Now Reading
Πατρικό vs μητρικό ένστικτο – τι ισχύει

Πατρικό vs μητρικό ένστικτο – τι ισχύει

Μύθος ή αλήθεια;

Πολλοί άντρες αναρωτιούνται αν θα γίνουν καλοί μπαμπάδες και αν έχουν πατρικό ένστικτο. Υπάρχει όμως πράγματι κάτι τέτοιο; Ακούμε πάντα για το μητρικό ένστικτο, τον δεσμό που μια μητέρα αναπτύσσει με το παιδί ή τα παιδιά της. Μιλάμε λιγότερο για το πατρικό ένστικτο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προφανώς πολλοί στοργικοί μπαμπάδες που παίζουν ζωτικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και στο μεγάλωμα του παιδιών.

Το πατρικό ένστικτο υπάρχει όσο το μητρικό ένστικτο

Αν για ορισμένους ισχύει η ύπαρξη πατρικού ενστίκτου, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα συζητείται ακόμη. Ενώ οι ρόλοι των ανδρών και των γυναικών έχουν αλλάξει δραματικά με την πάροδο των ετών, η κοινωνία μας εξακολουθεί να δίνει μεγαλύτερη πίστη στις μητέρες και στα μητρικά ένστικτά τους. Είναι αλήθεια ότι, σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες δεν μπορούν να νιώσουν το μωρό τους να μεγαλώνει μέσα τους ή να απολαύσουν την εμπειρία του θηλασμού. Ωστόσο, δεν τους εμποδίζει αυτό να αισθανθούν την ισχυρή ανάγκη προστασίας και φροντίδας των παιδιών τους. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς θεωρούν την πατρότητα εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία και ιδιαίτερα σημαντική ιδιότητα στη ζωή τους.

Η προσκόλληση των ανδρών στο μωρό τους μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικές στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού τους. Μπορεί να συμβεί ενώ βλέπουν τον πρώτο υπέρηχο ή όταν κρατούν το μωρό τους στην αγκαλιά τους για πρώτη φορά. Μερικές φορές η σύνδεση μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα χρόνο περίπου. Ένας μεγάλος αριθμός ανδρών αισθάνεται αυτόν τον αναμφισβήτητο δεσμό.

Ο ρόλος του σύγχρονου μπαμπά έχει αλλάξει

Τα στιλ γονέων και οι οικογενειακοί τύποι δεν είναι όπως ήταν. Οι σύγχρονοι μπαμπάδες είναι πολύ πιο παρόντες στη ζωή των παιδιών τους από τους παππούδες ή ακόμα και τους μπαμπάδες μας. Οι μπαμπάδες του σήμερα θέλουν να συμμετάσχουν πλήρως στην ανατροφή των παιδιών τους.

Ο παραδοσιακός ρόλος του «πατριάρχη» ή «πάτερ φαμίλια» του αυταρχικού άνδρα στην κεφαλή της οικογένειας, του οποίου ο ρόλος είναι να παρέχει χρήματα για το νοικοκυριό, φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Επιπλέον, ο πρώην ρόλος της συζύγου και της μητέρας του σπιτιού δεν είναι πλέον ο κανόνας. Εξάλλου, ακόμη και αν πολλές γυναίκες εξακολουθούν να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν το παιδί τους, πολλές προτιμούν να ισορροπούν την εργασία και τη μητρότητα, διατηρώντας μια καριέρα και μοιράζονται τις γονικές ευθύνες με τον πατέρα.

Τι γίνεται με το μητρικό ένστικτο;

Το μητρικό ένστικτο είναι η πεποίθηση ότι, για τις γυναίκες, η προσκόλληση στο παιδί τους είναι ενστικτώδης ή αυτόματη. Ωστόσο, ενώ ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως στην κοινωνία μας, το μητρικό ένστικτο δεν έχει αποδειχθεί πλήρως. Επιπλέον, ο όρος έχει γίνει αμφιλεγόμενος τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επικριτές του αμφισβητούν ότι δεν υπάρχει «βιολογικό» πεπρωμένο και ότι οι γυναίκες δεν είναι περισσότερο απαραίτητες για την ανατροφή των παιδιών.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η έννοια του μητρικού ενστίκτου είναι προβληματική, καθώς μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη ντροπή για γυναίκες που δεν αισθάνονται την ανάγκη ή την επιθυμία να αποκτήσουν παιδί. Με λίγα λόγια, εκείνοι που αντιτίθενται στην ιδέα του μητρικού ενστίκτου είναι υπέρ του δικαιώματος μιας γυναίκας να επιλέγει να γίνει μητέρα ή όχι, χωρίς να κριθεί.

Δείτε Επίσης

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται όταν οι άνδρες γίνονται πατέρες

Σύμφωνα με μια μελέτη, το να γίνεις πατέρας προκαλεί μια φυσιολογική αλλαγή. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού τους.. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο χρόνο διέθεσαν οι μπαμπάδες για τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους – σίτιση, μπάνιο, αγκαλιά ή παιχνίδι μαζί τους – τόσο χαμηλότερο βρέθηκε το επίπεδο τεστοστερόνης.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το κοινωνικό πλαίσιο μπορεί να επηρεάσει τη βιολογία ενός άνδρα και ότι η μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να συμβεί προκειμένου να προετοιμάσει έναν άντρα για τον νέο του ρόλο ως πατέρας. Με άλλα λόγια, η μείωση της ανδρικής ορμόνης μπορεί να τον ενθαρρύνει να αναπτύξει έναν συναισθηματικό δεσμό με το παιδί του. Ωστόσο, ενώ αυτή η μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι η πατρότητα έχει αποδεδειγμένη επίδραση στους άνδρες, τα ευρήματά της παραμένουν θεωρητικά.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλοί μπαμπάδες του σήμερα έχουν μια βαθιά και ισχυρή προσκόλληση στα παιδιά τους. Οι νέοι μπαμπάδες αγαπούν την προστασία, την επαφή, τη φροντίδα και το χρόνο που προσφέρουν στα παιδιά τους!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top