαν το βιβλίο της “23 μέρες” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το θεατρικό μονόπρακτο Οντισιόν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών – 2013). Με ποιήματά της έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά, διηγήματά, κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά.)

 

Πέλα Σουλτάτου

Τι σημαίνει για σένα μητρότητα;

Το ερώτημα είναι τι σημαίνω εγώ για τη μητρότητα… Με διάλεξε, δεν τη διάλεξα. Ως τη στιγμή που διαπίστωσα πως είμαι έγκυος δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου πως θα βρεθώ ποτέ με ένα μωρό στην αγκαλιά, ήμουν ολότελα ενάντια στην ιδέα της τεκνοποιίας. Κι αυτό ήταν παράξενο, γιατί είχα μια πολύ αγαπητική σχέση με τη μάνα μου.

Ώσπου πρόσφατα σχετικά συνειδητοποίησα ότι η επαφή μου με τα χωριά της ορεινής Κρήτης μου προκάλεσε αποστροφή προς τη μητρότητα. Κι αυτό γιατί έβλεπα νέες γυναίκες, ακόμα και ανήλικες, δεκαέξι, δεκαεφτά χρονών, να έχουν αποκτήσει παιδιά, να έχουν εγκλωβιστεί πρώιμα σε έναν ρόλο ο οποίος θα τις απέκοπτε από οποιαδήποτε άλλη προοπτική, όπως σπουδές, ταξίδια, εμπειρίες, έρωτες, τρέλες, ανεμελιά κ.α.

Αναπαράγω απλώς τα κλισέ, τα στερεότυπα, γίνομαι η καρικατούρα της “ελληνίδας μάνας” ή κάτι άλλο; Αυτό με ενδιαφέρει να ξέρω.

Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που έχεις ζήσει μέχρι στιγμής ως μαμά;

Γέννησα το πρώτο μου παιδί με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς επισκληρίδιο, παρά το ότι ήμουν, όπως είπα, εντελώς απροετοίμαστη για τον πιο σπουδαίο ρόλο της ζωής μου. Βρέθηκα σε ένα δωμάτιο δημόσιου νοσοκομείου με άλλες έξι γυναίκες, τηλεοράσεις, επισκέπτες, βαβούρα, χαμός, ειδικά για ένα άτομο σαν εμένα ποθεί διακαώς την πυκνή ησυχία. Παρ’ όλα αυτά μου κατέβηκε το γάλα, άρχισα να τη θηλάζω με τον πιο φυσικό τρόπο, χωρίς κανένας να μου δείξει τίποτα. Και τότε κατάλαβα πως είχα μετατραπεί σε ένα θηλαστικό. Τα ζώα πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένα, δεν έχουν τις ηλίθιες σκοτούρες μας. Ακόμα, όταν θυμάμαι, εκείνες τις πρώτες μέρες του περάσματος σε μια άλλη υπόσταση, ριγώ. Είχα την τύχη να το ξαναζήσω με το δεύτερο παιδί μου, μονάχα που αυτός με παίδεψε με τον θηλασμό. Θέλω να το καταγγείλω αυτό.

Ποια είναι η πιο τρομαχτική στιγμή που έχεις ζήσεις μέχρι στιγμής ως μαμά;

Το ένα από τα δυο παιδιά μου πέρασε πρόσφατα μια απίστευτη περιπέτεια με την υγεία του, έμεινε δυο βδομάδες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων, διασωληνωμένο το μεγαλύτερο διάστημα. Είχα μια θεόρατη πίστη πως όλα θα πάνε καλά, όχι μόνο θα βγει ζωντανό, αλλά δεν θα μείνει κανένα κατάλοιπο. Κι έτσι έγινε για καλή μας τύχη. Όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο μέσα μας. Γι’ αυτό καταντώ γραφική λέγοντας πάνω απ’ όλα η υγεία. Ξέρω πολύ καλά τι λέω.

Τι έχεις κρατήσει ως «δώρο» από τη μαμά σου και τι θα της έλεγες σήμερα, στη Μέρα της Γιορτής της Μητέρας;

Με τη Σόνια έχουμε μονάχα δεκαεννιά χρόνια διαφορά, τη βλέπω εδώ και χρόνια σα μεγάλη μου αδερφή παρά σαν μαμά. Είναι και ο χαρακτήρας της τέτοιος, αγοροκόριτσο, τρολάκι, πανέξυπνη, πολιτικοποιημένη. Εκείνη μου εμφύσησε όλη αυτή την όρεξη για ζωή, το χιούμορ, την αγάπη για τις τέχνες, τα γράμματα, την πολιτική, το δυναμισμό. Εκείνη με έκανε αυτή που σήμερα της κάνετε ερωτήσεις με την ιδιότητα της συγγραφέως. Εγώ ήμουν ομορφούλικο μικρό, κανονικά ήμουν μόνο για να κάνω νύχι, φρύδι, βλεφαρίδα, όχι να διαβάζουμε Τζέυμς Τζόυς και πορίσματα επιτροπών της Βουλής. Μου πέταξε τη θηλυκότητα, όπως πετούν τις πιπίλες των μωρών. Αυτό το δώρο μου έκανε.

Μια ευχή από σένα για σένα και για όλες τις μαμάδες του κόσμου;

Να ξέρουν τι τους γίνεται.

 (Η Πέλα Σουλτάτου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Έχει κάνει σπουδές στην Κοινωνιολογία και τη Δημόσια Υγεία και απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στην ανώτατη εκπαίδευση και εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση. Έχει εκδώσει τα βιβλία “Τα φώτα στο βάθος” και “Ανκόρ”. Έχει συμμετάσχει στους συλλογικούς τόμους Ανθολόγιον-Ιστολόγιον και Θεατρικό αναλόγιο από κοινού. Το πρώτο της βιβλίο δραματοποιήθηκε στο “Από Μηχανής Θέατρο”. Mε το έργο “Άλογα” διακρίθηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου στο “Από Κοινού Θέατρο”. To μονόπρακτο “Μέρες της αγίας Βαλπουργίας” επιλέχτηκε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για το Φεστιβάλ “Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο”. Διατηρεί το μπλογκ “Του κανενός το ρόδο”. Έχει δημοσιεύσει πεζά και άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top